Dan 17, 18 in 19: Poenostaviti kuhanje
Sam sem pač tak, da me ne moti, če so obroki v nekem časovnem območju (npr. 7 dni) precej podobni eden drugemu. Ne moti me, če bi en teden jedel vsak dan npr. rižoto. Nekoč, ko sem bil službeno v Ukrajini sem v Kijevu prav vsak dan jedel za kosilo pico. In to v isti piceriji in mislim, da celo enako pico. Nekaterim se zdi to nemogoče, meni pa ne povzroča težav.
Da bi si poenostavil kuhanje, si riž skuham kar v naprej. Pač stresem 1 kg riža v 2,8 l vode, posolim in kuham 12-14 minut, da riž “popije” vodo. Stehtam, da dobim maso kuhanega riža.
Tako bom imel ta teden za kosilo, pa tudi kdaj za zajtrk kar rižoto – na različne načine seveda. Danes bo rižota z lisičkami, ker sem včeraj med nabiranjem kostanja (na Golovcu ga je še vedno dovolj) našel dve lisički. Prav tako je hitro kuhan mlečni riž: zavreš mleko in vanj vržeš kuhan riž, pa je. Pa še prime se ne. Skuhati rižoto, ko je riž že pripravljen pa je nakaj več kot 20 minut.
Kostanja je na Golovcu še dovolj, kljub divjim pujsom, ki rijejo vsevprek. In tudi oglodajo marsikateri kostanj. Kostanj se sicer precej hitro nabira: 2 človeka, v 80 minutah, 11,5 kg, kar znese (ko bo kuhan) okoli 15.000 kCal. To energijsko pomeni, da dva človeka lahko preživita s tako zalogo kostanja okoli tri dni.
Dan 17: 8.10.2010
SKUPAJ: 0,99 € – 3.204 kCal
DOBRODELNOST: 9,01 €; Skupaj: 143,16 € = 286 kg riža; Prispevki drugih: 20 € = 40 kg riža (bloger Don Marko M)
Zajtrk (= 0,436 €)
- Kislo mleko: 330 ml (domače z mlekomata v Dravljah 0,60 €/l) = 0,198 €
- Kruh z maslom: 163 g kruha (domač – 0,332/kg) = 0,054 €, 33 g masla 0,157 €
- Maslo: 26 g (H-4,76/kg) =0,123 €
- 1 jabolko: 280 g (domače)
- Zeliščni čaj: 0,5 l, 40 g sladkorja =0,027 €
Kosilo (= 0,537€)
- Fižolova juha: 75 ml sonč. olja = 0,104 €, 252 g čebule =0,224 €, 330 g kuhanega fižola (tržnica = 8 €/kg ali 3,27 €7kg kuhanega) =1,079 €, 167 g paradižnikove mezge (M-0,98/kg): 0,164 €, 26 g moke =0,008 €, 2 g česna 0,024 € (skuhal 1970 g juhe)
Pojedel 320 g juhe =0,260 € - Špageti: 350 g =0,245 € (znese 684 g kuhanih), pojedel 200 g špagetov (v juhi in v bučkah) =0,072 €
- Ocvrte bučke: 300 g domačih bučk, 40 ml sonč olja =0,056 €, 32 g sira Gauda (T-3,99/kg) =0,128 €, 62 g kruha =0,021 €
Malica (= 0,014 €)
- 0,5 l zeliščnega čaja: Meta in melisa z domačega vrta, sladkor 20 g = 0,014 €
- Jabolko (domače): 290 g
Večerja (= 0,000 €)
- Kuhan kostanj (olupljen): 342 g =0,000 €
- Jabolko: 202 g
Dan 18: 9.10.2010
SKUPAJ: 1,02 € – 3.643 kCal
DOBRODELNOST: 8,98 €; Skupaj: 152,14 € = 304 kg riža; Prispevki drugih: 20 € = 40 kg riža (bloger Don Marko M)
Zajtrk (= 0,633€)
- Kislo mleko: 330 ml (domače z mlekomata v Dravljah 0,60 €/l) = 0,198 €
- Jajce s krompirjem: 50 ml sonč. olja = 0,070 €, 1 jajce (kmetija Dravlje) =0,130 €, 44 g čebule =0,039 €
- Kruh: 330 g, =0,198 €
Malica (= 0,000 €)
- Jabolka: 628 g
Kosilo (= 0,383€)
- Pražen krompir s sirom: 298 g kuhanega krompirja =0,149 €, 40 ml sonč. olja = 0,056 €, 28 g sira Gauda (T-3,99/kg) =0,111 €
- Endivija: 250 g endivije, 40 ml sonč. olja = 0,056 €, 250 ml jabolčnega kisa (domač)
- Kruh: 32 g, =0,011 €
Malica (= 0,014 €)
- Grozdje, domače: 432 g
Večerja (= 0,000 €)
- Kuhan kostanj (olupljen): 610 g =0,000 €
Dan 19: 10.10.2010
SKUPAJ: 0,99 € – 3.829 kCal
DOBRODELNOST: 9,01 €; Skupaj: 161,15 € = 322 kg riža; Prispevki drugih: 20 € = 40 kg riža (bloger Don Marko M)
Zajtrk (= 0,512 €)
- Grozdje, domače: 248g
- Kislo mleko: 300 ml (domače z mlekomata v Dravljah 0,60 €/l) = 0,180 €
- Fižolova juha: 354 g (od 8.10.2010) =0,288 €
- Kruh: 132 g, =0,044 €
- Jabolka: 388 g
Malica (= 0,000 €)
- Jabolka: 425 g
Kosilo (= 0,475€)
- Rižota s porom in sirom: 50 ml sonč. olja =0,070 €, 72 g pora (domač), 530 g kuhanega riža (0,234 €(kg kuhanega riža) =0,124 €, 78 g sira Gauda =0,311 € Pojedel 74 % = 0,379 €
- Kruh: 132 g, =0,044 €
- Stročji fižol: 290 g stročjega fižola (domač), 20 ml sonč. olja = 0,028 €,250 ml jabolčnega kisa (domač), 2 g česna 0,024 €
Večerja (= 0,000 €)
- Kuhan kostanj (olupljen): 572 g =0,000 €
- Jabolka: 226 g
Iskrene čestitke za odlično idejo. Tudi sama stopam po poti minimalizma. Tukaj ideja za skoraj zastonj kosilo: http://zivljenjejelepo.wordpress.com/2010/10/13/divja-juha-za-dobre-vile-in-navihane-skrate/ Juha iz kopriv, ozkolistnnega trpotca, špinače, buče in peteršilja ter brokolija z vrta.Kupjen je samo avokado. Zraven pa še skleda regrata. Juha je presna, tako da privarčujemo še plin. 🙂
Jutri pa vidim, da blogamo o vodi!
Tanja
@Tanja: Hvala. Z podporo in tale zanimiv recept. Nisem si mislil, da se regrat še dobi… Mi ga jemo samo spomladi.
Vse dobro vam želim.