Drugi svet: Kaj pričakujem od mojega škofa?

Na Drugem svetu so me povabili, da naj napišem članek o novem ljubljanskem nadškofu dr. Antonu Stresu. Pa sem malo opisal svojo “zgodovino” odnosov z ljubljanskimi nadškofi od legendarnega dr. Alojzija Šuštarja naprej. Kot sem jih seveda jaz doživel kot vernik in državljan.

Potem sem še izrazil pričakovanja do svojega novega škofa:

Moj škof mora biti najprej svetopisemski dobri pastir, ki ima rad svoje vernike in vse državljane in jih spoštuje tako, da jih ne »gladi v smeri dlake«. Da zastavi besedo in dejanja, če je treba tudi na trdo, odločno, a z ljubeznijo. Odločne, modre besede verniki in pravzaprav vsi državljani potrebujemo, še posebej v smislu vrednot, ki so kar nekam izpuhtele. Tu je dr. Stres gotovo zelo močan.

Od svojega škofa pričakujem, da nas spodbudi k povezovanju in sodelovanju, da pride do »poplave« sodelovalnih sinergij:

– med duhovniki in laiki,

– med katoliškimi organizacijami,

– med katoliškimi in laičnimi organizacijami,

– med ljudmi različnih veroizpovedi,

– med vernimi in nevernimi.

Vem, da je dr. Stres v Celju, v svoji na novo postavljeni škofiji, nemudoma začel povezovati, zato to naravnanost z veseljem pričakujem tudi v Ljubljani.

Nadvse si želim, da se Slovenija izkoplje iz krča paradigme ene zgodbe, to je paradigme »bad boys = Cerkev / good boys = vsi ostali«, ki je nekako umetno gojena v našem medijskem prostoru.

Celoten članek preberite na Drugem svetu.

Foto: PhotoXpress

1 odgovori
 1. Danilo
  Danilo says:

  Sam bi še dodal: da je z nogami na zemlji in med ljudmi – saj ni nič drugega kot brat med brati, sicer s posebnim poslanstvom – a posebno poslanstvo ima vsak izmed nas.

  In kot pišeš na Drugem svetu o božanju proti dlaki. Ne tega pa si res ne želim. Boža se vedno v smeri dlake. Mački ali psu na drugi način poveš, kaj ni prav in kaj se ne sme in ne z božanjem proti dlaki.
  Vsi pa potrebujemo božanje in to v smeri dlake in tudi od škofa.

  Sicer pa mi je kar žal, da gre Stres iz Maribora.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja