Sončni elektrarni bosta reševali življenja

Predstavljajte si, da si otrok zvečer poškoduje trebuh, čreva pogledajo ven, potrebna je urgentna operacija. Otroka pripeljejo v zdravstveno ustanovo, kjer se osebje takoj loti zahtevne operacije, da bi rešili mlado življenje. Potrebna ja natančnost dela, sterilno okolje, … osebje pa mora operirati ob svečah. Taka je vsakodnevna situacija v misijonu Matanga na Madagaskarju, kjer deluje slovenski misijonar Matija Nared. Od aprila naprej nič več. Imeli bodo namreč sončni elektrarni in lahko bodo prižgali luč, lahko bodo uporabljali hladilnik za zdravila in cepiva, lahko se bodo povezali s svetom.

Sončni elektrarni

Skavtski prijatelj Tone Lampret je v okviru projekta Skavtske akademije ZBOKSS izdelal dve sončni elektrarni, eno za ambulanto in drugo šibkejšo za župnišče. V soboto smo skavti elektrarni, ki sta bili v popolnoma razstavljenem stanju (kot bosta za prevoz v Afriko), še enkrat sestavili, da bi Tone videl ali vse pravilno deluje in da težav v odročnem misijonu ne bi bilo.

Drug namen projekta , da bi se skavti zavedali pomena različnih pristopov k dobrodelnosti in solidarnosti, da bi znali izkoristiti svoje različne talente, znanja in spretnosti za nekaj dobrega. Tone, je svoje električarske sposobnosti, svoj čas in zagnanost z odličnim zgledom tehnično naravnane dobrodelnost zelo konkretno izpeljal – od ideje, zasnove, načrta, konkretne izdelave, preizkusa do logistike. Pri logistiki bo seveda sodelovalo Misijonsko središče Slovenije. Na skavtskem dogodku se nam je pridružil tudi njegov direktor Stane Kerin, ki je pohvalil skavtsko iznajdljivost in sposobnost speljati projekt do konca.

Različnost darov

“Različni so milostni darovi, Duh pa je isti. Različne so službe, Gospod pa je isti. Različna so dela, isti pa je Bog, ki dela vse v vseh.” 1 Kor 12, 4-6 bi lahko rekli s svetim Pavlom. Tone je praktično in nazorno pokazal kako se dela dobrodelnost in solidarnost na tehničnem področju in na skavtski način. Hvala.

Vsak od nas ima darove in če sledimo besedam svetega Pavla: “Vsakomur se daje razkritje Duha v korist vseh. Enemu je po Duhu dana beseda modrosti, drugemu v skladu z istim Duhom beseda spoznanja. Drugemu vera po istem Duhu, drugemu po istem Duhu milostni darovi ozdravljanja,  drugemu delovanje čudežnih moči, drugemu prerokovanje, drugemu razločevanja duhov, drugemu raznovrstni jeziki, drugemu razlaganje jezikov.  Vse to pa uresničuje en in isti Duh, ki deli vsakemu posebej, kakor hoče.” 1 Kor 12, 7-11 vidimo, da so darovi zelo različni, a vsi od istega Duha.

Že v okviru tega projekta se je to pokazalo. Finančna sredstva za ambulantno elektrarno (okoli 7.000 €) je namreč zbrala zdravnica, ki sicer zdravi misijonarje, ki vsakih nekaj let pridejo vsi bolni za nekaj časa na zdravljenje v Slovenijo.

Pomislimo kako lahko izkoristimo svoje darove in kako jih lahko delimo z drugimi, ki so v večji stiski kot mi sami. Taki se vedno najdejo.

4 odgovorov
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Danilo: Ja, prav res. Mož ima res dar, da vidi potrebo, jo zna povezati s svojimi znanji in s pomočjo Skavtske akademije je nastal zelo zanimiv projekt, ki upam, da bo “dobil mlade”.

   Že na samem dogodku je že bilo govora o veterni energiji in direktor Misijonskega središča je govoril o “zelenih” misijonih. Kaj vemo kaj vse bo nastalo.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja