, ,

Kako molim: Rožni venec v žepu pohodnih hlač

Za tednik Družina sem pisal v novo rubriko Kako molim. Tole je malo podaljšana verzija sicer zelo kratkega članka. 

V Svetem pismu sv. Pavel naroča naj neprenehoma molimo (prim. 1 Tes 5,17), kar je nemogoče, če bi štel za molitev le izgovarjanje naučenih molitev. Lahko pa neprenehoma molim tako, da takoj zjutraj pred Križanim izročim dan in sebe v njem, tudi ženo, otroke, njihove sozakonce, vnuke, … v Njegove ljubeče roke. Zvečer se v molitvi zahvalim.

Vmes pa v mislih izrekam hipne molitve kot je to naredil Nehemija pred kraljem Artakserksom: V molitvi sem se obrnil k nebeškemu Bogu in rekel kralju: »Če je kralju prav in ti je tvoj hlapec po volji, me pošlji v Judejo, v mesto, kjer so grobovi mojih očetov, da ga spet pozidam.« (Neh 2,4-5). Pred kraljem nimaš časa za dolgo molitve, za hipno molitev se pa vedno najde. Da se le zaveš, da je treba pred pomembno odločitvijo zmoliti. Četudi na hitro.

Zanimivo, da je sicer bil Nehemija stalno v molitvah: Noč in dan zdaj opravljam molitve pred teboj (Neh 1,6). Priporočam, da si preberete celo Nehemijevo molitev (Neh 1,4-11).

Čez dan moliva z ženo pred obroki in ko se kam peljeva moliva rožni venec, ki je tisti dan “na vrsti”.

Najraje pa molim rožni venec, ki ga imam v žepu pohodnih hlač, naglas med hojo v naravi. Slovenska pokrajina ni več premoljena, potrebe so pa velike. Molim pa tudi skupaj z možmi, ko hodimo po slovenski pokrajini na moških pohodih.

V pripravi na seminar, ki ga vodiva z ženo, tudi pred nagovori, pred pričevanji, se obračam na Gospoda naj pošlje Svetega Duha v najine misli, naj nama da pravih besed in naj deluje v ljudeh, da pride kakšna dobra misel v njihova srca in da učinkuje v praksi njihovih življenj.

Deluje.

Prvič objavljeno v Tedniku Družina, letnik 73, št. 16, str. 8 (21. 4. 2024)

Foto: Aleš Čerin, s poti Podmelec – Škofja Loka

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja