Ne delaj kar …

V soboto sva z Matejem Cepinom, v okviru Socialne akademije, začela z Vodim, torej sem – treningom za voditelje skupin, gibanj in podjetij. Krasna udeležba (skupina je polna – prijave zbiramo že za jesenski termin), zanimivi ljudje, radovedni, aktivni, sodelovalni.

Prav na začetku smo definirali tri vloge voditelja: proizvajanje, upravljanje in vodenje. V okviru proizvajanja smo rekli naj voditelj ne dela, kar ljudje …

 • že opravljajo,
 • bi morali opravljati,
 • bi lahko opravljali,
 • bi se lahko naučili opravljati.

Kako težko se je voditelju, pa naj bo to starš v družini, voditelj nevladne organizacije, župnik ali direktor podjetja “držati nazaj”, da ne opravi vsega kar zna. Kako težko je delo poveriti svojim sodelavcem! Pa sem udeležence treninga povabil naj pri sebi razmislijo, kaj so v preteklem tednu delali namesto sodelavcev (že, morali, lahko, naučili) in naj poiščejo vzroke za to.  Kaj mislite kakšni so bili vzroki?

Foto: PhotoXpress

2 odgovorov
 1. Matjaž
  Matjaž says:

  Vzrok je zagotovo v nezaupanju. In pogosto ljudje radi vidimo, da je narejeno po naše..
  Vse prevečkrat pa srečujem ljudi, ki zelo radi prelagajo delo na druge. Veliko preveč, kot bi bilo potrebno: “prižgi mi prosim računalnik, daj klikni tam,…”

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Matjaž: Si zadel. Nezaupanje, da bodo ljudje dobro opravili svoj posel. In tudi drugi vzrok – da radi vidimo da je narejeno prav po naše – je pogost. radi vidimo, da je metoda dela taka kot jo mi hočemo. Včasih nas celo bolj zanima metoda dela kot pa končni rezultat.

   Kar se pa pretiravanja tiče imaš tudi prav. Tole kar praviš je pač navadno “zanašanje riti” in ne poverjanje nalog. Pravzaprav norčevanje iz sodelavcev.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja