Sveti trije kralji, ki to niso – niti trije, niti kralji, niti sveti

Praznik svetih treh kraljev praznujemo 6. januarja kot praznik Gospodovega razglašenja. Ali so bili sploh kralji, ali so bili sploh trije, ali jim je bilo res ime Gašper, Miha, Boltežar?

Praznik svetih treh kraljev praznujemo 6. januarja kot praznik Gospodovega razglašenja. Na ta dan so se mu prišli poklonit ‘modri z Vzhoda’ (tako jih imenuje Sveto pismo) in novico o rojstvu Odrešenika razglasili po svetu.

Kaj točno pravi Sveto pismo?

Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« (Mt 2, 1-2)

Dodatek ljudske domišljije

Zanimivo, da Sveto pismo ne govori niti o kraljih in celo ne o njihovem številu. Samo pravi, da so bili ‘modri z Vzhoda’.

Prepričanje, da so bili to kralji, da so bili trije, da so prijezdili na kamelah, da je bil en Evropejec, en Azijec in en Afričan (temnopolt), da jim je bilo ime Gašper, Miha, Boltežar (otroci ga včasih “ljubkovalno” imenujejo kar Buldožer), so ljudje dodali kasneje. Vir: Wikipedija

Nič zato, gotovo je, da so bili modri, četudi niso bili kralji. Pravzaprav so morali biti modri, da so dobro razbirali znamenja časov in se prišli poklonit pravemu Kralju – četudi še v obliki deteta. Bi rekel, da so bili dovolj tudi ponižni. In tudi pogumni, da so se odpravili na dolgo pot.

Gotovo je, da so prišli z več koncev, saj veliko modrih ljudi ni bilo moč tudi v tistem času najti na enem mestu. Tako je še danes.

Prav je, da so novico o novorojenem Kralju ponesli na vse konce sveta.

Kako pa mi razglašamo rojstvo Odrešenika?

Tudi mi smo na praznik Gospodovega razglašenja povabljeni, da svetu kar naprej razglašamo Gospodovo rojstvo in njegovo stalno prisotnost med nami.

Preberite še odličen članek Sveti trije ateisti z bloga duhovnika Marka Rijavca.

Za mnoge, pravzaprav za vse nas, se mora Jezus vsakič znova znova roditi. Predvsem za nas tu v Evropi, tako-imenovani zibelki krščanstva.

Ali znamo (in sploh hočemo) presojati znamenja (časov) kot so to znali trije modri (“Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, … (Mt 2, 2)? Smo pripravljeni razglašati veselo novico?

Več o razlagi glede svetih treh kraljev lahko preberete na spletni strani www.kapitelj.com. Odlično razloženo.

Članek je bil najprej objavljen na skavtskem portalu SkavtNet.

Foto: Jonathan Meyer, Unsplash

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja