1 € na dan: Znižanje holesterola

Kakšen mesec pred začetkom projekta sem si dal izmeriti holesterol v krvi. Kar tako, ker si ga že nekaj čas nisem. Rezultati niso bili najboljši. Že nekaj let imam namreč, kljub kar precej aktivnemu slogu življenja, povišan holesterol. Ne preveč, pa vendar. Tudi razmerje “dobri” (HDL) holesterol/”slabi” (LDL) holesterol je bilo precej slabo.

Znižanje holesterola brez zdravil

Kakšnih 10 dni po koncu projeka sem si zopet izmeril holesterol. Naj kar takoj povem, da sem z rezultati izjemno zadovoljen. Ne spomnim se, da bi kdaj imel tako nizkega in da bi bil “slabi” holesterol v mejah.

Torej holesterol se da znižati brez zdravil, brez obremenjevanja zdravstvenega sistema (obremenil bi ga z 4 – 19 € na mesec) in tudi, kar ni zanemarljivo, brez stranskih učinkov zdravil.

Statini (npr. lovastatin, pravastatin, simvastatin) kot se zdravila za zniževanje holesterola imenujejo, tako kot vsaka zdravila,  niso brez stranskih učinkov.

Rezultati

S projektom 1 € na dan, ki te pravzaprav sam po sebi “sili” v bolj brezholesterolno hrano, sem se znebil problema s holesterolom. V praksi to pomeni, da sem zaužil precej manj mesa in nenasičenih maščobnih kislin kot pred tem. Tudi sedaj po koncu projekta je tako. Zanimivo kaj? Maščobe v obliki rastlinskih olj, ki so izjemno kalorične (899 kCal na 100 g), se seveda nisem branil.

Več o holesterolu si preberite na Wikipediji.

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja