Kakšen je pomen lisic v Visoki pesmi 2,15?

V Visoki pesmi 2,15 govorec pravi takole: Polovite nama lisice, male lisice, uničevalke vinogradov, ker sta najina vinograda v cvetju. Morda se zdi nenavadno, da se sredi romantičnega, nežnega pogovora pojavi vprašanje lova na lisice. Tako kot večina podob v tej čudoviti pesmi so tudi lisice simbolične.

Salomonovi bralci so imeli lisice za uničevalne živali, ki lahko uničijo dragocene vinograde (prim. Sodniki 15,4; Ps 63,10; Ezekiel 13,4). Ko zaročenka in njen ljubljeni ubesedita svojo medsebojno ljubezen, se nenadoma soočimo s potrebo po lovljenju lisic, ki uničujejo vinograde. Če se cvetoči vinograd, ki širi svoj vonj (Visoka pesem 2,13), nanaša na naraščajočo romanco med parom, potem lisice iz 15. verza predstavljajo potencialne težave, ki bi lahko poškodovale odnos pred poroko (ki se zgodi v 5. poglavju). Zapoved se v bistvu glasi: “Sprejmite preventivne ukrepe za zaščito te ljubezni pred vsem, kar bi ji lahko škodovalo.”

V antični literaturi so divje živali pogosto predstavljale težave, ki bi lahko ločile zaljubljence. V egipčanskih ljubezenskih pesmih so bili na primer krokodili uporabljeni za prikaz grožnje romantični ljubezni. V Izraelu krokodili niso bili pogosti, bile pa so lisice.

V Stari zavezi so lisice omenjene v 15. poglavju Sodnikov. Samson 300 lisicam priveže bakle in jih izpusti, da uničijo filistinska žitna polja. V Nehemijevi knjigi 4,3 se hudobni Tobiáš posmehuje obnovi jeruzalemskega obzidja in pravi: “To, kar gradijo – tudi lisica, ki bi splezala nanj, bi razbila njihov kamniti zid!”

Jezus je nekoč uporabil besedno podobo lisice v negativnem smislu. Ko je govoril o Herodu, je Jezus dejal: “Pojdi in povej tej lisici: ‘Danes in jutri bom še naprej izganjal demone in ozdravljal ljudi, tretji dan pa bom dosegel svoj cilj'” (Lk 13,32). Jezus imenuje Heroda “lisica”, da bi grajal prevarantsko in ničvredno naravo tega monarha.

Visoka pesem 2,15 je moder in lep verz. Vinogradi “cvetijo” – romanca je živa in raste ter se pripravlja na obroditev sadov. Vendar je treba obkrožiti “lisice” – odstraniti je treba vse potencialne grožnje razmerju. Lisice so “majhne” – prav majhne stvari, spregledane stvari, pogosto pokvarijo stvari, ki imajo vrednost. Ohranjanje dobrega odnosa zahteva delo. Zaljubljenca se morata lotiti potencialnih nevarnosti za njun odnos in odstraniti vse grožnje njuni ljubezni. Ko bosta pozorna na “malenkosti”, si bosta zaljubljenca lahko še naprej prizadevala za poroko in spolno bližino.

Avtomatski prevod DeepL.

Vir: GotQuestions

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja