Blog Action Day 2010: Samoumevnost zdrave vode

Blogerji z vsega sveta se v okviru akcije Blog Action Day, vsako leto razpišemo o kakšni družbeno pomembni temi. Sam sem do sedaj sodeloval trikrat, leta 2007 o zavedanju odnosa do okolja, pa 2008 o revščini in 2009 o globalnem segrevanju.

Samoumevnost vode

Na Zemlji je okoli 97 % vode ujete v oceane, 2 % je zmrznjene v ledenikih, 1 % je pa vse druge vode. Torej samo ta “ubogi” 1 % jo je na razpolago za pitje. In še ta 1 % svinjamo kolikor se le da.

Zadnjič, ko sem v okviru Socialnega tedna že razpravljal o vodi, sem zapisal, da v Sloveniji iz vsake dolinice priteče pitna voda. Praktično vsa gospodinjstva imamo dostopno vodo iz pipe. Odpreš pipo in priteče sveža, pitna voda. Še precej poceni je.

Po moje nikomur v Sloveniji ni treba hoditi s plastičnimi posodami več kilometrov po vodo, tako kot v mnogih predelih Afrike. Praktično sploh ne razmišljamo o tem, da vode v pipi ne bi bilo. Tako samoumevna je postala … da se iz nje prav norčujemo.

Še voda sama onesnažuje okolje

Seveda ne voda sama, pač pa naš odnos do nje. Nekako moderno je postalo na raznih prireditvah postreči s “plastificirano” vodo, četudi za to ni nobene potrebe. Ritual pitja vode smo naredili tako bolj zanimiv. Marketinško seveda.

“Plastificirana” voda, večinoma ni prav nič boljša, kot voda iz pipe. Celo isti pravilnik velja za vse pitne vode. Nekateri trdijo, da je “plastificirana” celo slabša. Ker stoji pri miru, ker plastika odpušča nekatere snovi vanjo, …

Še več, voda zaprta v plastenke – pravzaprav nič kriva – po nepotrebnem še dodatno onesnažuje okolje. S plastiko, s transportom, … Zaradi naše naravnanosti, zaradi našega odnosa.

Tudi vročo vodo mečemo stran

Pred leti so postale moderne enoročne pipe. Take, da samo z eno ročko reguliramo toploto vode. Skoraj povsod jih imamo. Pa ko si umivamo roke, kdaj pomislimo, da bi – če ne potrebujemo tople vode – ročko potisnili v smer hladne vode? Ne, ker take reči kot je umivanje rok delamo nekako avtomatsko. Tako velikokrat vroča voda sploh ne priteče do naših rok, ampak se zadrži v stenah, kjer se lepo hladi, s tem pravzaprav greje zidove, zidovi grejejo prostor in poleti te prostore hladimo. Da nam ni preveč vroče. Pa gre energija.

Kaj storiti?

Uporabljati glavo in se malo zavedati kaj delamo.

Foto: www.sxc.hu (kapljica)

7 odgovorov
 1. Sabina Podjed
  Sabina Podjed says:

  Vikend sem preživela v enem hostlu, kjer je bilo treb zjutraj deset minut in več točiti vodo, da je iz tuša pritekla topla voda. Enako je bilo z vodo za pitje (pač ne pijem mrzlje vode). Groza!

  Tudi doma imamo zastarelo napeljavo, kjer je treba čakati na toplo vodo, medtem ko čista voda odteka. 🙁

  Ima kdo kakšen nasvet, kako nostavno rešiti ta problem?

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Sabina: A ni to grozno?

  Pa še te enoročne pipe, ki te kar avtomatsko silijo v to, da odpreš obe cevi (za hlado in toplo vodo), pa če ju rabiš ali ne.

  Enostavne rešitve jaz ne vidim, res pa da nisem preveč “tehnični tip”. Morda pa kdo drug kaj reče na to temo.

  Odgovori
 3. Sabina Podjed
  Sabina Podjed says:

  Ja, Aleš, to je obupno!

  Res je, da v Sloveniji še nimamo problekmov z vodo, a če pomislim, da se čista voda meša z vso odpadno in mora nato preiti ves naraven cikel čiščenja, izhlapevanja … do padavin, me kar stisne.

  Odgovori
 4. babica
  babica says:

  SABINA moj predlog; stuširaj s z mrzlo vodo, (jaz to delam, zelo me poživi). Voda za pitje pa pogrej na kakem grelnem pripomočku, (v skrajnem primeru se, da tudi na goreči sveči).
  Pozdrav.

  Odgovori
 5. Teja
  Teja says:

  Zdravo,

  voda je pri nama cel projekt, ker živiva v hribih in precej oddaljena od civilizacije … Edini vir vode je deževnica, ki jo uporabljava za skoraj vse, razen za pitje in kuhanje, za kar uporabljava studenčnico, ki jo shranjujeva v inox sodu za vino.

  Uvedla sva precej sprememb (predvsem v glavi). Najprej sva zamenjala WC kotliček, ki sedaj namesto 6 porabi samo 3 l vode. Verjemite- tudi 3 litre spere vaše drekce :o). Za vse, ki bi radi z vodo varčevali pri spuščanju le-te v WC, pa ne želite zamenjati kotlička (stroški), imam dober nasvet: 0,5l plastenko napolnite z vodo in dajte v kotliček. S tem zmanjšate prostornino in porabo vode. Namig: poskusite z dvema plastenkama, če vode le ne bo dovolj, eno odstranite.

  Če v vodo, v kateri kuhate zelenjavo, jajca , testenineitd. ne dodate soli, je ohlajena odlična voda za zalivanje rož. Rožice se bodo razveselile dodatnih hranljivih snovi (še posebej, če ste v vodi skuhali zelenjavo) in se vam zahvalile z lepo rastjo in čudovitimi cveti. Tudi vodo za spiranje zelenjave, sadja in mesa ponovno uporabiva za zalivanje rož. Imava pač eno “kanglico” več in vodo zlivava vanjo ter zalijeva, ko je to potrebno.

  Za hladne napitke v hladilnik postavite vrč vode. Tako vode ne boste po nepotrebnem spuščali v odtok, medtem ko čakate na za vas primerno hladno vodo.

  Pa še nasvet za varčevanje z vodo pri zastareli napeljavi, kjer je treba čakati na toplo vodo: spremenite ritual umivanja. Največ ljudi se najprej tušira in šele nato umije zobe. Zamenjajte vrstni red in najprej umijte zobe (odprite toplo vodo, a vseeno pazite na to, da je ne spuščate po nepotrebnem v odtok). V tem času bo po napeljavi že prišla tudi topla voda, tako da samo smuknete pod tuš :o)

  Odgovori
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Draga Teja! Odlično! Najlepša hvala, da ste te koristne napotke delili z nami. Sem jih objavil kot poseben blog, da dosežejo čimveč ljudi. Seveda bom referiral na vas in bom vesel, če mi pošljete povezavo (link) do vas, eč ga imate. Perfektni in enostavni nasveti! Še enkrat hvala.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja