Mapy.cz: Super uporabna aplikacija za pohodnike, kolesarje, planince

Med “milijon” aplikacijami za pohodnike je težko izbrati najboljšo. Preizkusil sem jih več kot deset. Mapy.cz, češka aplikacija, je zame daleč najboljša izbira. 

“Jaz imam pa eno aplikacijo …”

Lansko poletje sva s sinom hodila po Pohorju. S papirnato karto v nahrbtniku, s kompasom in znanjem orientacije. Sva namreč orientacista. Lepo sva hodila po markiranih poteh, se že prvi dan nekaj vneto pogovarjala, kar hodila in kmalu popolnoma zašla. Kake pol ure nisva spremljala markacij in karte. Nisva več vedela kje sva.

Sin: “Jaz imam pa eno aplikacijo …” In je iz nahrbtnika potegnil telefon, vžgal podatke, odprl aplikacijo, narisala se je pikica na ekranu in takoj sva vedela kje sva. Čez nekaj ur se nama je zgodilo, da sva se izgubila še enkrat. A takrat internet ni deloval, sin je imel brezplačno verzijo in kar nekaj težav sva imela, da sva se izvlekla.

Dobil sem pa potrditev, da so take aplikacije zelo uporabne, a delovati morajo tudi brez interneta.

Katere aplikacije sem preizkusil?

Zaletel sem se v preizkušanje aplikacij. Preizkusil sem jih res veliko, a vsaki je kaj bistvenega manjkalo. Tele so bile na mojem telefonu: Bergfex/Ture, Komoot, OsmAnd, AllTrails, ViewRanger, Gaia GPS, Wikiloc Outdoor, Locus Map 4, PhoneMaps, Outdooractive in … Mapy.cz, katero je priporočal Klemen Kenda, tabornik in orientacist. Povedal je, da on uporablja samo Mapy.cz. Klemen hvala!

Nekatere sem preizkusil zelo podrobno, druge manj, nekatere sem lahko izločil – po nabranih izkušnjah – samo s pregledom kart in opcij, ki jih nudi. Včasih sem hodil tudi s tremi aplikacijami vžganimi naenkrat. In primerjal.

Pogled s vrha Stražarja nad Iško (794 m) proti Karavankam in Julijcem. Levo je začetek Krima.

Kaj želim od aplikacije?

Vse aplikacije seveda opravljajo svoje osnovno poslanstvo, namreč, da se človek znajde v neznanem okolju v naravi. Nekatere to naredijo človeku prijazno, z malo energije telefona in na denarnici prijazen način, omogočijo veliko funkcij in so lahke za uporabo. Druge pa niso take.

1. Kakovost karte: Meni je pomembno, da so plastnice dobro izrisane, da je na karti veliko poti in da poti, ki so narisane, v naravi tudi obstajajo, da so poti dobro kategorizirane (poti, kolovozi, ceste), da je na karti dovolj geografskih imen (krajev, vrhov, potokov, morda tudi kmetij, …), da na karti ni motečih elementov (recimo smrečic), da so označene pomembne poti (recimo označene poti, transverzale, E6, E7, …).

2. Delovanje brez interneta: Aplikacija mora obvezno nuditi nalaganje “offline” zemljevidov. Brezplačno, če se da. Na mnogih krajih podatki ne delujejo (dovolj hitro), poleg tega je to pomembno za dolge poti, ko ti vključeni podatki žrejo veliko energije.

3. Načrtovanje poti (za pohod, kolo, avto, …): To se mora narediti na enostaven način in to ne samo na aplikaciji pač pa tudi preko računalnika.

4. Snemanje sledi: Mora biti človeku prijazno in enostavno od začetka snemanja do shranjevanja. Fino je, da se da aktivnosti sortirati v mape.

5. Izvoz in uvoz GPX datotek: Pomembno se mi zdi, da ti lahko kdo pošlje sled po kateri bi ti rad šel ali da bi ti sled rad komu poslal. Fino je tudi, da se poti da vgraditi v internetno stran (meni je to pomembno, ker pišem tale blog in še kaj).

6. Internetna stran aplikacije: Mora biti uporabna (za načrtovanje poti, za izvoz in uvoz datotek, za shranjevanje in sortiranje aktivnosti, …), pregledna in brez (ali malo) reklam.

7. Brezplačna ali poceni: Ni kaj dodati.

Aplikacija Mapy.cz

Po vsem tem preizkušanju sem pristal pri tej aplikaciji. Zame daleč najboljša in (zaenkrat) popolnoma brezplačna. Z veseljem jim bom plačal, ko bodo hoteli.

Dobre plati:

 • Mapy.cz z velikim veseljem uporabljam skoraj vsak dan. Od začetka decembra 2020 do danes (9. april 2021) sem z njo opravil 952 km poti in jo tako tudi dobro spoznal. V vseh točkah, ki sem jih zgoraj naštel, aplikacija najbolj ustreza.
 • Mapy.cz ima odlično kakovost karte: izjemno veliko poti v primerjavi z drugimi. Vse poti, ki so označene v aplikaciji, obstajajo tudi v naravi, so pa poti, ki v naravi obstajajo, a jih v aplikaciji ni. Plastnice so lepo izrisane in ima v primerjavi z drugimi veliko geografskih imen.
 • Mapy.cz deluje brez povezave, tako, da se na telefon naloži karta celotne Slovenije.
 • Sledi (GPX datoteke) se zlahka deli z drugimi in pa zlahka uvoziš poti od drugih (na spletni strani).
 • Stran aplikacije je odlična in večino načrtovanj poti delam doma na računalniku (da se pa tudi na telefonu).
 • Zelo uporabna je tudi kot navigacija za kolo in celo v avtu.

Slabosti:

 • Pri načrtovanju noče povezati poti, ki se ne stikajo – pošlje (lahko daleč) okoli. Sam to rešujem tako, da naredim dva (ali več) načrtov in jih uporabim enega za drugim.
 • Meni pomembna slabost Mapy.cz je, da nabrane višine ne meri dobro.
 • Nekajkrat sem opazil, da je na internetni strani več poti kot na aplikaciji. Sem povprašal in so hitro odgovorili (so zelo odzivni), da spletno stran posodabljajo enkrat na mesec, aplikacijo pa 2x na leto. Ni tako pomembno, ker tako in tako načrtujem preko računalnika.

Naloži aplikacijo

Poglej internetno stran

Primer načrtovanja poti: Iška – Iški vintgar – Vrbica – Krvava peč – Stražar – Iška

Primer vgraditve QR kode v stran: omogoča link do ture

Zakaj vse je dobra pohodniška aplikacija?

 • Nove poti: Po že znanih terenih lahko hodim na nov način, po čisto drugih poteh. Odkril sem povsem nove poti, ki so malo hojene, kar je zame pomembno v času epidemije.
 • Pogum za raziskovanje novih pokrajin: V teh korona časih sem se odpravil na področja, kamor do sedaj sploh nisem hodil ali pa le malo in še to le po znanih kolovozih: recimo na “divji vzhod” Ljubljane, pa na divja področja med Borovnico in Želimljami, na “čudna” področja Polhograjskih Dolomitov. Z aplikacijo sem se pogumno odpravil po neznanih grapah, grebenih, prostranih gozdovih, po potokih, … brez strahu, da bi zašel.
 • Hitro in pravilno odločanje na križiščih: Pogledaš na ekran in se odločiš. Včasih je treba nekaj časa hoditi po eni poti, opazovati “pikico” na ekranu in se vrniti nazaj, če je treba.
 • Omogoča hojo po brezpotju: Tako se ne izgubiš na neznanem terenu. Opazuješ na ekranu kje si in kako se bližaš znanemu. POMEMBNO: Hoja po brezpotju je samo za izkušene pohodnike. 
 • Možnost hoje v temi in celo v gosti megli: Aplikacija daje možnost hoje v temi in megli, ko je velika možnost, da človek zaide, ker se ne vidi objektov v naravi. POMEMBNO: Hoja v temi in v megli je samo za izkušene pohodnike.

Kaj še potrebuješ?

 • Prenosna baterija (Power Bank): Za dolge poti (recimo več kot 25 km) je fino imeti prenosno baterijo za primer, če ti zmanjka energije. Jaz imam baterijo z 20.000 mAh, ki omogoča večkratno polnjenje telefona (ca. 4 x) za večdnevne ture. Težka je 420 g. Cena: 15 €
 • Aplikacija Planinske zveze Slovenije  : Tu so prikazane vse planinske poti v Sloveniji, ki jih vzdržujejo Planinska društva in Planinska zveza Slovenije. Še preizkusna (Beta) verzija. Zelo koristno, če uporabljaš markirane poti in za kombiniranje z Mapy.cz. Omogoča izvoz GPX datoteke. POVEZAVA

Foto: Aleš Čerin

3 odgovorov
 1. Žiga KUŠAR
  Žiga KUŠAR says:

  Aleš, hvala za tvoj prispevek o mapy.cz! Jaz sem imel podobno “raziskavo” pol desetletja nazaj in sem na koncu pristal na plačljivi verziji programa Locus Maps Pro. Mi pa sedanji način licenciranja z Locus maps 4 nikakor ni všeč in bom tudi iskal alternative. Jaz sem gledal programe še za navtiko in letalstvo, kjer se da tudi uporabiti OSM karte. Pri Locus Maps Pro mi je pretehtalo to, da s tem programom in dodatnimi plugini res lahko narediš vse kar si zamisliš. Za ljubitelje kart imajo na voljo poleg OSM tudi plačljive karte. Za SLO na primer karte od PZS ali Freytag-Berndt. Predvsem pa mi je pri Locus Maps Pro všeč, da lahko s telefonom slikaš karto, jo hitro in enostavno skalibriraš in potem z različno presevnostjo uporabiš. Tako si lahko podložiš karto za OT, ali pa različne pohodniške karte, ki jih dobiš kot reklamo. Seveda tudi stare vojaške karte, ali pa novejše ortofoto…

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Žiga, hvala. Jaz sem preizkusil Locus brezplačno verzijo. Verjamem, da PRO nudi veliko več, a že brezplačna mi je bila prekomplicirana za uporabo. Nisem in nisem se jo mogel navaditi – še vedno jo občasno vžgem in ne vidim – zame – nobenih prednosti napram Mapy.cz. Je pa res, da jaz nisem ne vem kako napreden uporabnik. Hitro mi je dovolj.

   Odgovori
 2. Luka Romih
  Luka Romih says:

  Živjo Aleš, želel sem se udeležiti tvojega predavanja na to temo, vendar mi ni uspelo. Si kdaj preveril tudi aplikacijo AlpineQuest? Imam plačljivo verzijo in deluje zares dobro, čeprav ima asketski vmesnik, ki se ga moraš malo navaditi. Uporabljam jo za kolesarjenje in pohode, pri čemer lepo uvozi gpx datoteke in ima množico zemljevidov že vgrajeno. Največ uporabljam European hiking map, ki bazira na OSM, vsaj zdi se mi glede na izgled zemljevida.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja