Tosemjaz.net: portal za mlade, ki me je navdušil pri presoji ISO 9001: 2000

V petek sem presojal skladnost s standardom ISO 9001: 2000 v Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Pri tem sem naletel na primer izjemno dobre prakse dela za mladino, ki je v popolnem nasprotju z obnašanjem voditeljev na prireditvi Ritem mladosti o čemer sem pred časom pisal.

Poslanstvo Zavoda je skrb za javno zdravje na področju celjske regije. Med drugim se ukvarjajo tudi s prevenitvnim svetovanjem mladim. Postavili so portal Tosemjaz.net, ki svetuje mladim v različnih življenjskih stiskah. Veliko izjemno kakovostnih, strokovnih in jasnih odgovorov za mlade. Od telesnega razvoja, duševnega zdravja, ljubezni, spolnosti, do nasvetov za boljšo samopodobo. Na mladim privlačen način.

Projekt so zastavili strokovno (raziskava potreb, načrt, izvedba, stalno preverjanje). V 8 letih so uspeli splesti mrežo predanih strokovnjakov, ki prostovoljno svetujejo mladim v stiski. Ali si predstavljate to kakovost, to predanost strokovnjakov, ki jim mar za mlade v stiski, ne da bi bili plačani za to? V teh letih so strokovnjaki odgovorili na več kot 15.000 vprašanj; rešili več kot 15.000 stisk. Znižali so stopnjo samomorilnosti v celjski regiji.

Sedaj se tim ukvarja s kategorizacijo vprašanj, vrednotenjem, spremljanjem trendov in se pripravljajo na še boljšo dostopnost in razumevanje mladih. Odpirajo blogovsko platformo, kjer se bodo mladi lahko pogovarjali med seboj, s strokovnjaki, odpirajo pa tudi možnost zasebnega pogovora s strokovnjakom.

Še več: V tem času so razvili kakovosten program za krepitev samopodobe mladih (10 korakov do boljše samopodobe), ki ga izvajajo tako, da usposabljajo učitelje in vzgojitelje, jih opremijo z materiali in jim omogočajo, da preko razrednih ur in drugih srečanj pomagajo mladim.

Čestitke timu Oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja. Vztrajajte pri svojem plemenitem poslanstvu, kljub mačehovskemu posluhu države. Lepo je bilo izvajati presojo standarda ISO 9001: 2000, se pogovoriti s tako predanim in strokovnim timom. Verjemite, da rabimo takih projektov.

Foto: Katerina RadvanskaUnsplash

5 odgovorov
 1. Danilo
  Danilo says:

  Aleš, odlično da kažeš na takšne primere dobrih praks. Na spletu se da marsikaj narediti, a tudi precej dela zahteva. Na prvi pogled je ta portal dober potencial v smeri podpore mladim.

  Odgovori
 2. Petra
  Petra says:

  Iskrena hvala za tale članek. Tole ja danes pravi balzam za vse nas na oddelku, ki hitimo vsaka po svoje med vsemi obveznostmi v tem tednu.

  Kot urednica spletne svetovalnice sem izredno vesela, da nekdo ne samo opazi, temveč tudi javno pohvali naše preventivno delo.

  Ko sama dnevno pošiljam vprašanja svetovalcem (predvsem v teh jesenskih mesecih je vprašanj res ogromno), imam včasih kar slabo vest, ker jih tako obremenjujem. Vsi so poleg prostovljnega svetovanja v našem forumu na http://www.tosemjaz.net tudi polno zaposleni v svojih službah, imajo svoje družine, obveznosti…

  Vendar, tako kot ste zapisali – ta kakovost in predanost vseh naših svetovalcev – prostovljcev, ki so vsakodnevno na razpolago našim uporabnikom, je res izredna.

  Poleg kakovostnega in sistematičnega dela v programu To sem jaz, ki ga vestno in požrtvovalno vodi naša Ksenija, je moč svetovalne mreže tista, ki nas ločuje od drugih.

  Prostovljna pomoč 33-ih strokovnjakov je po naših dosedanjih informacijah res izjemna v svetovnem merilu.

  Zato še enkrat hvala vam, ki ste nas izpostavili in čestitke celotni mreži programa To sem jaz.

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Draga Petra! Sem vesel, če lahko prispevam k širjenju dobrega glasu. In vedenje o vašem delo je vredno širiti okoli. Verjemite, da tole ne bo zadnji dober glas za vas 🙂

  Če vam lahko kako pomagam, sem pripravljen kaj prispevati – prostovoljno seveda. Oglasite se še kaj na tem blogu – z vašimi pogledi na problematiko mladih. Blog je odprt za gostujoče avtorje.

  Odgovori
 4. Jana
  Jana says:

  Spoštovani g. Čerin,
  tudi sama sem svetovalka na Tosemjaz.net že od samega začetka. Ko z vso strokovno odgovornostjo pripravljam odgovore na vprašanja mladih (ponavadi pozno ponoči – ko zaključim z vsemi obveznostmi), mi v vseh letih nikoli ni bilo žal tega časa. Delam z eno samo mislijo – morda pa bom le lahko kakšnemu izmed mladih pomagala v stiski s primernim nasvetom in pri tem se dobro zavedam, da ima takšno delo svoje pasti – drugače kot v ordinaciji, ko bolnika vidiš, ga lahko pregledaš. Pohvale so v današnjih časih tako redke in vašo še posebej cenim – hvala. Veliko prijetnih trenutkov vam želim in vas prisrčno pozdravljam.

  Odgovori
 5. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Spoštovana gospa Jana!

  Hvala za to kar delate. Verjemite, da je vaš čas odlično porabljen. Mladi še kako iščejo in k sreči obstajajo tudi kakovostni portali kot je vaš.

  Iz vsake besede in dejanja se vidi. Ko sem presojal na ZZV sistem kakovosti, ko vidim vaše odzive, ko sem si podrobno ogledal portal, …

  Občudujem!

  Želim vam veliko uspeha pri vašem delu in v družini.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja