Podkasti: Zakaj, kdaj, kako, kaj rabiš, katere jaz poslušam

Namen tega članka je, da pomagam odpreti oči (pravzaprav ušesa) za poslušanje podkastov, da pomagam pri opremi, pri nalaganju in uporabi aplikacije, ter da predlagam nekaj dobrih podkastov. Takih, ki so meni všeč.

Uvod

Sam poslušam podkaste odkar mi je prijatelj Benjamin Siter pred kakimi tremi leti odprl oči. Ko sva se vozila v Prago, sva se veliko pogovarjala in vmes mi je “prodal” idejo podkastov, mi (v avtu) dal poslušati nekaj nagovorov, mi povedal kateri podkasterji so dobri in me usmeril na dobro aplikacijo. Zelo sem mu hvaležen.

Lansko poletje (2020) pa sem bil še sam na študijskem krožku Ustvari podkast, ki ga je organizirala Socialna akademija, kjer smo se skupaj učili, kako delati svoj podkast. Odlično je bilo. Zahvala Mateju Cepinu. Kmalu je zaživel še moj podkast.

Zakaj (so tako popularni)

Dajmo si priznati: malo beremo. Ni časa, še v korona času ne. Članek je hitro predolg, četudi je vsebina privlačna. Kaj pa, ko bi ti kdo vsebino prinesel v zvočni obliki in bi jo lahko poslušal, medtem ko kaj delaš?

Recimo: ko se voziš na delo, ko delaš na vrtu, ko kuhaš kosilo, ko likaš, med hojo, tekom, … in še milijon možnosti. To je izjemno velika prednost.

Podkasti so tudi zelo lahko dosegljivi – če le imaš telefon pri sebi – in (dobri podkasti seveda) prinašajo dobre, izobraževalne in tudi zanimive zgodbe.

Kdaj in kako

Kadarkoli in kjerkoli imaš telefon, slušalke in nekaj časa, lahko poslušaš podkaste. Jaz jih poslušam med vožnjo, med delom na vrtu (če zraven nimam žene ali vnuka za klepet – po navadi nimam), med kuhanjem kosila, med hojo v gozdu, … ko pač delam tako reč, kjer “spotoma” lahko poslušam.

POMEMBNO: Nikoli ne poslušaj tako, da si nepozoren do človeka, recimo do sozakonca, do otroka, vnuka. In tudi pretiravati ni prav; lepo je slišati tudi šumenje vetra v krošnjah dreves, petje ptic, dobro je med potjo moliti.

Kaj rabiš

Najbrž imaš doma že vso potrebno opremo:

 • pametni telefon, računalnik, tablica,
 • slušalke – žične ali bluetooth (če boš poslušal sam),
 • zvočnik – žični ali bluetooth (če bosta poslušala skupaj s telefona in želita boljši zvok).

Slušalke: Za poslušanje med hojo ali tekom priporočam bluetooth slušalke. Take tekaške, ki se dobro držijo v ušesih. Pa tudi one žične, ki jih pogosto dobite zraven telefona, so dobre. Ali katerekoli za začetek.

Zvočnik (opcija): Če boš poslušal skupaj z ženo in bi rada imela boljši zvok kot ga naredi telefon, je bluetooth zvočnik dobra izbira. Ni lepšega kot da se zakonca lepo zlekneta v kavč, NE prižgeta TV, pač pa poiščeta dober nagovor, skupaj poslušata in se potem malo pogovorita.

Bluetooth povezava v avtu (opcija): Če ima tvoj avto vgrajeno možnost bluetooth povezave, jo aktiviraj in poslušaj med vožnjo.

OPOZORILO: Nikoli ne upravljaj s podkasti med vožnjo! Smo se dobro razumeli?

Aplikacija: Mnogo je aplikacij za poslušanje. Najbolj znane so: Spotify, Apple Podcasts, Podcast Addict, Pocket Casts… Zame najbolj primerna je Pocket Casts. Pojdi na Trgovina Play na telefonu in si naloži aplikacijo Pocket Casts.

Katere jaz poslušam

Na svetu je okoli 1.750.000 podkastov. Ne skrbi, ne bo ti treba poslušati vseh in ne bo težko najti tistih, ki bi jih rad poslušal. Izberi dobre vsebine. Boš pa gotovo našel svojim interesom primerno.

Bodi pa zelo izbirčen. Vsebine podkastov so tudi neumne in zelo zavajajoče, zato je skrbna izbira tega kaj boš poslušal, izredno pomembna.

Meni najljubši:

 • Družina in Življenje: Pogovorne oddaje z zanimivimi gosti. Vsebina: odnosi z Bogom, med zakoncema, v družini, moškost, ženskost, denar v družini.
 • Goreči grm (Matej Cepin): Matej Cepin se pogovarja z zanimivimi gosti in razkriva ‘močne zgodbe tistih, ki že živijo svoje poslanstvo, tako da lahko TI najdeš navdih, odkrivaš svoje goreče grme in pogumno stopiš na novo pot’.
 • Za življenje (Radio Ognjišče): Svetovalne in izobraževalne oddaje za starše, družine in posameznike. Odlični gostje.
 • Pneuma (Robert Kralj): Občečloveške teme in vprašanja, osvetljuje družbene in kulturne fenomene v luči znanstvenih dognanj, opiramo pa se tudi na bogato duhovno, zlasti krščansko izročilo.
 • Inštitut Integrum (Benjamin Tomažič) – kakovostni pogovori s področja telesnosti in spolnosti, ki naj v svet prinašajo pozitivno sporočilo o enkratnosti in celoviti vrednosti vsakega človeka.
 • Najbolj Iskreni podkast: Družba, družina, odnosi, vera in še več. Pogovori in debate.
 • HOZANA.si podkast: Dnevna Božja beseda, kjer lahko vsak dan prisluhnete berilu, psalmu in evangeliju, ki se ta dan bere pri sveti maši.
 • Word on Fire (škof Robert Barron): Tedenske 15-minutne odlične pridige škofa Roberta Barrona na nedeljsko Božjo besedo.
 • The Road to Emmaus with Scott Hahn: Scott Hahn predstavlja globoke korenine katoliškega nauka in katoliške prakse.
 • The Jordan B. Peterson Podcast: Podkast z odličnimi predavanji in intervjuji na močne teme – kako se posamezniki in kulture oblikujejo s pomočjo vrednost, glasbe, vere, … Posebej priporočam svetopisemsko serijo (14 epizod – posnetih od 12. aprila 2020 do 19. julija 2020).
 • Matt Fradd Pints With Aquinas Podcast: Odlične “božje teme”, pogovori z zanimivimi gosti.
 • Bible Project: Ustvarjalci BibleProject se poglobljeno pogovarjajo o Svetem pismu in teologiji. Priporočam tudi ogled njihovih odličnih videov.
 • Steve Farrar, Men’s Leadership Ministries: O možeh, vodenju na osnovi Svetega pisma. Pravi, da je njegovo poslanstvo “to equip men to be the spiritual leaders of their homes and churches”.

Zaključek

Ljudje radi poslušamo osebne zgodbe, obenem pa radi poslušamo spotoma – medtem ko kaj delamo. Zdaj imamo lepe možnosti, da dobre vsebine gredo v naša ušesa, v misli, se preselijo dol do srca in se – Bog daj – prelijejo v dobra dejanja, ki nas vodijo do Boga, do žene, do otrok, do bližnjih.

Foto: BedexpStock, Pixabay, Firmbee.comUnsplash, zajem zaslona na strani Amazon.de

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja