Očistimo Slovenijo: Na 5 km 66 divjih odlagališč!

Danes je drugi vikend, ko skavti in drugi ljubitelji narave iščemo divja odlagališča (s pomočjo GPS), jih popisujemo in vnašamo v Geopedijo.

Sobota – levi breg Save

S skavtskim prijateljem Francem sva obdelala levi breg Save v območju med Šentjakobom (od mostu čez avtocesto) pa do izliva Kamniške Bistrice v Savo. Naprej itak nisva mogla. Na sever sva segla do naselij Brinje in Beričevo.

Območje je neverjetno onesnaženo. V dolžini okoli 5 km sva našla in popisala neverjetnih 31 divjih odlagališč (poglejte si tole gostoto). Grozno izgledajo tudi bregovi Save, kjer plapola na tisoče “zastavic”, ki jih je reka obesila na grmovje. Očitno imamo ljudje bregove rek še posebno radi za odlaganje. Verjetno zato, ker reka od časa do časa kaj odnese … ter nekomu, ki leži nižje po toku, pa seveda prinese.

Nedelja – desni breg Save

V nedeljo sva s sinom obredla še desni breg Save do izliva Ljubljanice v Savo pa vse do Zaloga in Zadobrove na jugu in našla še 35 divjih odlagališč. Situacija na desnem bregu Save je še hujša kot na levem (večja odlagališča in bolj “bogata” z odpadki).

Rezultat vikenda

Tole smo našli ta vikend (rdeče zastavice =  nevarni odpadki, črne zastavice = običajni odpadki):

Divja odlagališča za Savo

Tudi lepo

Med potjo smo se imeli tudi lepo in smo tudi kaj lepega videli. Polno pomladanskega cvetja namreč: zvončki, kronice, trobentice, žefran, cvetoče leske, … pa tudi precej divjih živali:  zajci, race, srne, ribe, …

Obrežja Save bi bila lahko prav lepa priložnost za sprehode in občudovanje narave.

17. april je dan D

Samo za čiščenje tega območja bi potrebovali četo ljudi, tudi s precej mehanizacije. Pridružite se nam 17. aprila v največji ekološki akciji v Sloveniji!

Ko takole popisuješ divja odlagališča ne veš prav dobro ali bi se najdbe razveselil, ker se sedaj ponuja možnost, da se jo očisti, ali da bi se zjokal – ker je nekdo tako brezvestno odložil odpadke. Midva nisva našla odgovora.

13 odgovorov
 1. Turdus
  Turdus says:

  Zelo cenim tvoje/vajino/vaše početje!
  Stanje v naravi je žal odslikava stanja duha v Sloveniji.
  In kot ima vsak organizem alarmni sistem ima tudi vsaka skupnost bolj ozaveščene posameznike. In četudi bo pri tem odnosu do narave, kot ga zaznavamo, ob bregovih kmalu spet žalostno, so take akcije nujne – kot opozorilna bolezen pri lahkomiselnem človeku.
  Nekaj iz našega gnezda se jih bo zagotovo udeležilo čiščenja 17.aprila. Vsi odrasli pa – zaradi drugih obveznosti – ne bomo mogli priti.

  Odgovori
 2. ana od srca
  ana od srca says:

  Pozdrav!

  Tudi moja tavelka skavtinja popisuje te reči …
  In mlajši je na tistem videu, ko trije raziskujejo take stvari v okolici Ljubljane …

  Vse dobro in na lepo Slovenijo! 🙂

  Odgovori
 3. ana od srca
  ana od srca says:

  Matjaž,

  jaz pa upam, da ne bo več tako … upam, da se bo mnogih ljudi ta akcija dotaknila …

  Pravijo, da šole, ki so svetle, lepe, vabijo otroke, da ohranjajo lepe zgradbe … Upam, da bomo tako doživeli tudi naravo …

  Vse dobro! 🙂

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ana od srca, Turdus, Matjaž: Hvala. Ja, čez vikend smo po cel dan šibali po bregovih Save in še malo v notranjost in odkrivali “bogastvo” naših rečnih obrežij.

  Se mi zdi, da ljudje reko zaznavajo kot nekaj kar odnaša (kar je sicer res) in tako si mislijo (morda tudi podzavestno), da bo itak vse to odplavilo iz mojega okolja (tudi to je kar res). Ne zavedajo se pa, da tako razmišlja še marsikdo in tako njim samim naplavi kramo od sosedov, ki so malo bolj po toku navzgor. Vse pa konča v Črnem morju, ki je pa že itak črno …

  Sam sem prepričan, da bo akcija poleg praktičnega vidika (očiščena divja odlagališča) in tudi znanje popisovanja divjih odlagališč ter rokovanja z Geopedijo (ki je zastavljena fascinantno dobro!), imela tudi vzgojni vidik (za mene še bolj pomemben). Posebno na mlade.

  Gotovo se bodo še našli ljudje, ki bodo packali, vendar bo to manj družbeno sprejemljivo.

  Odgovori
 5. Ivan
  Ivan says:

  Po sobotni gozdni delovni akciji v Kančevcih (Sv. Benedikt) smo se v nedeljo dopoldne lotili še popisa okoliških odlagališč. Lokacije nam je povedal br. Primož, za eno pa domačin. Zanimivo tudi na enem od teh odlagališč so rasli zvončki. Z vnosom podatkov sem imel nekaj težav. Sledil sem navodilom kjer pa ni bilo navedeno, da se je potrebno najprej prijaviti. No, potem pa je šlo. Ker nihče ni imel GPS-a sem opisal lego oziroma pot do odlagališča.

  Odgovori
 6. Ivan
  Ivan says:

  Uspelo nam je popisat tri odlagališča. Za enega nam je naknadno še povedal Primož, vendar tega nismo popisali, se nam je mudilo domov. Ti popisi ne gredo hitro, se kar zamudiš, vsaj mi smo se. Ne znam si predstavljati koliko časa bi trajalo popisovanje 66 odlagališč, kolikor ste jih popisali.

  Odgovori
 7. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Ivan: Potem ko malo potreniraš, se z enim manjšim odlagališčem zamudiš okoli 5-10 minut. Potem pa še vnašanje v Geopedijo seveda, kjer mi je pa Boštjan pomagal narekovati. Timsko delo pač …

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Očistimo Slovenijo: Na 5 km 66 divjih odlagališč! http://bit.ly/9BlKCw Poznate kakšno divje odlagališče? Vpišite ga! http://bit.ly/aEYoAL

 2. Aleš Čerin pravi:

  Očistimo Slovenijo: Na 5 km 66 divjih odlagališč! http://bit.ly/9BlKCw Poznate kakšno divje odlagališče? Vpišite ga! http://bit.ly/aEYoAL

 3. Edusatis pravi:

  Očistimo Slovenijo: Na 5 km 66 divjih odlagališč! http://bit.ly/9BlKCw Poznate kakšno divje odlagališče? Vpišite ga! http://bit.ly/aEYoAL

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja