Primer Susan Boyle: Ali smem kar preprosto soditi po videzu?

Kar nekajkrat sem v zadnjih tednih dobil enak izziv: “Ali lahko sodim človeka kar po zunanjem videzu?”

Susan Boyle

Najprej Susan Boyle, 47 letna Škotinja ne najbolj prijetnega videza, a z angelskim glasom. Gospodična je zmagala na tekmovanju talentov Britains Got Talent. Ženski neprivlačnega videza so se na začetku prav vsi posmehovali – voditelji, gledalci v dvorani, ko pa je začela peti, so onemeli in nekateri tudi zajokali.

Kako radi kar po videzu sodimo, da človek ne zna peti. Logično se nam sicer zdi, da talent za petje in videz nikakor nista povezana, pa vendar imamo kar nekako vcepljeno v podzavest, da – recimo – človek neprivlačnega videza ne zna ničesar. Kdo nam to vceplja? Morda mediji? Vzgoja v družini, šoli, …? Susan, nam je dala misliti in vesel sem njenega uspeha. Samo bojim se da ne mediji Susan ne uničijo.

Izziv Slavka Rebca

Drugi izziv je prišel od mag. Slavka Rebca, rektorja škofijske gimnazije v Vipavi, ki nas je na svojem predavanju A se z mulci sploh da pogovarjat? kar takoj na začetku izzval. Pokazal nam je 26 obrazov mladostnikov in nas povabil, naj kar po videzu izberemo 5 mladih, s katerimi bi izvedli nek projekt. Seveda smo se takoj zagnano lotili izbiranja – kar po videzu seveda. Nekateri smo se sicer temu kasneje uprli in Slavko nam je pritrdil. Če sodimo po videzu, si že v naprej zapremo možnost za komunikacijo.

Hvala Susan in Slavkotu, da nam odpirata oči in ozaveščata pomen še drugih razsežnosti človeka (znanje, talenti, odnosi, duhovnost, …), kot pa le zunanjega videza.

Foto: Wikipedia
8 odgovorov
 1. Sabina
  Sabina says:

  Pričakovanja, tako pozitivna, kot negativna, so ena največjih ovir v našem življenju. Že če se tega zavedamo, smo na dobri poti, da zmanjšamo njihov pomen.

  Odgovori
 2. Danilo
  Danilo says:

  Sodbe na prvi pogled (glede na videz) so dejstvo. Pomembno pa je, da v naslednjem koraku to načrtno ovrednotimo. Kar dobro pokažeš pri tistih slikah 25 fantov. Sodbe na prvi pogled so tudi ena glavnih ovir inoviranja.

  Odgovori
 3. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Danilo: Ja, so dejstvo, vendar se jih da “kultivirati” – zavedati in “zmanjševati njihov pomen”, kot pravi Sabina.

  Meni se je dvakrat v nekaj tednih zgodilo, da sem bil opozorjen. Fino.

  Odgovori
 4. Andreja
  Andreja says:

  Sem šele preko Preprostosti prišla do Susan Boyle. Sedaj razmišljam, koliko pozitivnega človeškega potenicala, kreativnosti, dobrih idej in talentov se na ta način blokira. Tako na osebni kot družbeni ravni. Pogostokrat morda tudi nevede in nehote. Všeč mi je Susan – upam, da bo njeno petje še dolgo odmevalo v javnosti, spodbudilo tudi resnejše razprave in prebudilo nas, ki sodimo. Se pa sprašujem, ali bo čez čas dobila “new look”.

  Odgovori
 5. Aleš Čerin
  Aleš Čerin says:

  @Andreja: Ja tudi sam se bojim, da Susan uničijo. Pravzaprav se že najdejo taki, ki bi jo radi spremenili v “lutko”. Baje dobiva celo precej perverzna nespodobna povabila …

  Odgovori

Trackbacks & Pingbacks

 1. Aleš Čerin pravi:

  New blog post: Kaj mi še pove primer Susan Boyle? http://tinyurl.com/cffnu8

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja