Dišeča brezpotja pod Kalško goro (FOTO)

Kamniške Alpe, tako na dosegu nam Ljubljančanom, pa tudi Štajercem in Gorenjcem, ponujajo še obilo poti, ki so daleč od množičnosti obiska. Eno takih sva izbrala s prijateljem Sašom Leskovškom za najino prvo skupno hribovsko turo.

Namenila sva se osvojiti Kalško goro nad Cojzovo kočo; pa ne po klasični od koče, pač pa po lovski od Žagane peči. Turo priporočam vsem, ki imate vsaj malo žilice za iskanje brezpotij. Tura niti orientacijsko niti tehnično tura ni zahtevna.

Na kratko

 • Dolžina in višina: 6 ur hoje; 1246 m višinske razlike
 • Pot: Žagana peč (nad Kamniško Bistrico) – lovska koča (1.30* ure) – Kalška gora (3.30 ure) – Cojzova koča (4.30 ure) – Žagana peč (6 ur)
 • Primernost: za zmerno izurjene planince (tura je ponekje malo orienacijsko zahtevna, od Kalške gore do Cojzove koče je nekaj lažjega plezanja)
 • Zemljevid: Grintovci; 1: 25.000

*Vsi časi se štejejo od izhodišča.

Opis poti

Iz Kamniške Bistrice se lahko z avtomobilom peljete proti spodnji postaji žičnice na Kokrško sedlo. Avto pustite 10 m naprej od Žagane peči (izrazito velik balvan, ki od zadnje strani izgleda kot bi bil prežagan), ki je kakih 200 m pred parkiriščem pri spodnji postaji žičnice.

Pot poiščete kakih 20 m od Žagane peči, kjer se cesta razširi v manjše parkirišče. Na levi strani se začne izrazita pot, ki se v okljukih začne kar strmo vzpenjati do lovske koče. Tam je miza in lepa klopica, kot nalašč za malico. Nad kočo se pot nadaljuje proti planotastemu svetu Kalc. Ko se pot malo položi, se pot razcepi. Sam najraje izberem desno, ki se vzdiguje proti Zobu 1911 m. Med ruševjem se pot počasi izgublja, vendar je lahko najti prehode. Če izberete levo pot, se vzpnete do markirane poti Krvavec – Kokrško sedlo in naprej na Kalško goro. Tudi lepo.

Od Zoba naprej imate lep razgled po Kamniških Alpah (od Skute pa na desno). Po travah, ki niso niti strme niti nevarne, se povzpnete na vrh Kalške gore 2058 m, kjer se vam odpre še pogled na Grintovec in Kočno.

Z vrha se spustite na Cojzovo kočo, kjer je potrebno malo pazljivosti na gruščnati poti, ki je na nekaterih mestih tudi malo zavarovana. Spust s Cojzove koče do Žagane peči po klasični je meni malo dolgočasen.

Možnosti

Z vrha Kalške gore lahko nadaljujete pot proti Krvavcu. Lahko izberete grebensko pot preko Kalškega grebena 2224 m – pozor na poti vas čaka kar nekaj izpostavljenih mest. En zob je zelo izpostavljen in ga nikakor ne priporočam za vrtoglave. Svetujem osebno varovanje. Lahko pa izberete spodnjo pot preko Kalc in mimo jezerca Krvava lokev, ter preko Vrha Korena in Zvoha do Krvavca.

Možna je seveda tudi krožna tura: Lovska koča – Kalška gora – Kalški greben – lovska koča.

V tem času (začetek julija) na tem območju vse diši. Od planinskega cvetja seveda. Posebej je izrazit vonj po volčinu.

Cvetje seveda pustite pri miru – dovoljeno je samo fotografiranje.

Foto: Aleš Čerin

7 odgovorov
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   @Stane: Kaj vem kdaj se bodo poti spet poklopile v gorsko turo … Je kar težko najti termin pri tako zasedenih ljudeh. Vsekakor te pokličem in se dogovorimo.

   To je bila res lepa tura po brezpotjih Kamniških. Imam še nekaj takih na zalogi, samo moram malo osvežiti, ker so nekatere orientacijsko malo bolj zahtevne.

   Odgovori
 1. Marija
  Marija says:

  Lani prehodila to pot,res je lepa ,tišina,krasni razgledi,cvetja polno in nikjer žive duše,razen ptic…tu gre duša na pašo dobesedno

  lp

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. RT @AlesCerin: V hribih vse cveti. Ne trgajte! Samo gledanje, duhanje in fotkanje. "Dišeča brezpotja pod Kalško goro (foto)" http://skrci.me/Kalska

 2. Edusatis pravi:

  V hribih vse cveti. Ne trgajte! Samo gledanje, duhanje in fotkanje. "Dišeča brezpotja pod Kalško goro (foto)" http://skrci.me/Kalska

 3. V hribih vse cveti. Ne trgajte! Samo gledanje, duhanje in fotkanje. "Dišeča brezpotja pod Kalško goro (foto)" http://skrci.me/Kalska

 4. Aleš Čerin pravi:

  V hribih vse cveti. Ne trgajte! Samo gledanje, duhanje in fotkanje. "Dišeča brezpotja pod Kalško goro (foto)" http://skrci.me/Kalska

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja