Preprostostne ideje iz Logatca

Po predavanju o “Bolj preprostih izbirah” v Logatcu, se mi je oglasila Urška Malavašič. Pa sem jo zaprosil, če pismo lahko podelim z vami, dragi bralci in bralke bloga Preprostost. Z veseljem ga objavljam z njenim dovoljenjem. Hvala, Urška!

“Spoštovani, udeležili smo se vašega predavanja v Logatcu. Hvala za podarjen čas in za vse povedano. Z vsem se strinjam in vam čestitam za modre in pogumne odločitve. Na večini področij ravnamo podobno kot vi (njiva, vrt, čaji, …). Omenila bi vam še par “naših” posebnosti oziroma področij, ki se jih na predavanju nismo dotaknili, ker bi potrebovali še precej časa.

Ogrevanje

Kurimo z drvmi, ki jih mož naseka sam. Nimamo svojega gozda, a lastniki gozdov želijo, da jim kdo “počisti” gozd. Poleti drva žagamo in spravimo v kurilnico. “Šporget” na drva je zakon! Ogreva vsaj 2 prostora + kuhanje + pečica. Skuri se tudi ves odvečen papir in papirno embalažo.

Kruh

V vrhniški pekarni se lahko kupi “star” kruh (zob si ne polomiš). 20- kilogramska vreča stane 5 EUR. Namenjen je sicer za prehrano živali, vendar je večina še popolnoma dobrega za prehrano ljudi, zato ga damo v zmrzovalno skrinjo. Kar je res presuhega pa posušimo za drobtine ali za prehrano živali.

Meso

Pri bratu – na domačiji, kjer sem doma – kupimo govedino. Ne uporabljajo nobenih krmil. Hvala Bogu, da je brat po starših prevzel kmetijo in pelje vse lepo pridno naprej. Kmetovanje na hribovski kmetiji res ni enostavno.

Čez poletje imamo tudi kure. Zunaj smo jim ogradili (lisice!) ličen prostor. Dobimo jih na farmi, ponavadi zastonj. Dobro leto stare, so za njih že odslužene, za nas pa celo leto še pridno nesejo jajca. Kure so super tudi zato, ker pojedo vse ostanke z vrta, iz kuhinje, travo. Pozno jeseni jih zakoljemo, damo v zamrzovalnik in iz njih (+govedina) nastane krasna juhica.

Izdelki pred iztekom roka

V Mecatorju se lahko kupi roba pred iztekom roka s 50 % popusta. Kaj ji pa manjka ? Nič. Določene artikle (mesne) moraš takoj porabiti ali zamrznit. Sadje je mogoče malo ovelo ali ima pikico gnilobe. “Suhe reči” (makaroni, ješprenj, cedevita, čokolada, …) pa nekaj dni ali mesecev čez rok gotovo še niso pokvarjeni.

Kefir

Doma izdelam tudi mlečni kefir.

Čistila, kozmetika

Sama naredim tekoč pralni prašek (kuhaš 3 l vode + mersaillsko milo + 1 žlica pralne sode). Če se preveč zgosti, pretreseš. 3 l takega praška znese 1 € . Povsem v redu je za temno in manj umazano perilo. Perilo sicer ne diši tako kot pri industrijskem prašku, a tega ne pogrešam.

Pred kratkim sem po e-pošti prejela brošuro o naravnih domačih čistilih, vse bazira na sodi, kisu in boraksu. Želim nadomestiti tudi čistilo za pomivalni stroj – z boraksom + sodo. Ne vem koliko naj doziram za 1 pranje

Za pol kg pralne sode sem plačala 0,99 € , za pol kg boraksa pa kar cca. 7 €.

Lani sem privič doma izdelala kreme (predvsem za roke, ker zjutraj porabim NIČ časa, da “se narišem”). Uporabim zelišča,14 dni namočena v olivno olje + čebelji vosek. Za smolnato mazilo pa smrekova smola + olje + vosek.

Voda

Ko smo pred 20 leti začeli graditi hišo na Zaplani, kjer je mož doma, ni bilo niti govora, da bo kdaj vodovod. Zato je bilo povsem logično, da k hiši priključiš še štirno. Sedaj vodovod je, vendar bi nas napeljava od glavnega voda do hiše stala tako veliko, da za vse namene uporabljamo kar vodo iz kapnice. Še smo živi in zdravi.

Dali ste nam izvrstno idejo – namreč, da del tega, kar z delom, iznajdljivostjo in preprostimi izbirami prihraniš – podariš ubogim.

Lepo pozdravljeni,

Urška Malavašič”

5 odgovorov
 1. ana kos
  ana kos says:

  Res, mnogokrat se da narediti kaj zelo zelo preprosto.
  Preprosto in dobro.
  Mene zanimajo te doma narejene kreme …
  In še nekaj … Urška, morda Urška, moja rojakinja? (Iz PG?)

  Odgovori
 2. Slavko
  Slavko says:

  Super ideje. Tudi mi delamo nekaj čistil sami doma in velikokrat se v receptih rabi boraks. Pa še nisem našel trgovine ki bi ga prodajala.
  A kdo slučajno ve kje bi ga lahko nabavil?

  Odgovori
 3. Karmen Valant
  Karmen Valant says:

  Zelo zanimivi in koristni nasveti! Kako preprosto je lahko življenje, če ne kompliciramo. Sama pišem blog o zeliščih, hujšanju, naravnih pripravkih za zdravje … (odstranjeno zaradi delanja reklame za kozmetični preparat z zelo pretirano ceno – Aleš Čerin).

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja