1 € na dan: Koliko prinese vrt?
Majhen vrt, ne preveč dela, veliko veselja, kakovostna hrana in izjemno velik prihranek. Nikoli si nisem misli, da vrt prinese toliko.
Statistika po 24 dneh projekta
Kot ste morda opazili, dragi bralci in bralke, zapisujem tudi maso hrane, ki jo pridelamo na vrtu, tako, da si vsakdo lahko izračuna, koliko bi njega prišla ta hrana.
Tudi sam sem se potrudil in se sprehodil po Ljubljanski tržnici in po internetni strani “najboljšega soseda”, ter preveril cene živil, ki jih pridelam na vrtu. Za izračune sem izbral nižjo o obeh možnosti. Samo namig: Tržnica je precej dražja, vendar so živila precej bolj kakovostna.
- Poprečna poraba: 1,01 € na dan – se bližam 1 € na dan!
- Poprečje energije na dan: 2.997 kCal (kar je 5,5 % nad potrebami za moj življenjski slog = 2.839 kCal)
- Vrednost hrane z vrta: 1,51 € na dan
OPOMBA: Tole je zame presenetljiv podatek, ki kaže koliko se pustimo “obirati” trgovcem za zelenjavo in sadje. Po drugi strani pa se sami ne potrudimo za zdravo sadje, ki leži vsenaokrog. Morda je treba samo vprašati …
Že širimo vrt
Se že kažejo prvi rezultati projekta. Precej sem povečal zavedanje o pomenu vrta, kar se že kaže v tem, da ga širimo. Tam, kjer je raslo “šavje” (nekaj okrasnih rastlin), bo sedaj zeliščni in dišavni vrt.
POMEMBNO: Danes (v soboto, 16.10.2010) presajamo meto, meliso (za čaj) in luštrek (dišavnica za juho). Če kdo potrebuje sadike, naj se oglasi v komentarjih in jih pride iskati. Jih imam kar precej na razpolago. Brezplačno seveda.
Dan 20: 11.10.2010
SKUPAJ: 0,93 € – 3.562 kCal
DOBRODELNOST: 9,07 €; Skupaj: 170,22 € = 340 kg riža; Prispevki drugih: 20 € = 40 kg riža (bloger Don Marko M)
Zajtrk (= 0,349 €)
- Rižota s porom in sirom: Pojedel 26 % rižote od 10.10.2010 = 0,133 €, 30 ml sonč. olja =0,042 €, 242 g kuhanega riža =0,057 €, 3 g parmezana (H) = 0,036 €
- Endivija: 143 g endivije, 30 ml sonč. olja = 0,042 €, 250 ml jabolčnega kisa (domač)
- Kruh: 36 g =0,012 €
- Zeliščni čaj (meta, melisa): 40 g sladkorja =0,027 €
Kosilo (= 0,581 €)
- Rižota z lisičkami: 50 ml sonč. olja =0,070 €, 10 g lisičk (iz gozda), 86 g čebule = 0,077 €, 20 g paprike (domača), 522 g kuhanega riža (0,234 €/kg kuhanega riža) =0,122 €, 48 g sira Trapist =0,260 €, 2 lista bazilike, 4 vejice timijana (vrt)
- Stročji fižol: 320 g stročjega fižola (domač), 20 ml sonč. olja = 0,028 €,250 ml jabolčnega kisa (domač), 2 g česna 0,024 €
Malica (= 0,000 €)
- Jabolka: 862 g
Večerja (= 0,000 €)
- Jabolka: 226 g
Dan 21: 12.10.2010
SKUPAJ: 0,92 € – 2.982 kCal
DOBRODELNOST: 9,08 €; Skupaj: 179,30 € = 359 kg riža; Prispevki drugih: 20 € = 40 kg riža (bloger Don Marko M)
OPOMBA: Imel celodnevno izobraževanje in ni bilo časa za pripravo hrane.
Zajtrk (= 0,400 €)
- Rižota s čebulo: 30 ml sonč. olja =0,042 €, 22 g čebule =0,019 €, 308 g kuhanega riža (0,234 €/kg kuhanega riža) =0,072 €
- Kruh: 18 g =0,006 €
- Endivija s fižolom: 100 g endivije, 40 ml sonč. olja = 0,056 €, 174 g fižola iz konzerve (H-1,18/kg kuhanega) = 0,205 €, 250 ml jabolčnega kisa (domač)
Malica (= 0,000 €)
- Jabolka: 766 g
Kosilo (= 0,521 €)
- Kislo mleko s sladkorjem: 300 ml (domače z mlekomata v Dravljah 0,60 €/l) = 0,180 €, 40 g sladkorja =0,027 €
- Arašidi: 132 g (H-2,38 €/kg) =0,314 €
- 1 liter pravega čaja: 2 filter vrečki = 0,055 €, 40 g sladkorja =0,027 €
Malica (= 0,000 €)
- Jabolka: 862 g
Večerja (= 0,000 €)
- Grozdje (domače): 298 g
Dan 22: 13.10.2010
SKUPAJ: 0,83 € – 3.848 kCal
DOBRODELNOST: 9,17 €; Skupaj: 188,47 € = 377 kg riža; Prispevki drugih: 20 € = 40 kg riža (bloger Don Marko M)
OPOMBA: Imel celodnevno izobraževanje in ni bilo časa za pripravo hrane.
Zajtrk (= 0,471 €)
- Rižota s čebulo in stročjim fižolom: 320 g stročjega fižola (domač), 60 ml sonč. olja =0,083 €, 58 g čebule =0,052 €, 502 g kuhanega riža (0,234 €/kg kuhanega riža) =0,117 €, 36 g sira Trapist =0,195 €
- Kruh: 72 g =0,024 €
Kosilo (= 0,354 €)
- Kruh z maslom: 156 g kruha =0,052 €, 20 g masla 0,095 €
- Kislo mleko s sladkorjem: 300 ml (domače z mlekomata v Dravljah 0,60 €/l) = 0,180 €, 40 g sladkorja =0,027 €
- Jabolka: 434 g
Večerja (= 0,000 €)
- Grozdje (domače): 428 g
- Kostanj kuhan: 529 g
Dan 23: 14.10.2010
SKUPAJ: 0,93 € – 3.483 kCal
DOBRODELNOST: 9,07 €; Skupaj: 197,54 € = 395 kg riža; Prispevki drugih: 20 € = 40 kg riža (bloger Don Marko M)
Zajtrk (= 0,334 €)
- Kruh z jabolčnim namazom in tuninim namazom: 120 g kruha =0,040 €, 121 g jabolčnega namaza (od 23.9.2010, dan 4) = 0,129 €, tunin namaz =0,045 €
- Kruh: 72 g =0,024 €
Malica (= 0,027 €)
- Jabolka: 652 g
- Grozdje črno, domače: 357 g
- 0,5 l zeliščnega čaja: 40 g sladkorja 0,027 €
Kosilo (= 0,495 €)
- Rižota s svinjino: 85 g svinjine (pleče, mesarija Mlakar 3,50 €/kg) = 0,298 €, 50 ml sonč. olja (H-1,45/l) =0,070 €, 72 g domače paprike, 206 g kuhanega riža = 0,048 €
- Endivija s fižolom: 200 g endivije, 30 ml sonč. olja = 0,042 €, 132 g fižola Turkabab (H-0,542/kg kuhanega) = 0,072 €, 250 ml jabolčnega kisa (domač)
- Kruh: 208 g =0,069 €
Večerja (= 0,000 €)
- Kostanj kuhan: 461 g
Z vrecko na glavi sporocam:
moja boljsa polovica poje za vecerjo za 2,20 evra hrane. + sadje sedaj imava jabolka, ki sva jih dobila.
Malo sva se pogovarjala o projektu 1 evro na dan/osebo.
Pa nama ne znese.
Ker moj ubogi revcek poje 3000 kcal na dan, je pa kot trlica.
No in ce jaz uspem pojesti za 1,1 evro on poje za 5.
Sem pa vesela, da sem dobila zaboj jabolk in ogromno zamrznjenih (letosnjih) gob in sliv.
Kako lahko prispevam denar za dobrodelne namene?
LP, ALpa
Navdušil me je prispevek o dom. kislem mleku. Sem prvič tudi sama kupila mleko v mlekomatu (0,60 e). Iz njega (brez problema), 2,5 dneh pripravila 5 skod. kislega mleka. Okusno in poceni. Se že dela nova “runda”. Hvala za idejo!
@Ina: Ali potem tudi v hodite v Dravlje? Sem vesel, da sem vam pomagal. Mleko je res odlično in poceni.
Vse dobro vam želim.
Ne, ne, imamo tudi v Nm poceni mlekomate!
Pozdravljeni
Super akcija!
Ne spreglejte topinamburja – gomolj nezahteven za pridelavo in popestri jedilnik.
par informacij o njem:
http://www.presnisvet.net/viewtopic.php?t=340
http://www.topinambur.si/
Če res raste ob rekah tudi ob rekah lahko med tekom morda odkrijete rastišča (tako da ne prosjačite zanj ampak ga sami poiščete 🙂 ). Trenutno ima še zeleno bilje.
Srečno
Tomaž
Aleš, povsem verjamem, da tvoj izračunani podatek o vrednosti hrane z vrta povsem drži. Če to vrednost pomnožiš s člani družine pa prihranek ni več tako majhen.
Zase oziroma za moj vrt lahko rečem moj vrt – moje veselje.
Poleg hrane, ki jo pridelam skušam pridelati tudi čim več lastnih semen. Tako imam lastna semena za naslednje kulture: solata (zimska, letna), radič, motovilec, korenje (rdeče, rumeno), koleraba, repa, brstični ohrovt, rdeča pesa, šalotka, česen, peteršilj, krompir, paradižnik, kumare, buče, različni fižoli (nizki, visoki), soja, sončnice in še kaj bi se našlo.
Motovilčevega semena imam dovolj za celo vas. Nekaj sem ga že razdelil sosedom in prijateljem. Veliko tega semena mi je še ostalo, zato ga bom moral še razdeliti.
Pridelava lastnega semena mi pomeni nadgradnjo – samooskrbo. Na podoben način pridelujem način tudi semena za rože: tagetes, zimzelen, … .
@Ivan: Pa ti si pravi vrtnarski strokovnjak! Saj sem vedel, da rad vrtnariš, da veliko pridelaš, ampak, da si pa sam vzgajaš semena, pa nisem vedel. A se lahko še jaz kje “prištulim” zraven? A je še kakšna reč, ki bi jo lahko sedaj posadil? Morda čebula, šalotka, česen? Kaj mi svetuješ, da bom vrt še bolj izkoristil? Sedaj je več kot na pol prazen, za drugo leto, bi ga še malo bolj napolnil in tudi razširil.
Pridelava lastnega semena je res prava nadgradnja. In velikokrat je domače seme tudi precej boljše. Ivan, bomo še kakšno rekli. Morda bi bilo celo eno skavtsko srečanje posvečeno vrtnarjenju. Kaj praviš?
Aleš, na področju vrtnarstva se nimam za strokovnjaka, mi pa je to področje v veliko veselje. To bo najbrž ostalo iz mladosti, ko se je naša družina preživljala izključno s kmetijo in smo s tem rasli.
Zdaj ko se bliža zima boš težko še kaj posadil. Bo treba počakati na toplejše dneve – pomlad.
Predlog o skavtskem srečanju na to temo si mi zdi dober. Lahko bi si na temo vrtnarstva podelili svoje izkušnje. Eno srečanje bi lahko namenili tudi sadjarstvu, ki je prav tako zelo zanimivo področje. Verjetno se bo našlo še kakšno področje, ki je zanimivo za nas skavte. Bom predlagal novemu »šefu«, da te dejavnosti vključi v naš program.
@Ivan: Saj vem, da nisi profesionalec, da je tvoj uradni posel nekaj drugega. Pa vendar, če vzgajaš seme, moraš marsikaj vedeti o vrtnarstvu. Se priporočam za seme.
Še enkrat sprašuejm: ali ni sedaj ravno čas, da se posadi česen (morda tudi čebula) t.i. zimski česen? No morda sem pa pozen …