Ko je prav da se preprostost ukloni spoštovanju

Morda nekateri še ne veste, da sem član svetovnega komiteja ISGF (=International Scout nad Guide Fellowship – Mednarodna bratovščina odraslih skavtinj in skavtov). Kot člana komiteja so me avstrijski organizatorji za ta vikend povabili na vsakoletni Evropski forum odraslih skavtinj in skavtov v Grossarl, da bi udeležencem predstavil kaj delamo na svetovnem nivoju.

Avstrijskim organizatorjem sem poslal prijavo in v njej prosil, naj mi priskrbijo najpreprostejšo nastanitev. Dobesedno: “The most simple and the cheapest accomodation (if possible in camp – tent).” Odgovor organizatorjev: “Sorry, there will be no tent for you, but we think, that a room in a private house will do it also.”

Ko sem pa prišel tja, mi niso ponudili privatne sobe, kar bi bilo v redu, pač pa so me želeli nastaniti v najdražji hotel v vasi, v Alte Post hotel, ki je resnično monden in prav nič skavtski. Nekaj časa sem se upiral, potem se pa uklonil.

Prijazni gostitelj me je namreč podučil, da pač člane svetovnega komiteja vedno nastanijo v ta hotel, da je to taka tradicija. Avstrijci veliko dajo na tradicijo! Dobil sem občutek, da bi bilo pravzaprav zelo nevljudno in nespoštljivo, če bi trmoglavil pri PREPROSTOSTI in pokvaril občutek dobrega gostitelja prijaznim ljudem. Pa še pregovora sem se spomnil: “When in Rome, do as the Romans do.” in se uklonil. Pravzaprav še dobro, ker je cele tri dni in tri noči padal dež, ki bi me gotovo do konca premočil v šotoru 🙂

Še besed svetega Pavla, o katerih sem že pisal, sem se spomnil: Znam biti reven in znam biti v obilju. Na vse mogoče sem se navadil: biti sit in biti lačen, biti v obilju in biti v pomanjkanju. (Flp 4, 12) Tudi jaz!

Resnično je prav, da včasih v življenju ne trmoglavimo kar v tri dni in se pač uklonimo. Kar tako iz SPOŠTOVANJA.

Foto: www.altepost.cc (hotel)

2 odgovorov
 1. Aljoša
  Aljoša says:

  Ma, jaz nimam prav nobenih problemov se spravit v hotel 🙂 🙂

  Ok, to je bil samo hec. Res zanimivo je to, da skavti preferirajo hotelsko udobje pred šotori.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Aljoša: Moraš razumeti, da se v Grossarlu zbirajo odrasli skavti in to precej stari (populacija od 60 +). In to je le en od obrazov odraslega skavtstva. Za mnoge je pravi podvig, da se s svojimi fizičnimi omejitvami sploh lahko spravijo na pot. Tako, da za njih šotor niti fizično sploh ne pride v poštev.

  Jaz sem zaenkrat še na drugi strani, ne vem pa kaj bo čez 30 let…

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja