,

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo: Tokratni podkast je globoko intimen

Na Slovenskem združenje bolnikov z limfomom in levkemijo, katerega član sem, snemajo zanimive pogovore povezane z našimi (hudimi) boleznimi, pa tudi o zdravem načinu življenju. Pogovarjajo se z vrhunskimi zdravniki, s sestrami, fizioterapevti, strokovnjaki za prehrano, … pa tudi s pacienti. Preko pogovorov imamo priložnost tudi malo pokukati v življenja zanimivih ljudi. Prejšnji teden se je z menoj pogovarjala gospa Slavka Brajović Hajdenkumer. Slavki se zahvaljujem za odlično pripravo in za prijetno vodenje pogovora. Redko doživim, da bi se kdo tako temeljito pripravil. 

Takole so o pogovoru zapisali na njihovi spletni strani:

“Tokratni podkast je globoko intimen. Član Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Aleš Čerin je pred časom zbolel za akutno levkemijo in se v najlepših letih znašel na razpotju med življenjem in smrtjo.

Levkemija je močno zaznamovala njegovo življenje, a je hkrati odstrla mnogo bogatih spoznanj, med drugim, kako pomembni so pristni in kakovostni odnosi med družinskimi člani in v njegovem primeru tudi z Bogom. Družina Čerin je globoko verna in tesen odnos z bogom je močno prisoten tudi v njihovih vsakdanjih življenjih, zato je pogovor s podjetnikom, blogerjem, avtorjem podkastov Preprostost, očetom štirih otrok in petih vnukov prežet z duhovnostjo.

Nekoč analitik in razvojnik farmacevtske družbe se je pred skoraj 18 leti odločil za samostojno podjetniško pot in velikim farmacevtskih korporacijam je odtlej zagotavljal svetovalne storitve. Ugotovil je, da je v njihovih poslovnih okoljih veliko odvečnih procesov, ki v ničemer ne prispevajo k učinkovitejšim rezultatom.

To ga je spodbudilo k razmisleku, kaj odvečnega je v njegovem osebnem življenju in ugotovil je, da je tega veliko. V potrošniški družbi smo pač pretežno usmerjeni h kopičenju stvari in svoje domove polnimo s stvarmi in ne z ljudmi, ukvarjamo se s stvarmi in ne z odnosi, tako Čerin.

Spoznanje ga je vodilo k zavzemanju za bolj preproste izbire in tako so nastali najprej njegovi blogi ter kasneje podkasti Preprostost, v katerih se loteva najrazličnejših tem, še posebej odnosov med zakonci, družine in financ.

Zanimiv je njegov projekt 1 € na dan, s katerimi je med drugim poskušal empirično dokazati, koliko lahko s preprostejšimi izbirami prihranimo v vsakdanjem življenju in kako bolj zdrave so te. Obdelovanje zelenjavnega vrta, peka kruha, priprava jogurta, nakupovanje le osnovnih živil, po možnosti od proizvajalcev samih ter dodajanje lastne vrednosti hrani so le nekatere preprostejše izbire in odločitve, ki jih vsakodnevno sprejema. Ena izmed njih je tudi redna telesna aktivnost, ki jo športni navdušenec neguje tudi po levkemiji.

Aleš Čerin prezira kulturo odmetavanja, pa naj gre za odmetavanje stvari ali odnosov. Pa tudi napuh vsevednosti, ki še posebej v času korone spodkopava zaupanje v znanost, njena dognanja in avtoritete vseh vrst.

Skoraj ne mine pogovor, v katerim Aleš ne bi omenil soproge Marinke, na katero je zelo ponosen in pravi, da je zanj najboljša žena. Ter da so pristni odnosi v družini in sicer izjemno pomembni v zdravju, v bolezni pa še toliko bolj.”

Vsem (ne samo rakavim bolnikom) priporočam, da prisluhnete tudi drugim pogovorom

Pogovor s prof. dr. Ireno Preložnik Zupan, dr. med.

Hematologinja in internistka prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., s Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana si je od nekdaj želela postati zdravnica. In je, srčna in življenjska zdravnica. Bolnikom rada prisluhne, saj se od njih vedno tudi kaj novega nauči, predvsem pa meni, da je na bolnika treba gledati celostno.

Zanima jo, kakšen je njihov življenjski slog, kako se prehranjujejo, kako kakovostno spijo, koliko so telesno aktivni in kaj jim povzroča stres. Vse to namreč vpliva na posameznikovo telesno in duševno zdravje ter okrevanje, dobro sodelovanje in zaupanje bolnika pa je za uspešnost zdravljenja izjemnega pomena. Bolniki z rakom pogosto iščejo različne podporne in alternativne načine zdravljenja in ker je prof. dr. Preložnik Zupan priljubljena, odprta in sprejemajoča zdravnica, ji to tudi zaupajo. To se ji zdi pomembno, saj “ni vse zlato, kar se sveti”, a hkrati ugotavlja, da znanost kot na vseh področjih tudi na področju medicine še ni rekla zadnje besede. Pa tudi, da je osebno zadovoljstvo najboljša preventiva.

Pogovor s prof. dr. Samom Zver

Je vrhunski strokovnjak, zdravnik, specialist internist hematolog, dr. znanosti, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana ter profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Velja tudi za vztrajnega, prizadevnega, neomajnega, neposrednega in včasih trmoglavega človeka, ki ne skriva svojih čustev in občutkov.

V zadnjem letu je precej popularna telemedicina, ki pa ji prof. dr. Zver ni posebej naklonjen: «Tele ima dvojni pomen. Tele pomeni, da je nekaj daleč, ali da se nekdo obnaša kot tele. Na daljavo ni mogoče ugotavljati bolnikovega stanja, kaj pa šele bolnika zdraviti, to je skregano z logiko.« V medicini stavi na pogovor, dobro anamnezo, dober klinični pregled in dobro poznavanje krvne slike, ki je »hematološki« EKG in je poceni in učinkovita preiskava.

Študenti in bolniki imajo prof. dr. Zvera radi. Radi imajo njegovo neposrednost, zavzetost in tudi humor. »Jaz sem z vsemi malo neresen, kadar si glede na okoliščine to seveda lahko privoščim. Da se z bolnikom pošalim, da mu pokažem, da ga razumem in da sem tudi sam le človek. Se mi zdi, da je to tisto, kar rabimo kot ljudje. Zavedam se, da sem lahko jutri na isti postelji, na kateri danes leži moj bolnik.«

Priporočam pa še poslušaje vseh drugih pogovorov.

Foto: zajem zaslona z YouTube posnetka

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja