Moški se organizira tako, da je kuhanje enostavno

Priprava hrane je tako pomembna dejavnost, da je preprosto ne smemo vreči iz svojega dnevnega urnika. Tudi moški ne. V veliki meri moramo imeti pod nadzorom to kar zaužijemo – mi sami in naši bližnji. Veliko bolezni izhaja iz slabe hrane – narejene iz nekakovostnih in mnogokrat nepotrebnih surovin (aditivov), na nezdrav način.

Moški mora biti za življenje pripravljen tudi tako, da zna kuhati. Pa ne le pogrevati konzerv, pač pa si mora znati pripraviti obrok iz osnovnih sestavin. Naloga staršev.

Razbij mite

Ni časa: Danes je “v zraku”, da imamo ekstremno malo časa. Pa še zdi se nam, da je čas za pripravo hrane vržen stran. Servirajo nam, da je hrano treba kupovati (vsaj napol) pripravljeno ali pa jesti zunaj. Ker se tako in tako ne splača kuhati. Skratka, vrednost mora hrani dodajati prehrambna industrija in ne mi sami, tudi če nimamo dovolj sredstev.

Vrzite iz svojih receptov vse “kocke” in “vegete”. Nekaj časa boste res občutili, da hrana nima toliko okusa, potem se pa navadite.

Ne splača se: Moškemu veliko pomeni, da ve koliko kaj stane. Naredi nekaj izračunov – seštevanje in deljenje – in primerjaj stroške obrokov. Neverjetno kako poceni (in seveda kako kakovostni) so doma pripravljeni obroki, še posebej, če imaš svojo zelenjavo. Po navadi eno kosilo ne stane več kot 1 € (če ne računaš svojega dela).

Težko je: Ni težko. Kuhanje ni vesoljska znanost. Potrebno je le nekaj osnovnega znanja in spretnosti. V nekaj mesecih lahko postaneš zelo dober kuhar, v nekaj letih pa mojster.

Ni tako okusno: Obstaja dober razlog za to. V svoje obroke gotovo ne boste tlačili toliko umetnih arom ali ojačevalcev okusa in ogromnih količin soli in sladkorja. Ni potrebno in je nezdravo. Vrzite iz svojih receptov vse “kocke” in “vegete”. Nekaj časa boste res občutili, da hrana nima okusa, potem se navadite.

Pomisli na ljudi

Pomembno je, da se pred vsakim kuhanjem naravnaš na ljudi za katere kuhaš. Da si kar predstavljaš kako bodo zadovoljni z dobrim obrokom. Okusno pripravljen obrok je znamenje pozornosti in ljubezni.

Za to, da se otroci naučijo kuhati, je odgovoren oče. Zahtevati mora.

Se pa mora moški zavedati, da od svojih družinskih članov ni za pričakovati, da bodo opazili vložen trud. Zmetali bodo vase in odšli. Najbrž se sploh ne bodo zahvalili in ne pohvalili. Naj ti to ne vzame volje!

Za začetek se pohvali sam, morda pa se počasi navadijo na pohvale. Tudi ti vedno pohvali, še posebej če kuha žena ali otroci.

Vzljubi kuhanje in vztrajaj

Kar začni kuhati. Kmalu boš opazil, da ni težko, da ti vedno bolj uspeva. To vleče naprej. Vztrajaj nekaj mesecev in v tem času boš razvil prepoznaven slog in svoj sistem.

Že dva meseca vsakodnevnega kuhanja je dovolj časa za razmislek, kako narediti kuhanje preprosto in prijetno. In da je hrana seveda okusna.

Najpomembnejše za “dedca” – organiziraj se

Za začetek si priskrbi dobro tehtnico, ki naj bo stalno na istem mestu, s tehtalno posodo, ki je stalno na tehtnici. Dokler ne dobiš občutka, je treba vse sestavine preprosto stehtati. Pa še hitro je in ponovljivo. Ne moreš “zamočiti”, kar je pomembno predvsem na začetku, ko je treba doseči uspeh.

Pravi moški se organizira tako, da je kuhanje enostavno.

Sam pri kuhanju uporabljam preprostostno lopatko, da ne packam z rokami po hrani. Moškemu je neprijetno, če se mu kaj lepi na roke, pa še škoda se mu zdi, če se hrano meče stran.

Uporabljaj kuhinjsko tehnologijo. Meni se najbolj obnese električni grelnik vode, s katerim vedno predhodno segrejem vodo do vrenja. Tako je obrok mnogo prej kuhan. Zelo koristen je tudi palični mešalnik. Oboje mora pri nas biti pri roki in vedno na istem mestu.

Postani domač z lokacijami sestavin za pripravo hrane, ki morajo biti vedno na svojem mestu in ne sme jih zmanjkati. Ni je bolj tečne stvari kot da stalno nekaj iščeš ali med kuhanjem hodiš v trgovino. To moškega takoj odvrne od kuhanja.

Poišči nekaj preizkušenih receptov, ki naj bodo shranjeni na stalnem mestu. Jaz imam nekatere kar pripete na družinski oglasni deski. Tečno je brskati po kuharskih knjigah ali iskati recepte po spletu, kjer nikoli ne veš kdo – kako velik mojster je bil – je objavil recept.

Včasih lahko pomemben del procesa začneš dan prej ali imaš nekatere sestavine pripravljene vnaprej. Zvečer, ko gledaš kakšno tekmo, imaš gotovo dovolj časa, da podušiš meso – lepo počasi. Tako je naslednji dan kosilo lahko hitro pripravljeno.

Vso posodo, ki si jo uporabil pri kuhanju sproti operi in pospravi. To je samo stvar naravnanosti, časa za to pa je med kuhanjem vedno dovolj. 

Domači vrt

Če se le da, organiziraj domači vrt. Vsaj majhnega. Dober občutek je, če veš, kje in kako je zrasla zelenjava. Če imaš travo, ki jo stalno kosiš in ni za drugo kot za “tehtanje jajc” med sosedi – kdo ima najbolj angleško travico – jo spremeni v vrt. V delo vključi otroke.

Članek je bil najprej objavljen na Časnik.si.

Foto: Aleš Čerin

0 odgovorov

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja