Poverjanje: Kdor vodi, mora znati tudi spustiti

Pri Socialni akademiji bo v okviru zbirke ‘Vodim, torej sem’ izšla moja knjižica o poverjanju z naslovom ‘Poverjanje: Kako naj voditelj spusti iz rok?’. Vesel sem tega “otroka”, ki se je že nekaj časa “podil” po meni in ni in ni hotel zagledati luči sveta, razen v obliki treninga. Matej Cepin, direktor Socialne akademije, pa me je le uspel spodbuditi, da sem se lotil kar obsežnega raziskovanja, brskanja po svojih in tujih izkušnjah, urejanja misli in končno sem spravil na papir za kakih 40 strani besedila.

Knjižica je namenjena voditeljem na vseh ravneh, ki želijo preko naravnanosti na “spustiti iz rok” in praktičnih nasvetov poverjanja napredovati sami, ki želijo pomagati k rasti sodelavcev in organizacije.

Posebej bi rad poudaril, da je knjižica namenjena tudi staršem, ki jih sam prištevam med voditelje. Ni ga boljšega za razvoj otrok, kot primerno poverjanje njim primernih nalog.

Iz uvoda

“Ljudje z vsemi znanji, spretnostmi in še bolj s potenciali, ki mnogokrat ostajajo skriti, so bogastvo, ki se ga v podjetjih, organizacijah in tudi v družinah premalo zavedamo. Voditelji (sem prištevam tudi starše) se premalokrat sprašujemo, kako potenciale ljudi spraviti v življenje. Kar nekako samoumevno se zdi, da bodo ljudje dali vse od sebe, da bodo uporabili vse svoje potenciale, ne glede na to kako se voditelji do njih obnašajo. 

Eden od načinov, da se znanja, spretnosti in potenciali ljudi razvijejo ter pokažejo v najboljši luči, je poverjanje nalog voditeljev sodelavcem, ki pa je precej zanemarjeno področje. Voditelji so namreč navajeni ‘vse narediti sami’, kar je pravzaprav razumljivo. Velikokrat je voditelj tisti, ki zna nalogo v resnici bolje opraviti kot njegov sodelavec, še posebno če se sodelavec naloge loteva prvič. Voditelj je tako delo opravljal, še preden je postal voditelj in ker je dobro znal (opravljati delo, ne voditi), so ga imenovali za voditelja. Vodenja se v resnici ni nikjer učil, nima izkušenj, težko je, zato ga kar nekako ‘vleče nazaj’ v opravljanje prejšnjega dela.

Poverjanje je pomembna veščina voditelja, ki pa se je nikjer sistematično ne učimo. Morda jo voditelji včasih celo namerno zapostavljajo, da ne bi izgledali, ‘kot da nič ne delajo’, ampak samo ‘komandirajo’.”

Kazalo

1 Uvod………………………………………………………………………………………..3
2 Opredelitev pojmov …………………………………………………………….5
3 Vodenje………………………………………………………………………………….9
4 Poverjanje………………………………………………………………………….. 19
5 Drže voditelja………………………………………………………………………31
6 Kako izvesti popolno poverjanje?…………………………………. 37
7 Zaključek……………………………………………………………………………45
8 Literatura…………………………………………………………………………..47

Zahvale

Najprej zahvala Mateju Cepinu, direktorju Socialne akademije, za spodbude, kritičen pregled besedila in seveda za skupno ustvarjanje treninga “Vodim, torej sem“, katerega sad je knjižica.

Umetniške fotografije je prispeval Luka Markež, sodelavec Socialne akademije, ki je knjižico tudi tehnično pripravil za tisk. Hvala.

Knjigo je lektorirala Mihaela Zabukovec, ki se ji ob tej priliki toplo zahvaljujem.

Kje jo dobite?

Knjižico dobite na Socialni akademiji, Ulica Janeza Pavla II, 13, Ljubljana.

Cena: 7 € + poštni stroški

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja