Tudi obratno je prav … na drugem koncu sveta.

Ogledal sem si TED prispevek  “Weird, or just different?” (Avtor: Derek Sivers), kjer avtor govori o mestih na Japonskem, ki ne poznajo ulic, pač pa območja med njimi.

Pa o zdravnikih na Kitajskem, katerih poslanstvo je ohranjanje zdravja in ne zdravljenje bolezni. Ljudje jih plačujejo za vsak mesec ko so zdravi in če so bolni, jih ne plačajo. Ha, zanimivo!

Tudi tale zemljevid je pravi, samo obraten, kajne? In ni tako “severna-polobla centričen”.

Obrnjeni zemljevid

Poznate še vi kakšno reč, ki je obratna?

Sam sem našel tole:

 • Pretvornik pisave, ki besedilo “ouʇɐɹqo ʌ ɐɾɹɐʌʇǝɹd ıʇoɹds”. Imenuje se Flip.
 • Sistem splakovanja WC-ja je v ZDA  drugačen – ravno obraten: Ko prideš je voda že natočena in jo po … spustiš.
 • Vzgajanje rastlin tako, da rastejo navzdol.
 • ... dodajte še svojo – kar v komentar.

Včasih je treba oditi …

Včasih je res treba iti na drugi konec sveta (lahko tudi s pomočjo knjig, interneta), da bi razumeli, da imamo v glavi predpostavke, celo predsodke, svoj edini prav, … da drugih možnosti za razmišljanje sploh ni. Klik?

Zemljevid: The Upsidedown Map Page

Foto: Instructables.com

Reblog this post [with Zemanta]
6 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Odhod v tujino ali pa že samo v drugo delovno okolje in drugo podjtje je nujen, če hočemo natrenirati tisti famozni “out of the box” – pogled izven okvira. Drugo okolje nam ta pogled olajša, da se pa gledati izven okvira tudi doma.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Danilo: Ja, veliko se naučiš, če greš v tujino. Samo ne na turistična potovanja. To je odločno premalo. Verjetno si mislil na delovno prakso ali pa vsaj na kakšen seminar. Pa izmenjava, …

  Odgovori
 3. M.
  M. says:

  Hehe, všeč mi je ideja o zdravnikih, ki so plačani po “zdravju”. Samo tisti kitajski zdravnik (in njegovi pacienti) najbrž (še) nima(jo) sistema, ki odkriva “nove bolezni” (od aken, do debelosti, povišanega krvnega tlaka itd.) ter zdravila zanje. Če bi imel, bi kmalu ostal brez plače, ker bi bili vsi bolani – tako ali drugače 🙂

  Zanimiva mi je tudi ideja, da je tudi obratno prav. Pogosto tako resnično …
  Še bolj zanimivo in še večji izziv bi pa bilo najti “ideje” in pojave, ki ne morejo funkcionirati tudi obratno. Kot tudi rastlina, ki jo “posadiš z glavo navzdol” začne čez čas rasti navzgor (znanstveno dokazano;)). Tako je v naravi rastline … in tudi človek je del narave. Čeprav vsakič znova skuša dokazati nasprotno – hvala Bogu, ko smo na področju znanosti in vedenja, in Bog pomagaj, ko smo na področju etike.

  Odgovori
 4. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @M.: Seveda, da kitajski zdravniki ne upoštevajo teh “bolezni”, ki so nekatere pravzaprav kar izmišljene.

  Prav zanimivo, bi bilo iskati tudi take reči, ki ne gredo obratno. Samo teh je veliko, posebej če iščemo take naravne “fore”.

  Rastline resda rastejo vedno navzgor, je pa zanimivo kako jih lahko gojiš tudi tako, da jih obrneš v začetku z glavo navzdol.

  Še eno foro je našla žena: menda da nekateri narodi – menda Bolgari za DA – odkimavajo in obratno.

  Odgovori
 5. M.
  M. says:

  Hehe, zanimivo … Geste so pogosto del kulturnih šokiranj … Menda je južno-evropska gesta za “super” pri Japoncih razumljena kot “nula oz. zanič”.
  Še bolj zanimiva mi je pa en običaj iz Bolgarske meje (ta je sicer iz dedove popotne malhe, ampak se mi zdi čisto možna), in sicer, da se ljudje ob rojstvu jočejo, ob smrti pa veselijo, saj – kot pravijo – se ob rojstvu rodi novo bitje v zemeljsko trpljenje, s smrtjo pa odide v blaženo onostranstvo. Ta je precej na glavo :))

  V prejšnjem komentarju nisem imel toliko v mislih “naravne fore” kot je smer rasti rastline, niti ne socialno pogojene geste, ampak bolj to naše eksperiemntiranje z vrednotami in socialnimi ureditvami. Npr. aktualna slovenska scena glede pojmovanja družine … ali pa pojmovanja življenja in vse, kar se dogaja glede zarodkov in evtanazij. Nazadnje sem bral intervju s terapevtom Milivojevičem, ki vidi oviro glede poligamije zgolj v praktičnih oz. logističnih težavah. In še je takih aktualnih …

  Tudi vsi totalitarizmi so imeli svoje “out of the box” rešitve … od vzgajanja čistokvne arijske rase (na koncu so vsi bili čustveno pohabljeni in osebnostno uničeni), pa kolhozov in drugih “čudežev” 20. stoletja. Ne rečem, da je vse to slabo in da ne deluje, ampak … Kdo bo (je) plačal, če se ne bo obneslo?

  Glede tega sem mislil, da ni dobro “obračati na glavo”, če je proti naravi. Je pa najbrž problem, da ne veš, kje je meja, dokler je ne prestopiš …

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  Tudi obratno je prav … na drugem koncu sveta. | PREPROSTOST http://bit.ly/aM2Dd3

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja