Videti otroke svojih otrok

Dobro se spomnim prošnje na obredu sklenitve svetega zakona, ki pravi “da bi videla otroke svojih otrok”. Pred nekaj dnevi se mi je to izpolnilo. Vesel sem.

Sem slišal zelo dober citat, ki pravi: “Noben kavboj ne potegne pištole tako hitro kot babica denarnico s sliko svojega vnučka.” Dober ne? In velja tudi za dedke.

Ponuja se mi torej nova vloga – vloga dedka. Bo treba malo razmisliti.

Pa še odlična pesem pesnika:

Novorojenemu

Pozdravljen, ki si prišel iz teme in iz gluhe noči vesoljstva, iz dalj neznanih, kjer stotisoči čakajo nestrpno na znak, da lahko pridejo in stopijo v luč.

A ti si prišel, ves up in ves luč, še čisto… nič senca in z jokom naznanil vsem, celo nemim: Hočem živeti!

Pozdravljen, mali velikan, ki nič ne veš, kaj je življenje pa si življenje samo: rožnati popek sveta z usteci prisesan kot na drevo bršljan na mamo, ki jo dvigaš z drobcenimi prstki do sinjine nebes in čez in terjaš zase svoje in in naše prihodnje čase.

Pozdravljen, ki si prišel. Zahvaljena milost, ki te je napotila k nam in naš dom napolnila s smehom in jokom. Tako se soba polni s svetlobo, tako se silna moč toči v nas in se pred nami boči neumišljeni trak, ki vodi v prihodnost.

Tone Pavček

Foto: Miha Rutar

7 odgovorov
 1. Rak
  Rak says:

  Uf, to pa je tudi moja Ahilova peta. Kako sem ponosen na svoje tri vnukce in vnukico. Ampak, glede na to, da sta dva že prava dedca, sem že na stopnji, ko že razmišljam, kako se bom šele veselil svojih otrok otrokov otrok. Komplicirano? Morda, ampak veselim se pa že danes. Upam da še doživim to radost, malo z božjo, malo pa s svojo in ženino pomočjo.
  Aleš, tebi kot novopečenemu dedku pa privoščim obilo veselja v novi vlogi, veš, vnuki so zame le nekaj drugega kot otroci. Lahko jih malo bolj razvajamo, medtem ko smo morali otroke v glavnem “navajati”.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Edusatis pravi:

  “Noben kavboj ne potegne pištole tako hitro kot babica denarnico s sliko svojega vnučka.” Dober? Velja tudi za dedke. http://skrci.me/vnuk

 2. Aleš Čerin pravi:

  “Noben kavboj ne potegne pištole tako hitro kot babica denarnico s sliko svojega vnučka.” Dober? Velja tudi za dedke. http://skrci.me/vnuk

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja