Wolfram Alpha zna prikazati “vse živo”


Sem šokiran nad uporabnostjo iskalnika informacij (baje da ni brskalnik) Wolfram Alpha. Veliko stvari ga lahko vprašaš in dobiš zanimive odgovore. V pravilnost in natančnost odgovorov se nisem spuščal, je pa zanimiv njihov koncept: vprašati karkoli (sedaj še ne prav karkoli: poglejte si spisek tem) in dobiti odgovor, ki je znanstven, pregledno predstavljen in uporaben. Njihov moto je: “Making the world’s knowledge computable” = Narediti svetovno znanje “komputabilno”. Ali imate boljši izraz za “computable”? Ga ni niti v i-slovarju .

Pravijo, da je dolgoročni cilj Wolfram Alpha narediti vse sistematično znanje “komputabilno” in dostopno vsakomur.  Pravijo tudi, da so šele na začetku poti.  Seveda zaenkrat še ne govori slovensko.

Poglejte si tale trinajstminutni filmček in jasno vam bo kaj Wolfram Alpha omogoča. Se mi zdi, da se moramo pravzaprav mi navaditi, da se sporazumevamo “z mašino” na naraven način.

Primer:

Odtipkal sem:  Ljubljana to Murska Sobota in dobil sem naslednje informacije:

 • razdaljo med mestoma (zračna linija),
 • nadmorsko višino za obe mesti,
 • slikco kje se mesti nahajata v Sloveniji (oblika Slovenije je malo popačena),
 • število prebivalcev za obe mesti,
 • povezave na Wikipedijo za obe mesti.

Jasno je, da je v izdelavo takega iskalnika vloženega ogromno truda, da je stvar izjemno kompleksna (seveda algoritmi, ki se vrtijo zadaj – kaj pa vem kje) in obenem neverjetno PREPROSTA za uporabnika. Na blogu PREPROSTOST lahko samo ploskamo takemu konceptu in se veselimo nadaljnega razvoja tega nadvse uporabnega orodja. Zanimivo kajne?

4 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Zanimiva stvar, ki ima perspektivo. Še posebej, ker Wolfram ni kar tako, ampak med drugim avtor enega najboljših programov za matematiko (Matematica), ki zan v matematiki narediti praktično vse in to na vseh nivojih.
  Rezerva v tem, da postanejo računalniki bistveno bolj prijazni pomočniki pa je še zelo velika.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  @BostjanCizelj Looks great. I haven’t checked accuracy of info. See my blog: http://bit.ly/GzaMI

 2. Aleš Čerin pravi:

  @BostjanCizelj Looks great. I haven’t checked accuracy of info. See my blog: http://bit.ly/GzaMI

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja