Diagnoza levkemija: Natanko pred enim letom …

Na današnji dan pred enim letom sem šel v bolnišnico, na Klinični oddelek za hematologija v Kliničnem centru. Takoj so začeli z zdravljenjem. Drugi dan je bila diagnoza – specifična (=Akutna mieloblastna levkemija) – dokončna in začeli smo s kemoterapijo. Zdravljenje se je 10. januarja letos uspešno končalo.

Po enem letu od izbruha bolezni sem še vedno v remisiji (=znaki bolezni so odsotni) in lahko sem v teh dneh prehodil del Jakobove poti od Ljubljane do Brezij (okoli 70 km). Lepo počasi sem hodil, molil za vse moje molivce in se spominjal težkih, a milostnih dni v bolnišnici.

Danes pa želim izraziti svojo hvaležnost  za vse, kar imamo in imam, in jo podeliti z vami bralci.

Hvaležen …

… za to, da:

  • Živim v državi Sloveniji, ki ima tak zdravstveni sistem, da se raka lahko odkrije, prav diagnosticira (ne smemo pozabiti na laboratorijske strokovnjake) in s tem omogoči učinkovito zdravljenje. Cel kup držav je, ki tega nimajo.
  • Imam dostop do zdravil in drugih možnosti (npr. obsevanje, presaditev kostnega mozga), ki raka lahko zazdravijo ali vsaj ustavljajo. In da obstajajo zdravila, ki blažijo stranske učinke citostatikov. Brez njih bi veliko težje prestali zahtevne kemoterapije.
  • Imamo sistem varnega darovanja krvi, ki nam omogoči, da preživimo kemoterapije. Sam brez tega ne bi preživel.
  • Imamo sistem šolanja zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja, ki si lahko pridobi dovolj znanja za uspešno zdravljenje.
  • Imam ženo, otroke, zeta in snaho ter širšo družino, ki mi stoji ob strani – logistično, čustveno in molitveno.
  • Imam skupnost (Družina in Življenje, župnija, moška skupina, odrasli skavti, ekipa Radia Ognjišče, redovne skupnosti … in še mnoge druge skupine in posamezniki), ki misli name, moli zame, me opogumlja in spodbuja. Tudi sedaj, da se levkemija ne ponovi.
  • Poznam Boga, ki je dober Oče, in vse, prav vse naredi tako, kot je prav, ne glede na to, kakšen bo izid zame.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja