,

Novoletni sklep. Samo eden. Kol 3,12-17

Čas je za novoletne sklepe. Letos imam samo enega. Da bi dobro obdelal Kol 3,12-17.

Spodbuda

Zadnji dan v lanskem letu so nas v Besedi med nami (zelo priporočam), ko smo brali znamenito besedilo o Besedi iz prvega poglavja Janezovega evangelija, – povabili v razmislek o novoletnih sklepih. Takole so zapisali: “Letos si na silvestrovo vzemimo nekaj časa in prisluhnimo Božjemu glasu. Povejmo mu: Gospod, posvečam ti to leto. Daj mi cilj za leto 2023.”

Sem prisluhnil Božjemu glasu, vzel spodbudo zares in si določil cilj – samo enega. Oblikoval sem ga na način SMART* takole: “V letu 2023 bom vsak mesec napisal vsaj eno razmišljanje na temo besedila iz pisma sv. Pavla Kološanom 3, 12-17**. Besedilo naj bo primer dobrega razmisleka o obravnavani temi in naj bo dolgo vsaj 3500 znakov s presledki. Objavil ga bom na blogu Preprostost.”

Ker sem ga objavil, me boste lahko držali za besedo. Priporočam, da tudi vi objavite vaše novoletne sklepe.

Zakaj sem izbral prav to besedilo?

Prvič, to besedilo mi je zelo ljubo, ker me nagovarja ter vodi v življenju že nekaj časa. Namreč, ko sem v Družini in Življenju še vodil področje zakonskih skupin (pred boleznijo), smo ga obravnavali na mnogih regijskih srečanjih voditeljskih parov po celi Sloveniji. Takrat sem se ga naučil na pamet, veliko smo se o njem pogovarjali, pogosto so ga duhovniki razlagali in v meni odmeva še danes. Zdaj pa bi ga rad obdelal še bolj podrobno in bolj na široko.

Mimogrede, dobro se je od časa do časa naučiti na pamet kakšno svetopisemsko besedilo. Priporočam tole (Kol 3,12-17), pa Psalm 23, tudi 1 Tes 5,16-22.

Drugič, v tem besedilu nam Sv. Pavel opiše pravo identiteto (Božji izvoljenci, sveti, ljubljeni), ki se je pogosto niti ne zavedamo, ter nas usmeri v ravnanja na katera lahko aktivno vplivamo. Ta ravnanja so že na prvi pogled “koristna” in je – po moje – o njih vredno dobro razmisliti in tako tudi dejansko ravnati.

Tretjič, če pogledamo svetopisemsko besedilo pred tem odlomkom, vidimo, da nam Pavel poskuša vzpostaviti duhovne koncepte kot ideje, v tem delu pa nas povabi v njihovo uresničevanje v konkretnem življenju. Pavel je pogosto zelo življenjski in praktičen. In to mi je všeč.


*SMART cilji: Postavljanje ciljev na način SMART pomeni, da morajo cilji biti:

 • S – specifični (Specific): Pomeni, da morajo biti dovolj specifično zapisani, tako da nam je ko cilj dosežemo, jasno da smo tam (ali pa ne).
 • M – merljivi (Measurable) – Cilj mora biti merljiv. Vedno se merljivosti ne da izraziti v številkah, vendar ta cilj je tako klasičen in tako lahko ga je meriti, da ni nobenega izgovora.
 • A – dosegljivi (Attainable): Cilj mora biti dosegljiv, obenem pa izzivalen, tako da se je treba potruditi, da ga dosežeš.
 • R – relevantni (Relevant): Cilj mora biti relevanten, se mora nanašati na strategijo, mora prinašati koristi v okviru te strategije.
 • T – časovno zamejen (Time bounded). Vsak cilj mora biti časovno zamejen.

**Svetopisemsko besedilo: Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti. In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu, in bodite hvaležni. Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. V vsej modrosti se med seboj poučujte in spodbujajte. S psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu. In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu. (Kol 3,12-17)

Kje so Kolose?: Za začetek sem pa pogledal kje sploh so Kolose (poglej na zemljevidu). Ob Božji besedi, in tudi sicer, se rad tudi geografsko orientiram. Tole sem pa našel v članku ‘Where Is Biblical Colossae?’: “Neizkopano najdišče Kolose leži v bližini sodobnega mesta Honaz ob vznožju gore Cadmus (v sodobni Turčiji). Nahaja se v bližini mest Laodiceja in Hierapolis, ki se prav tako pojavljata v Svetem pismu.”

Neizkopano najdišče Kolose leži v bližini sodobnega mesta Honaz ob vznožju gore Cadmus (v sodobni Turčiji). Foto: Photo: Alan H. Cadwallader; Vir: https://www.biblicalarchaeology.org

Foto: Anacris, Cathopic (Sv. Pavel pred Baziliko sv. Pavla zunaj obzidja v Rimu), Aleš Čerin (iz Svetega pisma), Alan H. Cadwallader (Kolose pod goro Cadmus)

2 odgovorov
  • Aleš Čerin
   Aleš Čerin says:

   Hvala za komentar. Tole je zame en najbolj navdihujočih odlomkov iz SP. Tudi zelo jasen je in konkreten.

   Imate prav: da bi se zavedali Cilja, kamor smo namenjeni. In da bi se zavedali svoje prav identitete: Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni. Pa še Božji otroci, torej bratje in sestre v Kristusu in dediči Boga.

   Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja