Simbolna govorica preprostostne lopatke

Koliko hrane zavržemo?

Okoli eno tretjino svetovne proizvodnje. Največ mi v tem koncu sveta, seveda. To pomeni okoli 280 kg na prebivalca, od tega 90 kg zavržemo potrošniki že po nabavi. Hrano zametujemo, ker smo sprejeli take silne standarde varnosti (HACCP), ki jih tudi apliciramo tako, da se čimveč hrano vrže stran. O tem sem pisal za Časnik.si.

A kar nekaj hrane zavržemo nehote, morda zato, ker nismo dovolj pozorni. Dober primer za to je recimo tekoči jogurt, ki ga v embalaži (če jo ne splaknemo) ostane kar okoli 7 % (izmerjeno). Mi jogurta ne kupujemo več, tako da teh težav nimamo.

Preprostostna lopatka

Med projektom 1 € na dan sem se večkrat zalotil, da sem posodo v kateri se je kuhalo hrano, želel postrgati do čistega. Pa nekako nisem imel pravega orodja … dokler nisem opazil, da obstajajo lopatke za postrgati. Take luštne, pripravne, upogljive (najboljše so iz take gumi podobne zelo upogljive plastike).

Za nekaj €, ki jih lahko kupite v vseh večjih trgovinah z opremo za kuhinje. Pomembno je samo, da je res dobro upogljiva, da se hrano lahko pobere iz vseh kotov. Sam sem to malo orodje poimenoval kar “preprostostna lopatka” in jo vsakodnevno uporabljam.

Preprostostna kartica

Varianta je preprostostna kartica, ki jo uporabljam predvsem pri mesenju testa za peko kruha ali potice. Da se lahko uporabi vse mrvice, ki se sicer primejo na posodo.

Biti zgled!

Morda se vam zdi, da količina hrane, ki jo zavržemo zaradi nepozornosti ni velika. Včasih je kar veliko, včasih malo manj. Pomembno pa se mi zdi, da smo starši tudi dober zgled. Da hrane pač ne zametujemo.

Verjemite, da se bodo tega nalezli tudi vaši otroci. In odrasli.

Foto: Aleš Čerin

4 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja