Frane Milčinski Ježek: Sreča stanuje v sedmem nadstropju, lift je pokvarjen, moramo peš

V dneh pred in po novem letu bo veliko govora o sreči. Veliko sreče si bomo voščili, a sreča – kot pravi Frane Milčinski Ježek, slovenski satirik, mladinski pisatelj, igralec, režiser, humorist in komik, pesnik in šansonjer “stanuje v sedmem nadstropju, lift je pokvarjen, moramo peš.”

Takole je Ježek njega dni modroval na enem od svojih nastopov: “Zdajle bi se rad z vami pogovoril o nečem, o čemer veliko premišljam, pa si ne morem priti na jasno. Rad bi se pomenil o sreči. Kako je pravzaprav z njo? Nekaj malega vemo o njej, mnogo kaj pa nam je zastrto. Vemo, na primer, da sreča ni ena, za vse enaka. Vsak človek ima svojo srečo. Kolikor ljudi, toliko različnih sreč. To vemo.

Potem vemo, da nikoli sreča ne lovi nas, ampak moramo vedno mi loviti srečo. Tudi to vemo. Toda, kdo mi lahko pove, ali lahko doživi srečo človek, ki je čisto sam? Ali ni nemara bistvo sreče prav v tem, da jo lahko delimo z drugimi ljudmi? Kdo ve? Po navadi pravimo, da je sreča izpolnitev želja, ampak vse prevečkrat se zgodi, da nam tudi izpolnjena želja ne prinese sreče. Kdo ve, ali ni pravzaprav sreča bolj v želji sami, kot pa v izpolnitvi želja? Kdo ve?”

Sreča stanuje v sedmem nadstropju

Sreče ne kupiš pri kolporterju
kot kriminalko in kot časopis.
To ni artikel za supermarket,
da jo le vzameš, pa plačaš in greš.
Sreča stanuje v sedmem nadstropju.
Lift je pokvarjen, moramo peš.
Koliko hoje, koliko muje,
koliko teh enoličnih stopnic.
Ko pa na koncu pred njenim smo pragom,
na vratih je listek: Ni me doma …

No, takole je s to našo navihano punco, ki jo kličemo sreča. Ampak zdajle na pragu praznikov bi vam vendarle rad voščil takole: Naj sreča vam pravilo bo, ne izjema, tako želi vam vaša stara šema: Ježek.”

Voščilo

Morda je potem bolj prav, da vam zaželim ne samo srečo, pač pa uspešen trud za vašo srečo, da se zanjo resnično potrudite “v sedmo nadstropje – peš” in ko jo po trudu najdete, da jo podelite z drugimi. Uspešno iskanje sreče v 2013!

Foto: Facebook profil Frana Milčinskega Ježka

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja