“Zračen” razgled z robov Bele peči

OPOMBA: Odločil sem se občasno popisati kako preprosto turo ali izlet, ki ga bomo opravili z družino. Danes poročam o včerajšnjem izletu v Karavanke.

Pot na skalno razgledišče Bela peč visoko nad lomsko dolino med Kriško goro, Storžičem in Konjščico, je krasna celodnevna planinska tura za celo družino. Pogled z razgledišča da občutek letenja.

Izhodišče

Avto pustite na parkiriščih malo naprej od Slaparske vasi (Tržič, Lom pod Storžičem) na višini okoli 820 m.

Na kratko

 • Dolžina in višina: približno 7 ur zmerne hoje; 895 m višinske razlike
 • Pot: Izhodišče – Dom pod Storžičem – Javorniški preval – Ženiklovec – planina Javornik – Bela peč – planina Konjščica – kmetija Pavšel – izhodišče
 • Primernost: za celo družino, tudi za majhne otroke (če jih malo nosite 🙂 )
 • Zemljevid: Storžič in Košuta; 1: 25.000

Opis poti

 • Avto pustite na parkiriščih kakšen kilometer nad Slaparsko vasjo. Po kratki poti po cesti, zavijte na bližnjico (markirana) po Senožetih. Lep razgled na Storžič, ki vas bo spremljal cel dan.
 • Od doma poiščite markirano pot na planino Javornik. Malo dolgočasna pot se vije v gozdu kako uro do Javorniškega sedla. Še nakaj 10 m po markirani stezi, od tu naprej pa izberite najbolj desni kolovoz, ki vas v dobre pol ure pripelje na vrh Ženiklovca (1715m). To je kratek odcep od markirane poti (seveda greste lahko tudi direktno na planino Javornik). Ta pot je mnogo bolj zanimiva kot direktna pot na planino in ni orientacijsko zahtevna. Je pa seveda malo bolj naporna, a poplačana z lepim razgledom na Kamniške Alpe, Storžič in naprej na Štegovnik.
 • Spustite se na Javorniško planino. Grda planina, vsa razrita in pozidana s čudnimi, arhitekturno nemogočimi hišicami. Vikendi? Ali je to dovoljeno? Takoj zapustite planino (ker enostavno ni lepa!) v smeri proti zahodu do sedla Dol (1448 m) in poiščite pot na planino Konjščico.
 • Po krajšem vzponu in prečkanju pobočja se odcepite na 100 m oddaljeno razgledišče Bela peč (okoli 1600 m). Tu pa vas čaka višek poti. Osameli kamen, ki je viden pravzaprav skoraj celo pot, je odlično razgledišče. Odpre se vam čudovit razgled po celotni lomski dolini, na Storžič in na nasproti ležečo sosedo Kriško goro, pa seveda še dlje proti Dobrči in Stolu. Kmetije (Pavšel, Gabrc, Rekar, …) mimo katerih se boste čez nekaj časa spustili v dolino, so kot na dlani. Tu pa se le usedite! Izkoristite čas, ki ste ga “prihranil”, ker ste hitro zapustili neprivlačno planino Javornik. Veliko veselja ob čudovitem razgledu!
 • Vrnite se nazaj na pot proti Konjščici in se odpravite proti njej. Med potjo je veliko cvetja (konce aprila: telohi, svišči, žafrani, veliki zvončki, jeterniki, …). Od planine Spodnja Konjščica se po cesti spustite do odcepa na markirano pot. Ko dosežete “spodnjo cesto”, ji sledite levo do kmetij Pavšel, Gaberc.
 • Spustite se po cesti do Slaparske vasi in še kratek sprehod do avta.

Foto: Aleš Čerin

4 odgovorov
 1. Šef
  Šef says:

  Jaz potrebujem druge vrste nasvet. Kako celo družino pripravit, da bi sploh šli v hribe? Sploh, če so proti vsi, ki že znajo govoriti.

  Odgovori
 2. Ales
  Ales says:

  Pozdravljen Šef!

  Hvala, da si se oglasil. Ja, težko vprašanje si odprl. Zadnjič sem nekje prebral, da naj starši spremljajo svoje otroke na izletu v hribe in ne obratno. Vsekakor vključi svoje otroke že v samo načrtovanje, izlet sam naj pa bo taka avantura, da tisti, ki “znajo govoriti” ne bodo niti pomislili, da ne bi šli. To je vsa skrivnost.

  Pozdrav in naj izginejo alergeni.

  Odgovori
 3. Gala
  Gala says:

  Ja, šef je precej diktatorski tip vodje in ne prenese ugovarjanja. Odločitve sprejema najraje sam in in ob prvem rahlem dvomu s strani tistih, ki govorimo prekine pogajanja. 🙂

  Odgovori
 4. Šef
  Šef says:

  Ja kako naj bo šef demokratičen, če zaposleni sploh nočejo delati?

  Aleš, lepa slika na Siolu. Ti s predsednikom vlade. Čestitam.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja