Nova lekcija na orientaciji: Naprej pomisli, potem teči in stalno spremljaj okolico

Prejšnjo nedeljo sva s sinom tekla na 2. tekmi zimske lige, ki jo prireja Orientacijska zveza Slovenije. Deset točk v vrtačah na Toškem čelu: 1:30,55 (vsi rezultati, pa še zanimivo podajanje primerjav, če vas zanima), kar je bilo dovolj za predzadnje mesto od onih, ki so našli vse točke. Kar zadovoljen sem, ker sem našel vse točke, kar ni bilo lahko.

Česa sem se naučil za orientacijo in tudi za življenje?

Prav do zadnje točke sem bil konkurenčen s sinom, potem sem pa čisto “zabluzil”. Zadnjo sem iskal 25 minut, kar je skoraj tretjina časa. Nisem in nisem je našel. Vračal sem se nazaj na znano mesto ter se znova in znova namenil v gozd. In ves čas tekel. Kot norec.

Zanimivo je, da so me prehitele tudi vse ženske, ki sploh niso tekle, pač pa lepo počasi hodile in stalno gledale na zemljevid. Jaz od samega teka nisem mogel dovolj dobro gledati na zemljevid. Sploh pa ne dovolj časa in dovolj podrobno.

Za naslednjič (in tudi za druga življenjska področja) sem se naučil tole: najprej poglej zemljevid in nato teci (če ne celo hodi), vmes stalno spremljaj kako se okolica spreminja. Ali bolj na splošnonajprej pomisli, nato delaj, a ne prehitro, da lahko med delom opazuješ kaj se spreminja v okolici. Zanimivo kaj?

Še en trening na Golovcu

Boštjan je spet postavil orientacijsko progo na Golovcu. Če koga zanima, se lahko nanjo poda od danes 2.12.2012 do nedelje 9.12.2012. Tule si naložite zemljevid, ga stiskajte in gremo na pot. Start in cilj sta pri gostilni Pod Golovcem, Ob potoku 39, Ljubljana (koordinate: N 46° 02.404 E 014° 32.617).

Klikni na sliko za povečavo

Sam sem tole danes pretekel v 1:06,48. Toliko za spodbudo. Poročajte o vašem času. Ni pa nujno, da tečete, lahko je tole lep sprehod.

7 odgovorov
 1. ana kos
  ana kos says:

  Všeč mi je tvoje samokritično opazovanje! Kakšen bi povedal samo to, kar ga pohvali!
  Naš Veliki je bil ponoči na neki nočni orientaciji v okolici Domžal, take stvari so res zanimive. Tudi meni.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Ana, to se mi po moje dogaja zato, ker pišem blog. Samokritičnost in učenje. Veliko premišljujem: “Kaj se lahko iz tega naučim?”

   Saj to, da sem bil predzadnji niti ni preveč slabo za takega začetnika, ker tole je bilo tekmovanje v uradni zimski ligi Orientacijske zveze Slovenije.

   Nočna orientacija je pa še veliko hujša in seveda toliko bolj zanimiva.

   Odgovori
 2. ana kos
  ana kos says:

  Vidiš, Aleš, blog prinaša tudi dobro, kajne?
  Tudi sama mislim, da jasneje povem, odkar pišem o toliko stvareh, o katerih bi sicer morda le razmišljala.
  Zdi se mi, da sem sebe bolj sprejela kot človeka, ki čuti, doživlja. Ki more povedati – saj je vse, kar doživlja – človeško.
  Nobeno mesto ni slabo, pravzaprav. Krasno je predvsem, če človek čuti, da je naredil, kar je mogel, da je nekako izkoristil svoje moči.
  To je življenje.

  Vse dobro tebi in tvojim!

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ja Ana, tudi sam razmišljam tako. Ko človek piše blog, ima možgane stalno “na preži” in jih zaposluje z zanimivimi mislimi. Ki jih kasneje prelije v blogovski zapis. Jaz pri tem uživam, se učim in modrim. No, vsaj meni se zdi tako 🙂

  Vse dobro tudi tebi in tvojim.

  Odgovori
 4. Klemen
  Klemen says:

  Krasno je videti, da se orientacija prijemlje. Fino je bilo videti tudi nove obraze na tekmovanju. Pa ta tehnična dovršenost pri pripravi treninga me je tudi čisto očarala. Zanima me pa vseeno, če ste z OK Tivoli dosegli kak dogovor glede uporabe karte. Vzorec, pobran s strani OZS je namreč nekvaliteten, poleg tega pa je od tam nezaželjeno jemati vsebino. No, če še niste, se spodobi vprašati OK Tivoli za dovoljenje, pri meni pa dobite karto v vektorski obliki.

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Klemen, hvala za opozorilo. Sam sem si predstavljal, da so karte, ko jih je Orientacijska zveza Slovenije enkrat javno objavila (tudi nisem videl kakšnega opozorila) pač javne in namenjene prav temu za kar jih uporabljava – treningu in popularizaciji orientacijskega teka.

   Koga točno naj vprašam za dovoljenje? Vesel bom vaše karte v vektorski obliki.

   Vse dobro in se vidimo na kakšni tekmi. Pocukajte me za rokav.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja