Blogerski akcijski dan 2008 – revščina


Danes je blogerski akcijski dan, ki je letošnje leto namenjen pogovorom o revščini. O revščini, ki zajema velik del sveta. Tudi pri nas jo je preveč – take materialne, še več pa je revščine duha.

Mi bomo pa malo podebatirali o njej. Vau… Kakšno bomo rekli o tem? Ali ima to sploh kakšen smisel?

V svetem pismu na začetku Janezovega evangelija piše: “V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi.” Jn 1-5

Torej BESEDA najprej – morda lahko rečemo misel – iz katere se pa potem očitno razvije AKCIJA (“Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo”). Ravno tako pa bomo ravnali mi blogerji. Danes, ko je naš akcijski dan v boju proti revščini, bomo na veliko GOVORILI o revščini v svetu, potem gremo pa v AKCIJO, kajne? Vsak v svojem okolju naj najde košček revščine, jo ponotranji, premisli in aktivno kaj naredi, da bi jo bilo manj.

Za iskanje priložnosti pa ni treba iti prav daleč, kajne? Revščine vseh vrst je tudi v našem, včasih prav bližnjem okolju, dovolj.

Potem pa spet kaj napišimo, da navdušujemo drug drugega in ozaveščamo problem. Torej: BESEDA – AKCIJA – BESEDA – AKCIJA – BESEDA -AKCIJA – …

Aleš Čerin


5 odgovorov
 1. Karmen
  Karmen says:

  Velikokrat sem že slišala v zvezi z revščino vprašanje, zakaj Bog to dopušča. Jaz sem enega od odgovorov poiskala v priliki (Mr 6,37): “Jezus nasiti pet tisoč mož ” v Jezusovih besedah : Odgovoril jim je in rekel: »Dajte jim vi jesti!«
  In šele ko so najprej sami nekaj naredili, je naredil čudež pomnožitve, da je bilo za vse dovolj in še je ostalo hrane. Iz tega sklepam, da pade odgovornost na nas, kaj bomo naredili proti revščini, proti lakoti,duhovni in materialni.
  Skavti imamo zakon, obvezo, da vsak dan naredimo vsaj eno dobro delo. Sprašujemo se, kaj nismo naredili pa bi lahko.
  Priložnosti je še preveč, le videti jih moramo.

  Odgovori
 2. Tomaž
  Tomaž says:

  Ko je že govora o katoliški cerkvi, bogu,…. A se vam ne zdi, da je bila v preteklosti katoliška cerkev odgovorna za marsikatero revščino. Ubogim lačnim ljudem, so vzeli še tisto malo kar so imeli. Duhovniki in ostali ori ‘koritu’ so bili pa vedno fino ‘rejeni’.

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  Dragi Tomaž! V svojem zapisu citiram sveto pismo in ne govorim o katoliški cerkvi. Citat govori o Bogu, pri katerem je bila Beseda – sam si to razlagam kot ideja, četudi ne vem, če je teološko pravilno. Iz tega izpeljujem misel misel o ideji, ki naj ji sledi akcija. Želel sem poudariti, da naj blogerji kar govorimo o revščini, a da naj našim besedam sledijo naše akcije.

  V prav vsaki organizaciji, gibanju, inštituciji lahko najdeš slabe primere. Tudi v katoliški cerkvi, ki obstaja že 2000 let se jih je dovolj nabralo. Če želiš pa najdeš seveda ogromno dobrih primerov, ko so kristjani naredili veliko v borbi proti revščini. Jaz jih najdem veliko v slovenski Cerkvi in tudi v naši župniji, kjer se vsak dan nahrani veliko brezdomcev, vsak teden so oskrbljeni in okopani. In kdo za to skrbi: navadni župljani, člani Karitas in duhovniki.

  Menim, da ni primerno kar tako na počez kritizirati. Jaz tega ne počnem, še posebej če nisem blizu in ne vem kaj se dogaja.

  Lepo se ti zahvaljujem za komentar in oglasi se še kaj.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Blogerski akcijski dan 2008 – revščina – Preprostost […]

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja