Umrl je Tone Pavček

Trije citati

Takole sem zapisal 15.9.2008: Vedno, že od mladosti naprej, sem rad prebiral njegove pesmi. Pa so mi na misel prišli tile trije njegovi citati. Tudi kot kontrapunkt neumnostim, ki jih tvezijo na nekaterih prireditvah za mlade.

“Ko hodiš, pojdi zmeraj do konca. Spomladi do rožne cvetice, poleti do zrele pšenice, jeseni do polne police, pozimi do snežne kraljice, v knjigi do zadnje vrstice, v življenju do prave resnice, v sebi do rdečice čez eno in drugo lice. A če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova poskusi: vnovič in zopet in znova.”

“Na svetu si, da gledaš sonce. Na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da sam si sonce in da s sveta odganjaš – sence.”

“Treba je mnogo preprostih besed kakor: kruh, ljubezen, dobrota, da ne bi slepi v temi na križpotjih zašli s pravega pota.”

Pesnikova 80-letnica

Že čez nekaj dni ko je pesnik praznoval 80-letnico sem zapisal: “Nekdo je rekel: starost je brodolom. Jaz pa mislim, da je samo drugačen lom svetlobe; svet je lahko enako lep, kakor je lahko lepo leto v vseh letnih časih. Življenje je lepo v vseh obdobjih – in ga radi živimo.” Tone Pavček Kako drugače od prevladujočega razumevanja starosti in smisla življenja v naši družbi zvenijo pesnikove besede! Tudi v povezavi s samomorilnostjo med nami.

Same pesmi o ljubezni

Za Miklavža 2008 pa mi sem dobil njegovo knjigo in takole zapisal: Danes ponoči je nosil Sveti Miklavž. Seveda dobri mož ve, da sem ljubitelj Toneta Pavčka in tako mi je prinesel knjigo Toneta Pavčka: Same pesmi o ljubezni, o kateri pravi pesnik, da “so stare in nove zgodbe približevanja Adama k Evi, človeka k domu in rodu, zemljana k zemlji, iskalca k neznanemu, romarja k svetemu, pesnika k skrivnostim in k besedam.”

Zbirka pesmi je čudovita pripoved o ljubezni, ki je danes kakor pravi Edvard Kocbek v pesmi Neizgovorljva muka “Beseda ljubezen je prizadeta“. Pesnik pripoveduje o vsej širini ljubezni ali kot pravi v uvodu: ” … od podobe ljubezni do aprilskih deklic, poletnih deklet, do mrtvih ljubic, do žene v vseh letnih časih in levitvah čustvenih kož do prijateljev, dolenjske in istrske zemlje, do božjega in do besede.”

Samo zadnja kitica iz pesmi Uvodna, kar tako za spodbudo, da knjigo vzamete v roke:
Vse prvič je in vse nadaljevanje.
Za mnogimi, spet z rožnato verigo,
še jaz jecljam svoj verz v ljubezni knjigo.

Pesnikov pozdrav novorojenemu

In še 9. septembra 2010, malo po rojstvu vnučka sem zapisal pesnikove besede novorojenemu:
Pozdravljen, ki si prišel iz teme in iz gluhe noči vesoljstva, iz dalj neznanih, kjer stotisoči čakajo nestrpno na znak, da lahko pridejo in stopijo v luč.
A ti si prišel, ves up in ves luč, še čisto… nič senca in z jokom naznanil vsem, celo nemim: Hočem živeti!
Pozdravljen, mali velikan, ki nič ne veš, kaj je življenje pa si življenje samo: rožnati popek sveta z usteci prisesan kot na drevo bršljan na mamo, ki jo dvigaš z drobcenimi prstki do sinjine nebes in čez in terjaš zase svoje in naše prihodnje čase.
Pozdravljen, ki si prišel. Zahvaljena milost, ki te je napotila k nam in naš dom napolnila s smehom in jokom. Tako se soba polni s svetlobo, tako se silna moč toči v nas in se pred nami boči neumišljeni trak, ki vodi v prihodnost.

Hvala vam, dragi pesnik! Počivajte v miru in naj vas Bog blagoslavlja.

Preberite si tale zanimiv in optimistčen intervju s pesnikom RTV SLO, 7. september 2008 (intervju si lahko tudi pogledate).

Foto: SAZU

2 odgovorov
 1. Rak
  Rak says:

  Telo se je poslovilo, a duh velikana je ostal. Da bi se njemu podobne duše, v tej naši lepi, a trenutno zmedeni deželi, le uspele normalno razvijati in nadomestiti vrzel, ki je ostala za njegovim odhodom!
  Z vsem spoštovanjem do njega, njegovega duha in njegovil del.

  Počivaj v miru, spoštovani Tone!

  Odgovori
 2. babica
  babica says:

  Tudi jaz sem žalostna. Ko umrje tak človek je svet malo bolj reven, malo manj lep. Zapustil nam je pesmi, ki nas bodo spominjale nanj.
  Umrl je tudi Libijski predsednik Gadafi, zaradi tega bo morda svet malo boljši.
  Lep pozdrav.
  babica.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja