Spreminjali smo gozd v pašnik

Odrasli skavti iz naše skupine imamo za poslanstvo pomagati gorskim kmetijam. Tako smo pred leti pomagali kmetiji visoko v hribih na Koroškem spreminjati zaraščeni teren v travnik (pobirali smo kamenje).

Tokrat smo se odpravili v idilični Matkov kot (vzporedna dolina Logarski dolini) in pomagali visokogorski (1165 m.n.v.) kmetiji Matk spreminjati gozd v pašnik. Domačini so pred letom dni požagali mlada drevesa, ki so z leti prerasla nekdanji pašnik. Uporaben les so odpeljali in ga uporabili, ostalo pa je ogromno vejevja, ki ga je bilo treba spraviti na kup in zažgati.

Tako smo včeraj prišli skavti iz Ljubljane (odrasli in naši otroci) in se takoj zjutraj zagnano lotili dela. Neutrudno smo vlačili veje na kup in kurili. To je bilo nekaj za nas in naše otroke! Vendar, po celodnevnem delu, ki nas je skoraj “uničilo”, smo proti večeru začeli kar posedati po štorih… Ja, za nas “mestne srajce” je kmečko delo težko…

Utrujeni smo se zvečer ustavili še na Matkovi kmetiji, kjer smo ob polni mizi kmečkih dobrot zapeli ob citranju domačega sina. Idilično!

In kje je tu preprostost? Ja v ljudeh, ki uspejo preživeti v trdih okoliščinah visokogorskega sveta in njihovem načinu življenja. Srečno Matki! Želimo vam, da se razvijate in ohranjate življenje visoko v naših gorah. Veseli smo, da lahko prispevamo majhen delček k ohranjanju poseljenost našega čudovitega gorskega sveta.

Mimogrede, Matkovi se ukvarjajo s turizmom na kmetiji in odpirajo vrata ljubiteljem neokrnjene narave. Info: klemen@matk.si.

3 odgovorov
  1. Ales
    Ales says:

    Danilo, hvala za topel sprejem.

    Ja, so tedni ko beseda ne steče. Verjetno zaradi obilice drugih stvari. In vedno težje preklapljam med različnimi obveznostmi. Se bom trudil.

    Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] kraljestvih v sosedstvu visokih gora, osamljenih pašnikov in obsežnih gozdov. Pomagali smo ji spreminjati zaraščen gozd v pašnik. Tokrat smo prišli samo na zimski tabor. 15 odraslih in 4 […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja