Umberto Galimberti: Mladih podnevi ne potrebuje nihče

V elektronski poštni nabiralnik sem dobil tale intervju, ki je bil 13.10.2009 objavljen v ONI, prilogi Dela. Hvala ONI za odličen intervju.

V njem avtor knjige “Grozljivi gost: nihilizem in mladi” Umberto Galimberti, ugledni italijanski filozof govori o generaciji, ki je nihče ne potrebuje in upošteva – generaciji mladih.

Takole odgovarja filozof v intervjuju na vprašanje, če naša družba sploh potrebuje mlade?

“Ne. Pozornosti sta deležni le dve generaciji. Generacija dedkov, ki imajo zdaj oblast in so stari približno 70 let, in generacija njihovih sinov, ki pogledujejo k staršem in si želijo njihove oblasti. Tretja generacija ne zanima nikogar. Če mladih nihče ne pokliče, če jih nihče ne povabi, če imajo samo honorarno delo od danes do jutri, potem bodo živeli samo ponoči, kajti podnevi jih nihče ne potrebuje. Ali pa se bodo drogirali, ker so mamila zanje nekakšna anestezija, v pomenu »nočem biti del tega sveta, ki me ne želi«.

Če si starš, vzgojitelj, učitelj ali si kakorkoli povezan z mladimi, si vzemi 10 minut časa in si intervju preberi v celoti.

Odlično za razumevanje mladine, ki je ne razume nihče več, razen, kot pravi avtor, oglaševalske agencije in tržniki. Nam pa daje možnost za spremembe – nas “starcev” namreč, ki bomo po novem delali do 65 leta in še bolj jemali pozornost mladini.

Foto: Internetna stran Lo Schiaffo

11 odgovorov
 1. Primož
  Primož says:

  Izluščil si zanimiv odstavek: “Ne. Pozornosti sta deležni le dve generaciji. Generacija dedkov, ki imajo zdaj oblast in so stari približno 70 let, in generacija njihovih sinov, ki pogledujejo k staršem in si želijo njihove oblasti…”

  To je to. Brez komentarja. Ali drugače, prej ko bomo spoznali, in ne samo govorili o učeči se družbi, bolje bo za vse generacije!

  Odgovori
 2. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Primož: Ja, tale del me je najbolj zadel. Pove prav bistvo. Čisto zadaj pa je naša želja po moči in nepripravljenosti spustiti moč od sebe. Na zanamce namreč, ki jih celo vzgajamo tako, da so nemočni in včasih resnično nesposobni prevzeti moč.

  In kdo naj se spremni? Ja edino tisti se lahko, ki ima moč, po moje.

  Odgovori
 3. Frau Blitz
  Frau Blitz says:

  Sorodnik, profesor v tujini, mi je omenil, da je sedaj v modi edutainment. Na fakultete pač prihaja nintendo generacija in zadeve se morajo dogajati hitro, zelo hitro, da jih ne dolgočasijo.

  Sumim sicer, da bi jih zanimale nintendo stehiometrične naloge. Ali pač?

  Glede zgornjega članka, ja provokativno. Ko pa sem prišla do stavka, da je navijal v vojni za Srbe me je vse minilo…Ne bom brala.

  Odgovori
 4. Sanmuel
  Sanmuel says:

  Meni je pa všeč njegova razlaga preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Krščanska, znanstvena, psihoanalitska… skratka če deklarirani “nekristjan” razglaša prežetost Evrope s krščanstvom… Vsekakor zanimivo.

  Še komentar na Frau Blitz – ne vem, če ste pravilno razumeli njegovo navijaško razpoloženje v vojni…

  Odgovori
 5. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Sanmuel: Ja, tudi meni je všeč njegova analiza preteklosti, sedanjosti, prihodnosti. Samo kaj ko za mlade sedaj ostane samo sedanjost. Pravi namreč: “… prihodnost zanje ni več obljuba, ampak grožnja.”

  Zato pa mladi tako “goltajo” sedanjost. Krivi smo pa mi odrasli, ki jim je ne znamo več prikazati oziroma se nam sploh ne ljubi več ukvarjati z mlado generacijo.

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] s prijatelji: Takole pravi italijanski filozof Umberto Galimberti v intervjuju o kulturnem vplivu Amerike na našo […]

 2. Reading: "Umberto Galimberti: Mladih podnevi ne potrebuje nihče. "Vredno pozornosti."" (http://twitthis.com/s4hlot)

 3. Starši, vzgojitelji, učitelji! Obvezno preberite intervju s filozofom Umbertom Galimbertijem. Objavljeno v ONI. 10 min. http://bit.ly/3G0xtp

 4. Aleš Čerin pravi:

  Starši, vzgojitelji, učitelji! Obvezno preberite intervju s filozofom Umbertom Galimbertijem. Objavljeno v ONI. 10 min. http://bit.ly/3G0xtp

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja