Kako ukrepa mož, če žena ne zapira hladilnika?

Čudovit zapis o tem kako se skavtski mož (pomeni ekološko ozaveščen in spreten) znajde, če žena ne zapira hladilnika. Hvala Sašotu Štampetu za zanimivo in nazorno opisano rešitev.

Doma sva imela problem, ko je ženka nekajkrat pustila priprt hladnilnik in šla od doma.  Rešitev problema je opisana spodaj in prikazana na fotografiji:

 1. Ko se hladilnik odpre se prižge LED dioda 1, po 2 minutah (odvisno od nastavitve) se prižge LED dioda 2 in alarm začne piskati. Enako velja za vrata zamrzovalnika.
 2. Če bi hladilnik pustil dalj časa odprt (npr. čiščenje) je ob strani stikalo, da alarm ugasneš.
 3. Elektronsko vezje je avtorsko. Rele se vklaplja preko NPN tranzistorja, ki služi kot krmiljeno stikalo v odvisnosti od napetosti na kondenzatorju.Hitrost polnenja kondezatorja se nastavi z velikostjo upora.  Vir napajanja je 9V baterija.
 4. Stroški 5 – 6€.

Bravo Sašo. Naj živi tehnika!

Reblog this post [with Zemanta]
10 odgovorov
 1. Meta
  Meta says:

  O, super ideja!
  A ima kdo kako idejo, če vsi iz družine pozabljaj(m)o zapirati okno na na stranišču – za prezračenje je dovolj, če je odprto 3-5 minut?

  Odgovori
 2. Ivan
  Ivan says:

  Dobra ideja. Sam sem se pred dnevi spraševal kako naj ukrepam, da ženi ob kuhi ne bo vedno uhajalo – kipelo iz loncev. Ne me vprašat kakšen je potem štedilnik in kdo ga očisti. Sem že razmišljal, da bi na lonce namestil senzorje, ki bi pred pričetkom kipenja sprožili alarm. Verjetno se tega zapletenega projekta ne bom lotil. Ali ima mogoče kdo kakšno idejo kako drugače enostavno rešiti problem?

  Odgovori
 3. Ivan
  Ivan says:

  Ni čisto tako. Potrebna je prisotnost pri štedilniku. Brez prisotnosti ti prozorne pokrovke ne pomagajo. Ne pomagajo tudi kakšne druge pokrovke kot AMC in podobne, ki imajo nameščeno tipalo in kazalec prikazuje področje (rdeče, zeleno) oziroma temperaturo v posodi. Torej potrebno je zagotoviti prisotnost. Če te ni zraven pa potrebuješ zvočni (svetlobni) alarm, ki pomeni: »Pridi k štedilniku kipelo bo!«
  Naknadno sem se spomnil, da menda pri AMC posodi obstaja poseben dodatek, ki te opozarja in oddaja zvočne signale.

  Odgovori
 4. BB
  BB says:

  “A ima kdo kako idejo, če vsi iz družine pozabljaj(m)o zapirati okno na na stranišču – za prezračenje je dovolj, če je odprto 3-5 minut?”

  Namesto okna je sploh v zimskih dneh zelo uporabna čisto navadna sveča, ki jo prižgeš in nevtralizira neprijetne vonjave (traja malo dlje kot odprto okno). Samo pazite da ni na oknu kakšne zavese, ki bi lahko zagorela.

  Odgovori
 5. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @BB: Tu ne gre samo nevtralizacijo vonjav, pač pa tudi prezračevanje. Sam si tudi ne predstavljam, da sveča (morda uporabljaš dišečo svečo, ki vonjave samo prekrije?) “nevtralizira” vonjave.

  Jaz v stanovanju nikoli ne bi dopustil kurjenja sveče na način, da ne bi sedel zraven. Je res nevarno, posebej za kakšne otroke, ki so itak vsak po malem piromančki …

  Jaz sem za odpiranje okna na stežaj, vendar za kratek čas. Da se zrak na hitro izmenja, stene se pa še ne ohladijo. Gotovo je energetsko bolj potratno, vendar zrak je treba v stanovanju itak izmenjevati.

  Lep vikend!

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Kako ukrepa mož, če žena ne zapira hladilnika?: Čudovit zapis o tem kako se skavtski mož (pomeni ekološko ozave.. http://bit.ly/6iegbA

 2. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Kako ukrepa mož, če žena ne zapira hladilnika? http://bit.ly/64J0Og

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja