Pred Božičem: “Brez dobrega, ni dobrega.”

Tako malo za hec smo se menili, da bi vsak moški v družini spekel eno potico. Beseda je dala besedo in tako smo se odločili, da bo starejši sin spekel čokoladno, mlajši makovo in jaz orehovo. Zamesili smo testo za tri potice in tako smo s fanti včeraj imeli skoraj malo “proizvodnjo” potic. In vsa hiša je dišala. Po praznikih. Vse tri potice so lepo uspele in so odlične. Vzdušje je bilo prav luštno, božično. Seveda ne bomo vsega pojedli sami, pač pa delili okoli in nekaj shranili za silvestrovo.

Recept za orehovo potico sem objavil na skavtskem spletnem portalu SkavtNet, na kaj je treba biti pozoren pri peki potice in zakaj, pa sem pisal lansko leto ob Veliki noči.

Brez dobrega, ni dobrega

Med peko je starejši sin povedal zanimivo misel, ki se je sicer nanašala v konkretnem primeru na peko potice, a je veljavna za prav vse primere: “Brez dobrega, ni dobrega.” Kako res! In kako splošno veljavno: tako za potico, kot za knjigo, tako za misel, kot za besedo, tako za besedo, kot za dejanja, tako za dejanja, kot za odnose. Mi je dalo misliti.

Blagoslovljen Božič!

Kar nekaj lepih voščil sem dobil od svojih prijateljev. Nekaj najbolj domiselnih bi rad delil z vami.

Nekdo je zapisal: “So stvari, ki minejo, čeprav minevajo in prehajajo počasneje, kot si morda mislimo in želimo. In so stvari, ki so vedno na svojem, to je pravem mestu. Naj bo zaradi njih božič lep, novo leto 2012 pa polno (prijaznih) presenečenj.”

Spet drugi: “Ne prebivamo v pokrajinah, tudi na ozemljih ne prebivamo. Srce tistih, ki jih ljubimo, je naše pravo domovanje.” Naj nam Božje dete rojeno v preprosto pokrajino, med preproste ljudi, prinese radost in pomaga spoznati, kje je naše pravo domovanje in kdo je naša luč.

In še tale od luštne družine: “Božič je med drugim dobra priložnost, da se malo ustavimo in se umirimo. Ritem, ki nam ga narekujejo služba, družba in potrošnja je namreč neizprosen. Ko je tipka ESC nerealna, je edina možnost RESET (brez političnih asociacij, prosim). Vsesplošna otopelost in rutina nas razoseblja, da postanemo zlahka nadomestljiv člen družbe, brez ambicij, brez zvedavosti in spontanosti. Vse je že določeno in redka je spontanost. Mislim, da je dober način vsakodnevna odločitev za trud, za upor proti toku. Predvsem znotraj sebe. Da osebno vest postavim pred lastno korist in udobje. Kristjani si lahko pomagamo z molitvijo, z izpraševanjem vesti, z iskrenim obžalovanjem in popravo lastnih krivic. Vsak najprej pri sebi.”

Blagoslovljen Božič in vse dobro v letu, ki prihaja, drage bralke in bralci bloga. Mnogo uspehov, pri iskanju bolj PREPROSTIH, a zato bolj polnih, življenjskih poti.

2 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja