,

Turna smuka na robu Ljubljane

Dostop

Predlagam, da se vsedete na avtobus mestnega prometa številka 13 (poglejte si vozni red) in se odpeljete na vzhod Ljubljane, proti Sostru. Malo pred končno postajo v Zadvoru izstopite in se peš (kakih 10 minut) odpravite proti svetemu Urhu.

Zemljevid (klikni zemljevid za povečavo):

Pot

Že pod Urhom si lahko nadenete smuči, lahko seveda turne, a so tekaške, take malo bolj široke, za klasični korak, čisto v redu. Po travniku za spomenikom se vzpnete na Urha. Tam za cerkvijo je krasno smučišče, kjer se nekajkrat spustite, če menite, da bo smuka do Ljubljane – kakih 8 km, prekratka. Mimo spomenika po desni strani se odpravite, proti vasici Orle. Predlagam zgornjo grebensko pot, ki je bolj razgledna, zanimiva in bolj obsijana s soncem.

Pred Orlami imate obsežne travnike za res odlično turno smuko. Izkoristite jih. V vasici Orle je treba smučke sicer za nekaj 100 m sneti in poiskati za zadnjimi hišami na koncu vasi (v smeri proti Ljubljani) na levi kolovoz, ki se izogiba cesti. Po grebenu Golovca se vrnite v center Ljubljane. Mimo Observatorija na Golovcu se spustite do Hradeckega ceste, samo streljaj do Ljubljanskega gradu. Tu je morda potrebno za kakšen kilometer sneti smuči.

Varianti

Varianta 1: Tole turo sva včeraj naredila s sinom, samo da sva se midva malo prej spustila z grebena Golovca. Po cesti čez Golovec, tako imenovani Italijanki do Hrušice. Od konca Italijanke, do avtobusa št 13 imate manj kot 500 m. Za tole malo skrajšano varianto sva midva potrebovala 2 uri. Z veliko vmesnega smučanja po bregovih na Urhu in na Orlah.

Varianta 2: Na križišču, kjer PST prečka Italijanko (veliko prakirišče), se lahko usmerite po Italijanki na Rudnik, od koder se lahko vrnete v Ljubljano s pomočjo avtobusa št 3 (poglejte si vozni red).

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja