Ekologi brez meja: Kako vsako leto prihraniti 7000 Eur

Velikokrat slišimo trditev, da je ekologija draga, da si življenje, prijazno okolju, lahko privoščijo samo premožnejši sloji prebivalstva. Resnica pa je ravno nasprotna. Preprosto življenje je cenejše, manj stresno in veliko bolj prijazno okolju.

Ste vedeli, da ljudje z nizko plačo delajo dva dni na teden samo za svoj avtomobil, s katerim se večinoma vozijo le v službo? Velik del preostalega denarja pa gre za vzdrževanje (pre)velikih stanovanj, v katerih večinoma le spimo oziroma gledamo televizijo. To je moderno suženjstvo, ki uničuje naš svet, naše odnose in naše zdravje. V njem pa kar vztrajamo, saj ne poznamo ničesar drugega. Tako gre življenje mimo nas, medtem ko smo zaposleni s služenjem stvarem.

Tule najdete ekološki priročnik, ki si ga lahko tudi shranite in natisnete: Kako vsako leto prihraniti 7000 EUR

Upamo, da bo ta priročnik navdih za začetek raziskovanja svobodnejšega sloga življenja. Priročnik seveda ni popoln in zagotovo obstaja še veliko načinov, kako narediti življenje cenejše in preprostejše, s tem pa seveda bolj prijazno okolju. Veseli bomo tudi vaših idej!

Podatki v priročniku temeljijo na raziskavah izdatkov slovenskih gospodinjstev, ki jih je po evropski metodologiji izvajal Statistični urad Republike Slovenije v letu 2010.

Vir in slika: Spletna stran Ekologi brez meja, avtor Janez Matos

Foto: Aleš Čerin

7 odgovorov
 1. ana kos
  ana kos says:

  Aleš, ko smo že pri pocenitvi življenja – zanima me, če ti še pripravljaš sam detergent za pranje perila?
  Jaz sem ga precej dolgo, ti si me navdušil za to, a nimam več občutka, da bi bila to dogotrajna rešitev.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Sem ga kar nekajkrat in v velikih količinah pripravil, tako, da smo ga kar nekaj porabili. Jaz sem z njim zelo zadovoljen (tudi če so gate malo sive, namesto bele – zaradi tega ker ni belil v obliki oksidantov v domačem detergentu). Žena ga pa noče preveč in ker zagovarjam prostovoljno preprostost in ker pere žena, moram popustiti.

   Odgovori
 2. Romanic
  Romanic says:

  Poleg pocenitve življenja (ekonomski vidik) je pomembno slediti tudi ekološkemu vidiku, čeprav eno z drugim ni nujno komplementarno oz. ne vodita k skupnem cilju.

  Odgovori
 3. Katja
  Katja says:

  Pozdravljeni Aleš, že dobro leto pripravljam domači prašek za pranje perila po vaši recepturi. Pomisleke vaše žene sem rešila tako, da poleg domačega praška v pralni stroj vsujem zares majhno količino industrijskega praška (eno zvrhano jedilno žlico na poln stroj perila). Učinek beljenja perila je podoben kot bi prala z industrijskim praškom, samo veliko manj se ga porabi. Tako smo lani (4 članska družina) porabili le 2,5 kg industrijskega praška, domačega pa nisem merila 🙂

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Draga Katja, super. Bom pokazal tole moji ženki. Upam, da se ne bo namrdnila. Dobra ideja za tiste, ki ne marajo sivih gat 🙂 Če človek razmišlja lahko najde tudi tako fino kompromisno rešitev. Ja, življenje ni črnobelo …

   Odgovori
 4. ana kos
  ana kos says:

  Tudi jaz sem dodajala kasneje zraven nekaj trgovinskega praška ali pa tekočega detergenta.
  Ampak vseeno nisem bila več zadovoljna.
  Verjetno bo bolje, ko bom enkrat “sčistila stroj”, od znotraj. Upam vsaj.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja