Bodi hiter za poslušanje

Danes dajemo vedno večji pomen komunikacijskim veščinam (preprosto sporazumevanje sedaj imenujemo komunikacija) in s tem tudi poslušanju. Govorimo o pomenu različnih tehnik poslušanja: aktivno poslušanje, premišljujoče poslušanje, zrcaljenje, … Večina teh tehnik pa je res samo tehnik. Poslušamo pravzaprav zato, da bi odgovorili, da bi nadzirali ali celo manipulirali. Tak način poslušanja večina ljudi kaj hitro razkrije – kot manipulacijo. Nismo naravnani na to, da bi sočloveka resnično razumeli. V poslušanje ne vključujemo srca.

Če pa v poslušanje poleg ušes in misli vključimo tudi srce, če se naravnamo na to, da bi sočloveka resnično razumeli, je sporazumevanje pravzaprav lahko. Včasih nam ni treba niti govoriti. Ali pa zelo malo. Če smo torej “hitri za poslušanje”, lahko tudi “odgovarjamo premišljeno”. Seveda, ker če resnično razumemo sočloveka, on to začuti in sporazumevanje je  gladko ter brez nepotrebnega zatikanja.

“Če imaš kakšno pametno misel, bližnjemu odgovori, če pa ne, deni roko na usta.” Kako aktualno danes, ko se toliko “čveka”, kar tja v tri dni!

Upam, da je v tem blogu bila kakšna pametna misel. Sicer pa že dajem “roko na usta”, oziroma proč od tipkovnice 🙂 .

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja