Barrack Obama: Porabiti 150.000.000 $ za enodnevno slovesnost


Tole sem prebral na enem blogu: “Barrack, we can’t spend 150 M$ on inauguration ceremony!” “Yes We Can!”

Če sem pisal o našem zapravljivem predsedniku, bom pa napisal blog tudi o potratnosti velikega voditelja, ki se poraja preko Atlantika. Seveda me zapravljanje ameriškega predsednika veliko manj moti, kot zapravljanje slovenskega. In verjetno tudi Američani lažje vržejo stran denar kot mi.

Naj najprej povem, da me sprememba paradigme v ZDA (prvi temnopolti predsednik v zgodovini, mladostna in miselna svežina, uporaba sodelovalnih orodij v predvolilni kampanji in napoved njihove uporabe med vladanjem) navdušuje.

Obenem pa sem razočaran, da mladi predsednik ni zmogel moči, da bi spremenil paradigmo tudi pri protokolu. Takole zlahka zapraviti za svoje “kronanje” več kot 150.000.000 $ = 116.010.000€! Ob finančni krizi. Ne vem zakaj?

V mojih očeh je že izgubil precej kredibilnosti, verjetno tudi v očeh marsikaterega Američana. Ob vsej lakoti v svetu za en dan slavja (seveda so priprave trajale dlje) porabiti denar, ki bi omogočal celo leto šolanja, zdravil in hrane skoraj pol milijona otrokom iz revnih afriških držav – prav od tam od kjer izhaja njegov oče.

Očitno je ena generacija dovolj, da izgubimo kompas.5 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Ne vem ali je Obama res pravi voditelj prihodnosti. Tudi mene so nekatere stvari navdušile. Si pa res težko predstavljam, da porabiš 150 mio za eno slovesnost. Morda je tik pred začetkom še premala možnost vplivanja na utečeni ustroj protokola. Morda pa pomeni teh 150 mio del vzpodbujanja vlade ameriškega gospodarstva. Če so večino tega zaslužila ameriška podjetja, je to že lahko. Bi se dalo doseči isti učinek tudi z drugačno porabo tega denarja – se strinjam.
  Se pa globoko strinjam z preizkušenim voditeljem prihodnosti Gandijem, ki je rekel: “Mi moramo biti tista sprememba v svetu, ki jo iščemo.”
  Upam, da bo vsaj malo tega uspelo Obami. Spremembe potrebujemo. In kakorkoli že je ZDA še vedno glavni dejavnik – center širjenja sprememb.

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Danilo: Kako drugače bi zvenela novica: “Obama porabil za slovesnost samo polovico denarja Georega Busha”.

  Saj vem, da je veliko tega denraja šlo za varnost. Pa bi ceremonijo spremenili tako, da bi bila lepo v Beli hiši, kjer je varnost itak vzpostavljena. Zamujena priložnost za drugo paradigmo tudi na tem področju.

  Podobno je priložnost za spremembo paradigme zamudil naš predsednik. Je pa dobil kar luštno “lekcijo” od medijev in tudi blogosfere. Upam, da se ga je kaj prijelo.

  Odgovori
 3. Turdus
  Turdus says:

  Aleš in Danilo!
  Se nadvse strinjam z vama. Je pa – ob prizanesljivem dopuščanju, da ni mogel (še) kaj dosti vplivati na potek dogodkov – (že v prvem tednu) s podpisom sprostil financiranje abortorijev. To pa mi na njegovo vladanje spusti črno zastavo.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Barrack Obama: Porabiti 150.000.000 $ za eno slovesnost http://tinyurl.com/9tt669

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja