,

Socialni teden – Preživeti ali zaživeti?: O vodi

Tema letošnjega Socialnega tedna je namerno provokativna. Z besedico ‘ali’ namesto ‘in’ ter z vprašajem na koncu namesto piko. Preživeti, bi rekel, kljub krizi, ki smo jo zakuhali (namreno ne pravim: nas je doletela), v Sloveniji in nikjer v razvitem svetu ni težko. Kar nas “tepe” je naša lagodnost, naš morda že kar v gene zapisan način preživljanja življenja v komodnosti, ki si ga na nekaterih koncih sveta ne morejo niti zamisliti. In iti iz odličnega v malo slabše je grozno.

O vodi

Pa začnimo pri osnovni “surovini” za življenje – vodi. Ko greš po naši domovini takole peš iz vsake dolinice priteče sveža, čista, pitna voda. Iz (žal ne več čisto vseh) pip tudi priteče pitna voda. Pha, to ni nič, boste rekli.

Pa poglejte malo okoli po svetu. Saj ni treba iti zelo daleč. Že v Kijevu v Ukrajini, kjer sem delal, iz pip ne teče pitna voda. Vsaj ne taka, ki bi jo človek brez pomisleka uporabil. Ljudje jo za pitje in kuhanje kupujejo na ulici – “kvazi” prečiščeno. Mimo trimilijonskega mesta sicer teče gigantski Dnjeper, ki pobere ogromno nesnago na svoji dolgi poti in to ljudje – malo prečiščeno seveda – dobijo v pipe. Sam sem si komaj upal umivati zobe s to vodo.

O razmerah v podsaharski Afriki raje ne bi govoril. Je že Tomo Križnar s filmom Darfur – vojna za vodo in tudi s tole fotografijo vse povedal. Z osnovno surovino za življenje, s katero se ubada velik del sveta, v Sloveniji nimamo nobenih težav.

Pa mi sploh kdaj pomislimo, da bi vode ne bilo dovolj, da voda ne bi bila čista, da zjutraj ko vstaneš, nimaš kaj spiti, ali pa da se je treba odpraviti po vodo v nekaj 10 kilometrov oddaljen vodnjak? Jaz nikoli. Verjamem, da velik del Slovenk in Slovencev tudi ne. Večje težave v našem delu svetu imamo z “zaživetjem”. Morda prav zaradi tega, ker nam osnovne življenjske dobrine – kot je voda (in voda prav dobesedno) “priletijo z lufta” in se ne zavedamo, da bi pravzaprav morali biti hvaležni.

Moja predavanja

Še malo reklame za moja predavanja v okviru socialnega tedna:

Povabilo

Če kdo želi, se lahko pelje z menoj v Žiri ali Zgornjo Besnico. Odhod je iz Ljubljane. Imam še 5 prostih mest v avtu. Pošlji e-pošto na ales@cerin.si. Ekološko!

Imaš svoj blog?

Priduži se blogerskemu Socialnemu tednu. Prijavi ga!

6 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. RT @AlesCerin: Socialni teden – Preživeti ali zaživeti?: O vodi http://bit.ly/dg4OUW

  2. Aleš Čerin pravi:

    Če kdo želi, se lahko pelje z menoj na moja predavanja na Socialnem tednu. Odhod iz Ljubljane. Prijava: ales@cerin.si. http://skrci.me/Voda

  3. Če kdo želi, se lahko pelje z menoj na moja predavanja na Socialnem tednu. Odhod iz Ljubljane. Prijava: ales@cerin.si. http://skrci.me/Voda

  4. Edusatis pravi:

    Če kdo želi, se lahko pelje z menoj na moja predavanja na Socialnem tednu. Odhod iz Ljubljane. Prijava: ales@cerin.si. http://skrci.me/Voda

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja