Hudičev boršt: Planinska, naravo-občudovalska, kulturno-zgodovinska tura

Zaplata me do nekdaj privlači. Morda zaradi legende o Hudičevem borštu, morda zaradi moje zgodovine letenja s padalom, morda … Priporočam tole celodnevno krožno turo.

Zaplata in njena legenda

Hudičev boršt je pravokotna zaplata sekundarnega pragozda z zanimivimi starimi drevesi na ‘masivu Zaplata’, ki ima sicer dva neizrazita vrhova: Cjanovca 1820 m in Srednji vrh 1853 m. Starodavna vsega hudega vajena drevesa so na zgornjem gozdnem robu upognjena, saj se pozimi zaradi strmega travnatega pobočja sprožajo številni snežni plazovi, ki jih drevje prestreza.

Na spodnjem robu gozda se nahaja vodni izvir. Skozi gozd vodi markirana pešpot, ki povezuje Kališče in Javorov vrh. Od tu je lep razgled na pobočja Krvavca, na Sorško polje, Škofjeloško hribovje in Julijske Alpe.

Zanimiva je legenda o nastanku gozda tako pravilnih oblik na mogočnem travnatem pobočju, ki jo je zapisala deklica Anja Pipan po pripovedovanju Jožefa Ostermana. Odlično odslikava “duha povezanosti” med Slovenci, celo brati.

Na kratko

Dolžina in višina: 6 ur zmerne hoje; okoli 855 m višinske razlike

Pot: Avto pustite na parkirišču pri hotelu Bor v Preddvoru.

  • Odpravite se mimo jezera do ceste Preddvor – Mače in nadaljujte do Mač (malo manj kot dva kilometra) ter naprej do cerkvice Sv. Miklavža (0.40*). Lepa razgledna točka!
  • Na vzhodni strani cerkve poiščite pot, ki vas v 15 minutah pripelje do parkirišča za Kališče (tudi tu lahko pustite avto, če greste samo na Hudičev boršt in po isti poti nazaj).
  • Na zelo jasnem odcepu izberite Hudičev boršt. Strma pot vas pripelje na greben med Kozjekom in Zaplato in potem bolj položno do znamenitega sekundarnega pragozda Hudičev boršt (3.00).
  • V starodavnem gozdu se odpočijte, pomalicajte (klopca in tekoča voda) in občudujte mogočna, skrivenčena, vsega hudega vajena drevesa. Vzemite si čas in uživajte. S travnatih pobočij je lep razgled po Gorenjski!
  • Na drugi strani gozda poiščite markirano pot, ki vas preko strmih travnatih pobočij vodi proti Javorovem vrhu (4.00), s katerega se spustite do cerkvice Svetega Jakoba (5.00) in mimo razvalin gradu Pusti grad (5.30), do gradu Turn (ki je sedaj dom starejših občanov) (5.45). Odprite vrata, poglejte kapelo, in pred doprsnim kipom pesnice si lahko preberete njeno pesem Zmiraj krasna je narava.
  • Do avta imate še kak kilometer (6.00).
    *Vsi časi se štejejo od izhodišča.

Primernost: Tura je primerna za vse, ki imajo primerno telesno pripravljenost za šest ur zmerne hoje. Nekaj pozornosti na strmih, travnatih pobočjih Zaplate med Hudičevim borštom in Javorovim vrhom. Pazite na otroke! Ture ne priporočam v snegu ali ledu.

Zemljevid: Storžič in Košuta; 1:25.000

Fotogalerija

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja