, , ,

Bloški tek: Klasike ni več …

Včeraj sva se s sinom udeležila legendarnih Bloških tekov, klasične rekreativne tekme v smučarskem teku, ki sem se jih udeleževal še kot mledenič – na primer leta 1985.

Bloški smučar: Kot zanimivost naj povem, da se je menda v teh krajih rodila smučka (Bloke so zibelka smučanja v Srednji Evropi), pa ne tako za zabavo, pač pa da so ljudje lahko v hudih zimah, ki so (bile) za te kraje značilne, lahko hodili po opravkih in k maši.

Bloške smučiTudi jaz sem izgleda skoraj še iz časov bloškega smučarja (pa še ene par “atov”) … Ostale sem namreč pri lepoti klasičnega koraka, pri mazanju smučk z voski in klistri za oprijemanje, pa “špic in repov” z voski za drsenje. Mene drsalni korak pač nikoli ni pritegnil. In zato imam še vedno tekaške smučke za klasično tehniko, celo take široke, turne – da si bolj stabilen – samo malo ožje so kot klasične bloške 🙂

No včeraj sva se s sinom pojavila v Novi vasi na Blokah, kjer so organizatorji tako kot v nekdanjih časih, odlično pripravili tekmovanje. Tako rekreativno. Pohvala organizatorjem in vaščanom ob poti (posebna zahvala vaščanom Topola za dišeče in okusno presenečenje na poti). Pred štartom sva seveda mazala smuči in med mazanjem smuči naju je ene par starejših atetov vprašalo kaj maževa, drugi pa so zvedavo pogledovali to čudo.

Bloški teki 1Na štartu nama je bilo hitro jasno, da bodo praktično vsi tekli drsalni korak. Sam sem se sicer sprva pognal v klasično smučino, pa ni in ni šlo nikamor. Še smučina sama je bila, kljub obilici tekačev, taka “frišna”, da ni nikamor teklo. In tako sem se – po nekaj obupnih poskusih konkurirati s svojo “klasiko” – še jaz vključil v boj z drsalnim korakom. S širokimi, klasičnimi, dobro namazanimi smučmi za klasiko (to pomeni, da mi ni nikamor drselo) sem se trudil z drsalnim korakom. In odtekel 20 km v dobrih dveh urah 🙂 Poglejte si rezultate (moški do 49 let).

Klasični korak je meni veliko bolj ljub, tudi lepši na pogled, bolj zdrav, naraven, … ali pa sem že tako “klasično star”, da mi vse kar je klasično, ugaja 🙂 Sam pa vseeno vidim veliko prednost drsalne tehnike: ne moreš se zamazati – ker pač mazanja za oprijem ni več. To pa je bolj PREPROSTO in drugo leto preidem še jaz na drsalno tehniko.

Fotografije: Stane Jakopin

Reblog this post [with Zemanta]
2 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. Aleš Čerin pravi:

    Bloški tek: Klasike ni več … | PREPROSTOST http://bit.ly/bVhyYX Včeraj sva pa s sinom tekla s smučkami kar po Golovcu. Ob 9h zvečer. Carsko!

  2. Aleš Čerin pravi:

    Turni smuk v močnem sneženju. Kar po Golovcu, s tekaškimi smučmi. Kondicijske priprave za nove izzive. http://bit.ly/c17eE5

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja