Stična 2009 kot šola ločevanja odpadkov

Jane Ciperle, odgovorni za ločevanje odpadkov na skavtske Jamboreeju o katerem sem že pisal lansko leto, se je lotil novega podviga. Spet povezanega z ločevanjem odpadkov. Hvala Jane za tale zapis in za vse zglede, ki nam jih daješ.

Mala šola ločevanja odpadkov se je zgodila 19. septembra letos. Datum morda ni tako zgovoren kot dejstvo, da je na ta dan potekalo Srečanje mladih v Stični. Udeleženci so (ste) šoli priskrbeli učni material in s svojo udeležbo sploh omogočili »učni proces«.

Zgornji odstavek je poln evfemizmov in poskuša olepšati dejansko sliko. Seveda nismo sedeli v razredu ter si vestno zapisovali učiteljičinih besed, ampak si nadeli rokavice ter krepko zabredli v dejansko delo javnih komunalnih služb: pločevinko sem, papirček tja.

Vsak dogodek ima svojo predzgodbo in nič drugače ni tudi s tem 19. septembrom. Sprevidli smo, da življenjski slog Mercator-generacije, kateri pripadamo, s seboj prinaša kar lepo število prednosti, pa tudi nevšečnosti. Med drugim tudi velike količine odpadkov. Povratna embalaža je skoraj izginila z našega miselnega obzorja, to pa ima za posledico velike količine odloženih smeti. Teh seveda nihče noče gledati na svojem dvorišču. Najboljša rešitev je seveda njihovo neproizvajanje, a ker se temu ne moremo popolnoma izogniti, je ločevanje na koristne ter nekoristne odpadke postalo nuja.

Prebivalke ter prebivalci Slovenije hitro napredujemo v okoljski osveščenosti. V nekaj skromnih letih smo naredili kar nekaj miselnih preskokov in s teoretske ravni preskočili tudi da praktično. Zakonodaja dobro pokriva ravnanje s komunalnimi odpadki in tudi če se dogajajo številne kršitve, se dogodki vendarle odvijajo v pravo smer.

Zakon pa ni dovolj, mi smo tisti, ki moramo dejansko pravilno odložiti odpadke. Da to ne bi bil problem, smo pripravili Malo šolo ločevanja odpadkov. Ideja za kaj takšnega je prišla popolnoma spontano, ko sem se odločil, da prevzamem področje odpadkov v okviru tehnične skupine na festivalu Stična mladih, kjer več kot 7000 udeleženk in udeležencev vsako leto ustvari približno 10 m3 smeti.

Povabil sem vse, ki bi jih ta tema zanimala, naj se nam pridružijo in se česa naučijo. Po končanem festivalu, se je delo za nas šele začelo. Do našega »centra za ločevanje odpadkov« so pripeljali vse koše, vreče ter smetnjake.

Materiala je bilo ogromno, nas pa je bilo za dolgo mizo okrog dvajset. Vsebino vreč smo stresali na mizo, ter najdeno razvrščali na sledeče frakcije:

  • embalaža,
  • steklo,
  • papir ter
  • ostalo.

Po dveh urah in pol (medtem se je že stemnilo), smo bili gotovi. Ob delu se je rodilo veliko dobrih, čeprav umazanih besednih iger, dobra volja in zagnanost pa sta skrbela za hiter delavni tempo brez prekinitev.

Na koncu smo zbrali 5 m3 embalaže, 3 škatle steklovine, 3,5 m3 ostalih odpadkov ter približno 1,5 m3 papirja. Projekt je odlično uspel in prav ponosen sem na vse, ki so se postavili ob dolgo mizo ter pripomogli k dosegi cilja. Zanimiva izkušnja ter nekaj osvojenega znanja pa sta bili skromni nagradi za požrtvovalno delo, ki ga lahko vsak nadaljuje doma.

Jane Ciperle

2 odgovorov

Trackbacks & Pingbacks

  1. Aleš Čerin pravi:

    New blog post: Stična 2009 kot šola ločevanja odpadkov http://bit.ly/aYG9k

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja