Plastično božično drevesce je ekološko. Mit!

Včasih je bilo božično drevesce pač vedno drevo, tako iz narave. Potem so prišle umetne iz Kitajske. Kakor ekološke. Mit.

Na božični večer bomo mnogi postavljali božično drevesce, ga lepo okrasili, pod njega postavili jaslice in molili ob njem. Včasih je bilo božično drevesce pač vedno drevo, tako iz narave.

Mnogi so ga dobili pri sorodnikih, ki imajo gozd in morajo odstraniti pregoste smrečice,  premnogi so ga pač posekali kar sami v gozdu, mnogi ga kupujejo na tržnici od pridelovalcev.

Blogerka Hana je pred več leti takole zapisala: “Moram priznati, da sem zaradi neznanskega števila posekanih drevesc vsako leto bolj žalostna in da je letos dokončno prevagala razumska plat. Odrekam se naravni smreki, naj raste naprej. Naš dom bo letos krasila umetna jelka.

V ekološki vnemi pa se mnogi že nekaj časa odločajo za umetno – kako naj rečem – imitacijo drevesca. Resnici na ljubo nekatera plastična drevesca izgledajo že zelo podobna pravim.

Tudi prednosti plastičnega

Gospodinjam je sicer všeč, da ne puščajo iglic. Res je katastrofa, če se v skrbno pospravljenem stanovanju pojavi kakšna iglica.

Seveda imamo plastične lahko za večkratno uporabo. Nekateri jih uporabljajo tudi po 20 let. A ne verjamem, da je taka praksa zelo množična, ker jih v potrošniški vnemi radi zametujemo.

Iz česa so?

Plastično drevesce je narejeno iz PVC-ja (=polivinil klorid – poglejte si njegove lastnosti), nekatera – dražja in bolj realistična – tudi iz PE-ja (=polietilen – poglejte si njegove lastnosti). Oba sta polimera, zelo obstojna in v naravi zelo počasi razpadata.

Ne bodite pa spet preveč lokalni, pomeni, ne sekajte (ne kradite) jih po gozdovih kar sami.

Za proizvodnjo plastike je potrebno veliko energije. Ko je treba to drevesce po obdobju uporabe nekoč zavreči, od njega ni komposta, pač pa dolgoživa smet. PVC je tudi zelo neprijeten za recikliranje.

Poleg tega pa so umetna božična drevesca sestavljena iz kombinacije materialov in niso primerna za recikliranje (Vir: www.recyclenow.com), tako, da večina umetnih drevesc konča na smetišču.

Podatki kažejo, da je recikliranje le mit. 90,5 % plastike se namreč ne reciklira.

Vir: Britanski statistični urad

Naravna drevesca so pač iz lesa. Za rast drevesa pa je potrebna samo sončna energija, ki tako ali tako pada na Zemljo. Nobene dodatne energije ni potrebne. Smrečica med svojo rastjo med procesom fotosinteze še celo “poje” nekaj ogljikovega dioksida in “izdiha” nekaj kisika. Ko smrečico zavržemo iz nje nastane kompost, ki je hrana za rast novih bitij, plastična pa ostane dolgo razpadajoča krama.

Naše božično drevesce iz veje “podivjane” vrtne smreke (glej spodaj)
Foto: Aleš Čerin

Ogljični odtis

Dva metra visoka umetna smreka ima ogljični odtis toplogrednih plinov okoli 40 kg CO2, kar je desetkrat več kot naravna, če jo skurimo in dvakrat toliko, če konča na smetišču.

Transport

Plastične smrečice izdelujejo na Kitajskem in jih je treba od tam tudi pripeljati, slovenske pač zrastejo pri nas in je transport bistveno cenejši in okolju prijazen.

Lahko bi bile lokalni posel

V Sloveniji imamo veliko primernih površin za gojenje božičnih drevesc. S tem bi mnogim kmetijam – posebej gorskim – dali možnost dodatnega zaslužka. Kmetje bi jih gotovo pripeljali kolikor bi jih potrebovali. Vsako leto. A število prodanih naravnih smrečic se je v zadnjih osmih letih prepolovilo. V eni najbolj gozdnatih držav v Evropi (za Finsko in Švedsko).

Gospodinjam je tudi všeč, da ne puščajo iglic. Res je katastrofa, če se v skrbno pospravljenem stanovanju pojavi kakšna iglica.

Ne bodite pa spet preveč lokalni, pomeni, ne sekajte (ne kradite) jih po gozdovih kar sami. Posebej okolice velikih mest bi hitro postale izropane. In tudi božič z ukradeno smreko ne bo lep.

Posadi jih v vrt


Naša “podivjana božična drevesca”
Foto: Aleš Čerin

Če imate nekaj malega vrta, lahko mlade smrečice posadite v vrt. Mi jih imamo celo vrsto. Čez nekaj let (približno 4-5 let rabijo, da zrastejo), jih uporabite za božično drevesce.

V ekološki vnemi pa se mnogi odločajo za umetno – kako naj rečem – imitacijo drevesca.

Mi smo jih veliko uporabili, nekaj nam jih je “zdivjalo” v sedaj-že-kar velika drevesa, ki nudijo zavetje mnogim pticam. Sedaj so veje že tako velike, da uporabimo za božično drevesce kar vejo.

Kako naj se odločim?

Če že imate umetno, jo uporabljajte še naprej. Čim dlje. Potem jo poskusite pravilno odložiti. In se odločite za naravno.

Drugače je za vse boljša izbira naravna. In še bolj lepa je. Molitev – pod umetno ali pod naravno – se pa ne razlikuje.

Članek je bil najprej objavljen na spletnem portalu z mero Časnik.si.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja