Nada Žgur in Lea Bartha Pesek: Sprejeti je bistveno… ŽIVLJENJE (VIDEO)

Pesem Bistvo, ki jo je napisala znana pevka in glasbena ustvarjalka Nada Žgur, odpela Lea Bartha Pesek, video pa je režiral Matjaž Feguš, mi je s svojim sporočilom segla do srca.

Pesem je bila premierno izvedena preko YouTube kanala v  ponedeljek 7. decembra 2020.

Najprej poslušajte pesem, potem še preberite besedilo. Pripravil sem tudi krajša intervjuja z Nado Žgur in Leo Bartho Pesek.

Besedilo pesmi

Srce – čudenje kozmosa,
ki bije, pričuje, da človek živi.
Srce – znamenje bivanja,
utripa ljubezen in z njo se rodi

novo življenje, bogati človeški rod,
daje mi upanje, da zmorem
slediti Resnici še naprej.

Majceno je bistveno,
skrito je, a bistveno,
raste, kar je bistveno –
ŽIVLJENJE JE SVETO!
Sprejeti je bistveno,
podariti je bistveno,
ljubiti je bistveno –
ŽIVLJENJE JE BISTVO!

Srce – čudenje kozmosa, …
Srce – znamenje bivanja, …

Novo življenje, bogati človeški rod,
daje mi upanje, da zmorem
slediti Resnici še naprej.

Majceno je bistveno,
skrito je, a bistveno,
raste, kar je bistveno –
ŽIVLJENJE JE SVETO!
Sprejeti je bistveno,
podariti je bistveno,
ljubiti je bistveno –
ŽIVLJENJE JE BISTVO!

Molimo za deteca,
molimo za matere,
molimo za blagoslov!
ŽIVLJENJE JE SVETO.
Molimo za novi rod,
molimo za boljši svet,
molimo, da spoznajo vsi:
ŽIVLJENJE JE BISTVO.

Intervju z Nado Žgur

Nada, znana ste kot velika borka za življenje od spočetja do smrti. Kaj vas je navdihnilo, da ste lahko napisala tako lepo pesem?

Nada: Sem samo ena iz vrste občutljivih na vprašanje življenja od spočetja do naravne smrti. Pesem Bistvo je nastala že leta 2011, za namene predstavljanja pro-life gibanja, ki je dobivalo bolj organizirano obliko v izobraževanjih pri p. Tadeju Strehovcu, iz katerega so posledično vzniknili zavodi Božji otroci, Živ!m in gibanje 40 dni za življenje. Posneli pa smo jo sicer šele septembra letos.

Ta pesem je prava hvalnica življenja. Kako nastane taka pesem? Kaj mora biti v človeku, da lahko pridejo na papir take besede in da zaživi taka melodija? Kako je potekal ustvarjalni proces, morda v povezavi z Božjim?

Nada: O, hvala za vaše mnenje, da čutite pesem Bistvo kot hvalnico življenju. Kako nastane taka pesem? Molila sem h Gospodu in spoznala, da lahko svoje pro-life poslanstvo najbolje izrazim z molitvijo in glasbo. Že v otroštvu me je opremil z glasbenim darom, ki sem ga razvila do poklica glasbenice. In ker je ta Njegov dar prekaljen, On skozi njega najlažje deluje. Ko se je pesem zlila na papir, sem vedela, da je to to, vendar pa takrat čas še ni bil zrel. Takrat se mi je zdela kot himna za prepevanje na naših dogodkih primernejša pesem TKALEC ŽIVLJENJA, ki je tudi objavljena na spletu.

Če pa govoriva o ustvarjalnem procesu te pesmi, kot smo jo premierno predstavili na vigilijo praznika Marijinega Brezmadežnega spočetja in jo prav njej tudi posvetili, pa menim, da deluje tako močno zaradi vseh usklajenih komponent: glasba-besedilo-aranžma-oblikovanje zvočne podobe, izvedba Lee in celotne glasbene skupine, čudovit vizualni pristop režiserja.

Skozi ves proces smo srečno in srčno sodelovali in Gospod je dal res velik blagoslov. Verjamem, da z namenom, da bo lahko On sam spregovoril materam in očetom o neprecenljivi vrednosti vsakega življenja ter posebej nagovoril te, ki so v stiski zapeljevani v greh prekinitve življenja.

Intervju z Leo Bartha Pesek

Lea, odlično ste odpeli pesem Bistvo in odigrali v videu. Kako vam je to uspelo? Kaj je tisto v vas, da je to bilo mogoče? Kako ste se pripravila na interpretacijo, ker to je bilo več kot petje?

Hvala za prijazne besede. Moram reči, da sem za odločitev, da se sploh lotim tega solističnega projekta, potrebovala kar nekaj poguma. Že od nekdaj rada prepevam Nadine pesmi, ker v sebi nosijo globoka sporočila pa tudi glasba je zelo kvalitetna. Pevsko nastopanje pa je samo po sebi precej intimna stvar. Sebe popolnoma “razgališ” pred drugimi.

Zanimivost: Lea je snemala le dober teden preden je rodila in bitje srčka je od njenega sedaj eno in pol mesečnega sinčka Dominika.

Ko pa k temu dodaš še pesem, ki nosi tako iskreno in resnično vsebino, ne preostane drugega, kot da se popolnoma predaš. In tega ne bi zmogla, če ne bi popolnoma verjela v to kar pojem. In s tem sem lahko prišla do neke pristne in iskrene interpretacije. Vse kar je bilo potrebno z moje strani je le ljudem pokazati, kaj resnično čutim. Ni bilo igre, bilo je pristno. Kot molitev.

Seveda končni produkt ne bi bil mogoč, če ne bi imela za sabo toliko let pevskega izobraževanja, igralskih izkušenj iz muzikalov, kvalitetne pesmi s prekrasno vsebino ter dobrega scenarista, režiserja, glasbenikov … Pravzaprav je veliko ljudi pripomoglo k temu, da lahko danes stojim za tako posebnim glasbenim videom.

Kaj vam pomeni tole kar zapoje v pesmi: “Molimo za deteca, molimo za matere, molimo za blagoslov! ŽIVLJENJE JE SVETO.”?

To je molitev za otroke in njihove mame, da bi znale cenit življenje. Le-to nam je bilo namreč podarjeno. To ni nekaj, kar greš lahko kupit na tržnico, ker misliš, da ti pripada. Je dar. Hvaležna sem, da je nekdo nekoč molil tudi zame in za mojo mamo. Da sem danes lahko tukaj. In ni večjega čudeža, kot v rokah držat malo bitjece, ki se je 9 mesecev skrivalo pred očmi, in ga gledati, kako raste. Življenje je sveto. In majhni otročki so svetniki.

V videu ste videti noseča. Ste mora res?

V videu sem bila že visoko noseča, posnet je bil dober teden preden sem rodila drugega sina, Dominika, ki je star že mesec in pol. Ta video je zame tudi zato poseben, ker na začetku in koncu vidimo Dominikov ultrazvočni posnetek in slišimo njegov srčni utrip v maternici. To bo čez nekaj let en krasen spomin na ta čudež.

Prispevek je bil najprej objavljen na spletni strani Družine in Življenja.

Foto: spletna stran Lee Bartha Pesek (Tanja Pečenko), zajem zaslona videa, Facebook profil Nade Žgur

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja