,

Z internetom je tako kot s trgovino

Pa to ni res kako pametni so danes otroci! Včeraj sem imel priliko deliti svoje izkušnje s področja internetnih orodij (wiki) z mladim fantom, gimnazijcem iz prvega letnika odlične gimnazije, sinom naših družinskih prijateljev.

Fant je bister in takoj “kapira”, stvari ga zanimajo, je umirjen, tudi glasbenik, nadarjen za mnogo reči. Seveda je wiki in druga sodelovalna orodja (npr. sodelovalne miselne vzorce) tehnično takoj dojel in se jih naučil uporabljati, četudi ni kakšen računalniški “geek”. A kar me je presenetilo: takoj je dojel tudi koncept Web 2.0, koncept sodelovanja, deljenja znanja, soustvarjanja, ki jih moram v poslovnem svetu razlagati in razlagati, razbijati strahove in pomisleke, predvsem v smislu bojazni pred sodelovanjem, soustvarjanjem in deljenjem (temu ljubkovalno rečem “To je moje!” sindrom). Seveda, fant še ni zaplankan s strahovi, ni ujet v okvire in predale odraslega sveta!

Na koncu pa sva se še pomenila o pomenu obvladovanja samega sebe v smislu, da te internet ne “posesa” vase, da človek ne izgublja dragocenega časa z buljenjem v ekran in ukvarjanjem z nepomembnostmi virtualnega sveta. Kar sam je našel pravi “recept”, pravo naravnanost in mi jo predstavil s tole primero, ki jo navajam nekako po spominu: “Z internetom je tako kot s trgovino. Preden greš v trgovino moraš vedeti kaj bi rad kupil, potem pa greš in kupiš in ne obratno, da greš v trgovino, potem te pa kaj premami in že kaj kupiš.” Sam sem samo spustil spodnjo čeljust in ga prosil, če lahko o tem napišem blog. Genialno, sploh pa ne bi pričakoval take modrosti od mladeniča 15 let!

In kar je še najpomembneje, to naravnanost se lahko uporablja na več področjih življenja: od banalnega nakupovanja (kar primera sama), branja knjig (še pred začetkom branja knjige si zamisli kaj bi rad dobil iz knjige), odnos do denarja (kaj bi rad z denarjem vrednega v najširšem smislu dosegel, potem pa varčuj), izbira partnerja, … pa do iskanja smisla bivanja.

Samo kdo naj mi še kaj reče čez današnjo mladino! Mladi danes niso (in verjetno tudi nikoli v preteklosti niso bili) homogena gmota, pač pa, kot pravi Slavko Rebec: “Svet mladih je izjemno individualiziran. Pomembno je mnenje vsakega mladega.” Mi “starci” pa se moramo ogibati posploševanja in začeti spremembe pri sebi, ter se truditi, upati in moliti, da smo današnji mladini dober zgled.

Foto: Mario Alberto Magallanes Trejo, SXC

4 odgovorov
 1. Turdus
  Turdus says:

  Močne osebnosti so doslej premikale zgodovino.
  Navzdol gre tudi z zelo enostranskimi ljudmi – dol gre kot plaz!
  A navzgor gre počasi in samo z izjemnimi napori izjemnih ljudi! Učinka pogosto ni takoj videti – a noben čist napor ne gre v nič.

  Vesel sem, da nam/a je dano poznati tega presenetljivega mladeniča.
  Podpirati se moramo – podobno čuteči, misleči, hoteči!

  Odgovori
 2. Danilo
  Danilo says:

  Če ne veš kaj hočeš, te potegnejo stvari, ki se pripeljejo mimo in splet je še posebej kritičen primerek. Naš slab spomin, kaj smo že hoteli in že smo na neki drugi strani.
  Dober in smiselni poudarek.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Z internetom je tako kot s trgovino … http://bit.ly/4hVAHw

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja