Morda pa gre pot navzdol …

Zadnjič sem slišal zanimiv rek neznanega avtorja: “Če je pot lahka, hodite morda navzdol.” Ja, hoja navzdol je resnično lažja, včasih v življenju niti ne opazimo, da hodimo navzdol. Zaradi ukvarjanja z nepomembnimi rečmi, zaradi prezaposlenosti in zaverovanosti v “svoj prav” niti ne opazimo, da se je pot obrnila navzdol.

Paradigma težke poti, ki edina vodi v pravo smer (v življenje) ni nič novega in je jasno poudarjena že v Svetem pismu: “Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo.” (Mt 7, 13-14)

Se mi zdi, da se je treba odločiti in se namenoma izogibati lahkih poti, zaverovanosti v lahkotnost bivanja, v komodnost življenja.

Zelo razširjena pri nas je tudi nepripravljenost za učenje – pridobivanje novih znanj, spretnosti, naravnanosti. Učenje kar tako, ker je dobro, četudi težko, ne zato ker je treba, ker me nekdo v to sili.

Zelo ilustrativno mi je delovala izjava mladega človeka (38 let) s srednjo izobrazbo, ki je izgubil službo in sedaj toži nad tegobami recesije. Na vprašanje: “Ali razmišljate o dodatnem izobraževanju, prekvalifikaciji?” enostavno odgovori: “Če bi to zahtevala nova služba, bi se bil pripravljen izobraževati, na lastno pest pa težko.”

Moja vprašanja temu človeku: “Kaj pa ste storili do sedaj (od konca njegovega šolanja je minilo približno 20 let) za pridobivanje novih znanj? Ali ste vsako leto pridobili kakšno novo znanje, spretnost? Koliko ste vi sami investirali v nova znanja?”

Izobraževalnih možnosti je veliko, pot k znanju pa strma ali kot pravi Sveto pismo, ozka. A edino ta vodi v – Življenje.

Foto: Orlova MariaUnsplash

6 odgovorov
 1. Karmen
  Karmen says:

  Sprašujem se, če se mi vsi iz razvitega sveta ne peljemo po tej široki, asfaltirani cesti v pogubo. Ko primerjam naše življenje z življenjem revnih po svetu vidim , da le malo drobtinic pade iz naše bogato obložene mize.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Karmen: Ja Karmen tudi sam včasih pomislim na to – da se vsi skupaj peljemo (v lepih in prostornih limuzinah – samo simbolika) po asfaltu, lepo počasi, da niti ne čutimo preveč, … po klancu navzdol. Upam, da se kmalu zavemo kako izgleda “prepad” – kamor se peljemo.

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Ana od srca: Ja meni se zdi izjemno dober tale rek, pa tudi primerjava ozkih in širokih vrat je dobra, kajne?

  Ja sem preveril. Prav zanimivo, da vrže ven moj blog. Bi pričakoval druge mojstre.

  Lep deževen dan.

  Odgovori
 4. ana od srca
  ana od srca says:

  Ja, da misliti vse to …

  Vemo, da je to, a včasih je prijetna lažja pot!
  Na srečo ni vedno napačna!
  Ampak tista, da smo kristjani preganjani, se mi pa tudi zdi, da kar paše zraven … Da tako pač je. Morda zato, da ne pozabimo stalno sami sebe preverjati …

  Če zaupamo, da delamo prav, potem pač sprejmemo …

  🙂

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Morda pa gre pot navzdol … http://tinyurl.com/b6k8du

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja