Ritem mladosti: Mojca bo danes izgubila nedolžnost

Včeraj smo šli iz Koloseja in pot so nam zaprle ograje prireditve Ritem mladosti (organizatorja: Radio Antena in Collegium Mondial Travel) o katerega glasbeni vsebini ne morem govoriti, ker sem šel samo mimo. Očitno nor žur za mlade. Na odru glasna glasba. Všečna tudi zame. Po tleh pa vse nastlano, polno pivovskih pločevink, steklenic vina, žganih pijač. Kar nekaj mladih se je zbralo; po hitri oceni večinoma najstnikov. Veliko s pivom ali drugimi pijačami v roki.

Kar me je udarilo po ušesih, pa je bilo za moje pojme izjemno primitivno obnašanje voditeljev prireditve. Z odra smo v času ko smo šli mimo, zaslišali brhko voditeljico: “Mojca bo danes izgubila nedolžnost. Bravo Mojca! A bo še kera?” Sledili so navušeni vzkliki mladine. Potem je lepo povzel voditelj: “Mojca bo danes “darovala”.”

Saj ne vem kaj naj si mislim o takem “ritmu mladosti”. Verjetno sem star, vendar pa vem, da tako norčevanje iz deklet, spolnosti in direktno (za mene nespodobno) povabilo napol opitim najstnikom, naj čimpreje izgubijo nedolžnost, ni primerno.

Ob tem obstaja veliko raziskav in člankov, ki govorijo, da se mladi vse prekmalu odločajo za aktivno spolno življenje – tudi takrat, ko še niso zreli za to in velikokrat prav pod vplivom alkohola in drog. Citiram članek iz Šole za življenje: “Na splošno sicer o spolnih navadah ne govorimo radi, toda podatki strokovnjakov so pretresljivi. Slovenci, posebno mlajši adolescenti, naj bi bili spolno bolj aktivni kot prebivalci nekaterih drugih evropskih držav, v vabljivi svet pa naj bi nepremišljeno vstopali že trinajstletniki.”

Ali se potem čudimo, da so ljudje pri dvajsetih zdolgočaseni, opiti, zadrogirani in naveličani življenja?

Poznam tudi drugačne poti in tudi drugačne zabave. Mojca povabljena.

Foto: Adam WhitlockUnsplash

11 odgovorov
 1. Anže Frantar
  Anže Frantar says:

  Za nas v prvi vrsti pod odrom ni bilo časa za pijačo. Večina ljudi na prireditvi pa se ga je “nalila” na mrtvo in ležala po tleh. Vodenje prireditve je bilo res zoprno, a smo bili prisiljeni zdržati, ker nas je potem čakala dobra glasba. 😀

  Odgovori
 2. 1tastar
  1tastar says:

  Kot se medlo spominjam, mi že v mladosti ni kaj dobro stal, če sem bil pijan. Zato me za Mojčino nedolžnost ne skrbi kaj preveč, razen če ima že dosti izkušenj s fafanjem :mrgreen:

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Anže: Hvala za komentar in dodatek. Kot rečeno: sam sem šel samo mimo in me je tole udarilo po ušesih.

  1tastar: Zdi se mi kaj neprimeren komentar na temo, ki sem jo odprl. Pa vseeno ga objavljam.

  Odgovori
 4. Urban
  Urban says:

  Sam sem prišel iz koloseja šele nekaj čez povnoči in je bila že dosti prazno voditelji pa so za napoved kreslina na hitro zapeli nekaj njegovih pesmi in moram reči da so bili kar uspešni 😀

  Odgovori
 5. manja
  manja says:

  Kaj naj rečem? Vsaka taka stvar me prizadane dvojno: kot žensko in kot mamo tako odrasle hčerke kot mlajših sinov. Zdi se mi tako- bolj kot se trudiš, da bi otrokom privzgojil občutek za lepoto- bolj se vsi ostali trudijo, da bi te spodnesli. Pa ne, da bi bila zadrta- mislim, da nisem, ampak jezi me, da tako mlado žensko vlačijo v blato. Za to pa nisem in nikdar ne bom. Sem za zabavo, brez skrbi, samo za tako po kateri nimaš naslednji dan grenkega okusa v ustih in slabega spomina na mlade dni.

  Odgovori
 6. Karmen
  Karmen says:

  Danes je v medijih precej grdega govorjenja pod krinko svobode govora.Vse to nedvomno pušča posledice v kulturi naroda. Ne bi nam smelo biti vseeno, kakšne pojme vcepljajo našim otrokom pod pretvezo slengovske govorice.
  Na srečo vem iz pogovorov z mojimi najstniki, da umazano govorjenje izazove gnus pri mladini , ki ima drugačne vrednote.
  Tisti, ki teh vrednot nimajo so žal bolj dovzetni za razna pohujšanja in žal mi je zanje.
  Osebno mislim, da bi morali vedno odreagirati na take dogodke, poslati pritožbe v medije, na ministrstva,sestaviti peticijo…..

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] raziskovanjem odnosa mladih do spolnosti (ko sem pisal zapis o Ritmu mladosti), sem prišel do najstniškega portala Smrklja. Zdi se, da je nekakšna podpora reviji Smrklja. Pa […]

 2. […] V petek sem presojal skladnost s standardom ISO 9001: 2000 v Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Pri tem sem naletel na primer izjemno dobre prakse dela za mladino, ki je v popolnem nasprotju z obnašanjem voditeljev na prireditvi Ritem mladosti o čemer sem pred časom pisal. […]

 3. […] Vedno, že od mladosti naprej, sem rad prebiral njegove pesmi. Pa so mi na misel prišli tile trije njegovi citati, ki sem jih poiskal kar tule. Rad bi jih delil z vami. Tudi kot kontrapunkt neumnostim, ki jih tvezijo na nekaterih prireditvah za mlade. […]

 4. […] « Ritem mladosti: Mojca bo danes izgubila nedolžnost […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja