,

Dr. Jože Plut: Prihodnost Slovenije je v trdnih, pokončnih in dostojanstvenih možeh (PODKAST)

Dr. Jože Plut je duhovnik, brigadir Slovenske vojske in – trenutno – župnik na Polici pri Grosuplju. Pogovarjala sva se o moških in njihovi vlogi v družini, župniji in družbi, ter o njihovih držah in ravnanjih. 

Leto svetega Jožefa

Z apostolskim pismom »Patris corde (Z Očetovim srcem)« se papež Frančišek spominja 150. letnice razglasitve sv. Jožefa za zavetnika vesoljne Cerkve. Do 8. decembra 2021 bo potekalo posebno leto svetega Jožefa. Sveti Jožef, ni veliko govoril, bil je pravičen mož, bolj v ozadju, daleč od središča pozornosti, potrpežljiv, delaven, poslušal je Boga in tudi naredil – takrat ko je treba, to kar je bilo treba.

Jože me spominja na svetega Jožefa, je odločen in delaven: tu se pozna njegova vojaška kariera, v JLA je bil specialec v desantski enoti, je veteran vojne za Slovenijo, je brigadir Slovenske vojske, prvi vojaški duhovnik in vikar v Slovenski vojski.

Ko je po 15 letih pustil delo v vojski, je postal za dve leti stolni vikar, sedaj je pa župnik na Polici. Jože vsak dan pozdravi sledilce na svojem Facebook profilu, z “Bog daj dober dan, dragi prijatelji” in jim potem poda kratko, a močno duhovno spodbudo.

Teme

  • O tem kako mora pošten moški stopiti naprej in narediti to, kar je v tistem trenutku treba. Primer Saša Hribarja v kritični situaciji med vojno za Slovenijo.
  • Kako naj moški poimenuje stvari v življenju s pravim imenom? Zakaj je dobro biti resnicoljuben do sebe, ter narediti to kar je treba in to odločno?
  • Kako odkrivati talente v svojih otrocih? Kako so to delali doma pri Plutovih?
  • O prijateljih, ki ne “nalivajo čistega vina” in tistih, ki ga.
  • So današnji fantje in možje še utrjeni in ukaljeni za preizkušnje življenja, ki jih čakajo? Kdo je “sfalil” pri utrjevanju in kaljenju?
  • O skušnjavi umikanja slovenskega moškega, ki se, namesto da bi se do krvi uprl zlu, raje umakne (Niste se še do krvi uprli v boju zoper greh. (Heb 12,4)).
  • O posebni pokori, ki jo je dal enemu možu.
  • Korona kot milost za spreobrnjenje – osebno in pastoralno.
  • O njegovi poti navzdol: od visokega častnika v Slovenski vojski, preko škofovega svetovalca do podeželskega župnika. Kakšen mora biti mož, da to dopusti?

#letosvetegajozefa

 

 

Za vsakodnevne duhovne nagovore spremljate Jožetov Facebook profil.

Intervju z Jožetom na Aletei: “Če se kot narod začnemo obračati na sv. Jožefa, je to duhovni naboj, ki ga nihče ne more uničiti”

Foto: zajem zaslona z YouTube

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja